Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach

Placki ziemniaczane z gulaszem to już nie jest lekka przekąska, tylko pełnoprawne danie obiadowe, którym najesz się do syta. Ania Starmach podaje najprostszy przepis na mięciutkie i kruche mięso, które rozpada się pod widelcem.

Ania Starmach do placków ziemniaczanych podaje prosty gulaszAnia Starmach do placków ziemniaczanych podaje prosty gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Gulasz od Ani Starmach to połączenie naszych, polskich tradycji kulinarnych z kuchnią węgierską. Nie ma tu żadnych zagęstników, takich jak mąka pszenna czy skrobia. Pełną smaku kompozycję tworzy dobre mięso, cebula i koncentrat pomidorowy. Ania Starmach taki gulasz podaje do placków ziemniaczanych, do których ziemniaki ściera na drobnych oczkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Dodatki do gulaszu

Do gulaszu możesz dodać pieczarki i czerwoną paprykę – Ania Starmach podsmaża je na osobnej patelni i wrzuca do mięsa dopiero pod koniec duszenia. Jeśli lubisz tradycyjne smaki, możesz postawić również na warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka czy seler. Do podkręcenia aromatyczności dania świetnie spisze się świeża natka pietruszki lub kolendry.

Przepis na gulasz do placków ziemniaczanych od Ani Starmach

Gulasz możesz zrobić z mięsem wieprzowym lub wołowym. W przypadku wieprzowiny wystarczy 1 godzina duszenia na wolnym ogniu. Wołowina będzie idealna, jeśli przedłużysz gotowanie do 2–3 godzin.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej ostrej, słodkiej i wędzonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z łopatki pokrój w paski lub kostkę. Natrzyj solą, pieprzem i trzema rodzajami mielonej papryki.
  2. Podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Gdy zarumieni się z każdej strony, wyjmij na talerz.
  3. W tym samym garnku podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, a po kilku dodaj wodę – tylko tyle, żeby zalać mięso.
  4. Gulasz duś na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole