Agnieszka Mielczarek zdradziła sekret idealnej, gorącej czekolady. Wychodzi gęsta i obłędnie kremowa

Gorąca czekolada wspaniale sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Znana dietetyczka Agnieszka Mielczarek niedawno zdradziła na swoim kanale YouTube fantastyczny przepis na ten słodki napój. Należy podkreślić, że gorąca czekolada nie tylko skutecznie nas rozgrzeje, ale również doda nam dużej dawki energii. Poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.

ObrazekAgnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić idealną, gorącą czekoladę - Pyszności; Foto: https://youtu.be/pAxzqxAn4FI ; Canva.com
Agnieszka

Jesienią oraz zimą coraz częściej sięgamy po ciepłe, rozgrzewające napoje. Zazwyczaj jest to herbata z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak cynamon, czy goździki. Jednak niekiedy warto spróbować również pysznej, gorącej czekolady.

Agnieszka Mielczarek i jej przepis na gorącą czekoladę

Obrazek
Gorzka czekolada - Pyszności; Foto: Canva.com

Agnieszka Mielczarek to dietetyczka oraz autorka książek dotyczących m.in. zdrowego odżywiania. Niedawno podzieliła się na swoim kanale YouTube wspaniałym przepisem na gorącą czekoladę. Napój oprócz ciemnej czekolady, skrywa w sobie cynamon, chili oraz espresso. Dzięki temu jest on wyjątkowo aromatyczny i rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnia.

Gorąca czekolada według Agnieszki Mielczarek

Obrazek
Gorąca czekolada - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • ciemna czekolada - zwykła gorzka czekolada albo z dodatkami np. słonym karmelem
  • szklanka tłustego zagęszczonego mleka
  • cynamon
  • chili
  • espresso

Sposób przygotowania:

Tłuste, zagęszczone mleko wlej do rondelka. Następnie zacznij je podgrzewać. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć je do mleka.  Następnie wlej niewielką ilość espresso. Dodaj szczyptę chili oraz cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mleko z czekoladą gotuj do momentu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz przygotować gęstą czekoladę - gotuj ją dłużej. Jeśli jednak wolisz, żeby napój przypominał w konsystencji kakao - gotują go krócej. Pamiętaj, aby podczas gotowania gorącej czekolady, cały czas ją mieszać. 

Agnieszka Mielczarek serwuje gorącą czekoladę w filiżance. Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak napoju, możesz podać go z bitą śmietaną, czy gałką lodów. Niektórzy dodają pianki marshmallows, bądź startą czekoladę. Wszystko zależy od twoich preferencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tosty na słodko z czekoladą krok po kroku. To kolejny wspaniały pomysł na wykorzystanie gorzkiej czekolady.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby