Babcia robiła co weekend. Wszyscy kłócili się o oblizanie garnka po masie

Kiedy na stole pojawiały się domowe wafle z pysznym kremem, wszystkie inne słodycze mogły nie istnieć. Czekanie, aż będą miękkie, było najtrudniejszym zadaniem dla małych i dużych łakomczuchów.

Wafle z nadzieniemWafle z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż teraz półki w sklepach uginają się pod ciężarem wafelków ze wszelakiej maści kremami, to żadne z nich nawet nie mają podjazdu do tych robionych z przepisem od mojej babci. Nadzienie jest tak smaczne, że decyzja o tym, kto ma oblizać garnek, wywoływała liczne kłótnie, próby przekupstwa i korupcji wśród domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Wafle z kremem z mleka w proszku

Dziś mało osób trzyma w kuchni mleko w proszku, a w kremach dominuje głównie mascarpone. W tym przepisie wracamy jednak do dawnych zwyczajów i tworzymy krem, po którym można się rozpłynąć z rozkoszy. W połączeniu z waflami staje się prawdziwym rarytasem. Ten deser rodem z PRL zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawny blask i częściej zapraszać na podwieczorek.

Wafle z masą kakaową
Wafle z masą kakaową © Pyszności | arch. własne

Wybierając wafle tortowe, zwróć uwagę na to, by nie były zbyt cienkie. Mleko powinno być w proszku, a nie w granulacie. Jeśli nie zużyjesz całego, możesz wykorzystać je np. do bloku czekoladowego. Kiedyś nie brakowało chętnych do tego, by podjadać je prosto z opakowania, wkładając namoczony w wodzie lub ślinie palec.

Składniki:

  • pół szklanki mleka,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3,5 szklanki mleka w proszku,
  • opakowanie wafli.

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokryj w mniejsze kawałki i dodaj do rondelka.
  2. Wlej mleko, wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Cały czas mieszaj masę, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj do masy kakao i wymieszaj.
  4. Odstaw do przestudzenia. Co jakiś czas przemieszaj masę, by nie powstał na jej powierzchni kożuch.
  5. Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, miksując całość.
  6. Miksuj, aż masa będzie gęsta. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać nieco więcej mleka w proszku.
  7. Odstaw masę kakaową na 10 minut.
  8. Rozprowadzaj masę równomiernie na waflach.
  9. Każdy blat wafelkowy lekko dociskaj. Ostatniego wafla nie smaruj z wierzchu masą.
  10. Owiń całość folią spożywczą i dociśnij od góry np. książkami lub ciężkim garnkiem.
  11. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia pokrój całość na mniejsze porcje i serwuj do kawy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯