Agnieszka Mielczarek zdradziła sekret idealnej, gorącej czekolady. Wychodzi gęsta i obłędnie kremowa

Gorąca czekolada wspaniale sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Znana dietetyczka Agnieszka Mielczarek niedawno zdradziła na swoim kanale YouTube fantastyczny przepis na ten słodki napój. Należy podkreślić, że gorąca czekolada nie tylko skutecznie nas rozgrzeje, ale również doda nam dużej dawki energii. Poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.

ObrazekAgnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić idealną, gorącą czekoladę - Pyszności; Foto: https://youtu.be/pAxzqxAn4FI ; Canva.com
Agnieszka

Jesienią oraz zimą coraz częściej sięgamy po ciepłe, rozgrzewające napoje. Zazwyczaj jest to herbata z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak cynamon, czy goździki. Jednak niekiedy warto spróbować również pysznej, gorącej czekolady.

Agnieszka Mielczarek i jej przepis na gorącą czekoladę

Obrazek
Gorzka czekolada - Pyszności; Foto: Canva.com

Agnieszka Mielczarek to dietetyczka oraz autorka książek dotyczących m.in. zdrowego odżywiania. Niedawno podzieliła się na swoim kanale YouTube wspaniałym przepisem na gorącą czekoladę. Napój oprócz ciemnej czekolady, skrywa w sobie cynamon, chili oraz espresso. Dzięki temu jest on wyjątkowo aromatyczny i rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnia.

Gorąca czekolada według Agnieszki Mielczarek

Obrazek
Gorąca czekolada - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • ciemna czekolada - zwykła gorzka czekolada albo z dodatkami np. słonym karmelem
  • szklanka tłustego zagęszczonego mleka
  • cynamon
  • chili
  • espresso

Sposób przygotowania:

Tłuste, zagęszczone mleko wlej do rondelka. Następnie zacznij je podgrzewać. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć je do mleka.  Następnie wlej niewielką ilość espresso. Dodaj szczyptę chili oraz cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mleko z czekoladą gotuj do momentu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz przygotować gęstą czekoladę - gotuj ją dłużej. Jeśli jednak wolisz, żeby napój przypominał w konsystencji kakao - gotują go krócej. Pamiętaj, aby podczas gotowania gorącej czekolady, cały czas ją mieszać. 

Agnieszka Mielczarek serwuje gorącą czekoladę w filiżance. Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak napoju, możesz podać go z bitą śmietaną, czy gałką lodów. Niektórzy dodają pianki marshmallows, bądź startą czekoladę. Wszystko zależy od twoich preferencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tosty na słodko z czekoladą krok po kroku. To kolejny wspaniały pomysł na wykorzystanie gorzkiej czekolady.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej