Awokado hass czy zielone? Które wybrać?

Awokado to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a jego zastosowanie w kuchni polskiej jest coraz powszechniejsze. Najczęściej sięgamy po nie na śniadanie do kanapek i podajemy w formie pasty. Jakie wybrać i które z nich jest lepsze?

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Paulina

Na początek należy podkreślić, że w Polsce najczęściej w sklepach spotykamy odmianę Hass i Fuerte. Można kupić je w niemal każdym supermarkecie oraz na bazarach z warzywami i owcami. Ceny w supermarketach są porównywalne i za jedną sztukę tego owocu zapłacimy w granicy 5 zł, jeśli chodzi o odmianę Fuerte, natomiast odmiana Hass jest droższa i możemy ten owoc kupić w cenie około 6-7 zł. Jeśli bierzemy pod uwagę względy finansowe, to zdecydowanie bardziej opłaca się kupić Fuerte. Jak jest natomiast z ich wartościami odżywczymi i zastosowaniem w kuchni?

Które awokado wybrać?

Jeśli zależy nam na tym, który owoc będzie bardziej wartościowy, to różnice są znikome. Oba rodzaje są tak samo wartościowe i odmiana nie tutaj znaczenia. Owoc ten obfituje w kwas oleinowy (rodzaj kwasu jednonienasyconego, który korzystny dla naszego organizmu), magnez, potas, a także rozpuszczalny błonnik pokarmowy. To, co jeszcze wyróżnia awokado – to znaczna zawartość potasu, kwasu foliowego oraz witamin – B6, C, E oraz K. Oprócz nich znajdziemy w nim również inne witaminy, wapń i fosfor.

Obrazek

Kaloryczność awokado

Owoce zazwyczaj mają niska kaloryczność, natomiast awokado do takich nie należy, ponieważ jego skład to w 75 proc. tłuszcz - oczywiście ten bardzo wartościowy. Są to głównie dobre tłuszcze – jednonienasycone. Mają one udowodnione, pozytywne działanie w kontekście wielu chorób. Kaloryczność awokado to 160 kcal w 100 g.

Obrazek

Zastosowanie w kuchni

Owoc ten ma szerokie zastosowanie głównie w kuchni meksykańskiej, natomiast w Polsce też lubimy go używać. Najczęściej ląduje na kanapkach wraz z jajkiem. Sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jest też składnikiem guacamole, pysznego meksykańskiego sosu, który można podać do nachosów, tortilli czy gofrów na słono.

Oto nasz pomysł na awokado, zobacz przepis na naszym YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni