Agnieszka Mielczarek zdradziła sekret idealnej, gorącej czekolady. Wychodzi gęsta i obłędnie kremowa

Gorąca czekolada wspaniale sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Znana dietetyczka Agnieszka Mielczarek niedawno zdradziła na swoim kanale YouTube fantastyczny przepis na ten słodki napój. Należy podkreślić, że gorąca czekolada nie tylko skutecznie nas rozgrzeje, ale również doda nam dużej dawki energii. Poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.

ObrazekAgnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić idealną, gorącą czekoladę - Pyszności; Foto: https://youtu.be/pAxzqxAn4FI ; Canva.com
Agnieszka

Jesienią oraz zimą coraz częściej sięgamy po ciepłe, rozgrzewające napoje. Zazwyczaj jest to herbata z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak cynamon, czy goździki. Jednak niekiedy warto spróbować również pysznej, gorącej czekolady.

Agnieszka Mielczarek i jej przepis na gorącą czekoladę

Obrazek
Gorzka czekolada - Pyszności; Foto: Canva.com

Agnieszka Mielczarek to dietetyczka oraz autorka książek dotyczących m.in. zdrowego odżywiania. Niedawno podzieliła się na swoim kanale YouTube wspaniałym przepisem na gorącą czekoladę. Napój oprócz ciemnej czekolady, skrywa w sobie cynamon, chili oraz espresso. Dzięki temu jest on wyjątkowo aromatyczny i rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnia.

Gorąca czekolada według Agnieszki Mielczarek

Obrazek
Gorąca czekolada - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • ciemna czekolada - zwykła gorzka czekolada albo z dodatkami np. słonym karmelem
  • szklanka tłustego zagęszczonego mleka
  • cynamon
  • chili
  • espresso

Sposób przygotowania:

Tłuste, zagęszczone mleko wlej do rondelka. Następnie zacznij je podgrzewać. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć je do mleka.  Następnie wlej niewielką ilość espresso. Dodaj szczyptę chili oraz cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mleko z czekoladą gotuj do momentu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz przygotować gęstą czekoladę - gotuj ją dłużej. Jeśli jednak wolisz, żeby napój przypominał w konsystencji kakao - gotują go krócej. Pamiętaj, aby podczas gotowania gorącej czekolady, cały czas ją mieszać. 

Agnieszka Mielczarek serwuje gorącą czekoladę w filiżance. Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak napoju, możesz podać go z bitą śmietaną, czy gałką lodów. Niektórzy dodają pianki marshmallows, bądź startą czekoladę. Wszystko zależy od twoich preferencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tosty na słodko z czekoladą krok po kroku. To kolejny wspaniały pomysł na wykorzystanie gorzkiej czekolady.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀