PoradyAwokado hass czy zielone? Które wybrać?

Awokado hass czy zielone? Które wybrać?

Pyszności - Fot. Canva
Pyszności - Fot. Canva
Paulina

29.01.2023 13:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Awokado to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a jego zastosowanie w kuchni polskiej jest coraz powszechniejsze. Najczęściej sięgamy po nie na śniadanie do kanapek i podajemy w formie pasty. Jakie wybrać i które z nich jest lepsze?

Na początek należy podkreślić, że w Polsce najczęściej w sklepach spotykamy odmianę Hass i Fuerte. Można kupić je w niemal każdym supermarkecie oraz na bazarach z warzywami i owcami. Ceny w supermarketach są porównywalne i za jedną sztukę tego owocu zapłacimy w granicy 5 zł, jeśli chodzi o odmianę Fuerte, natomiast odmiana Hass jest droższa i możemy ten owoc kupić w cenie około 6-7 zł. Jeśli bierzemy pod uwagę względy finansowe, to zdecydowanie bardziej opłaca się kupić Fuerte. Jak jest natomiast z ich wartościami odżywczymi i zastosowaniem w kuchni?

Które awokado wybrać?

Jeśli zależy nam na tym, który owoc będzie bardziej wartościowy, to różnice są znikome. Oba rodzaje są tak samo wartościowe i odmiana nie tutaj znaczenia. Owoc ten obfituje w kwas oleinowy (rodzaj kwasu jednonienasyconego, który korzystny dla naszego organizmu), magnez, potas, a także rozpuszczalny błonnik pokarmowy. To, co jeszcze wyróżnia awokado – to znaczna zawartość potasu, kwasu foliowego oraz witamin – B6, C, E oraz K. Oprócz nich znajdziemy w nim również inne witaminy, wapń i fosfor.

Obraz

Kaloryczność awokado

Owoce zazwyczaj mają niska kaloryczność, natomiast awokado do takich nie należy, ponieważ jego skład to w 75 proc. tłuszcz - oczywiście ten bardzo wartościowy. Są to głównie dobre tłuszcze – jednonienasycone. Mają one udowodnione, pozytywne działanie w kontekście wielu chorób. Kaloryczność awokado to 160 kcal w 100 g.

Obraz

Zastosowanie w kuchni

Owoc ten ma szerokie zastosowanie głównie w kuchni meksykańskiej, natomiast w Polsce też lubimy go używać. Najczęściej ląduje na kanapkach wraz z jajkiem. Sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jest też składnikiem guacamole, pysznego meksykańskiego sosu, który można podać do nachosów, tortilli czy gofrów na słono.

Oto nasz pomysł na awokado, zobacz przepis na naszym YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także