Babcia robiła co weekend. Wszyscy kłócili się o oblizanie garnka po masie

Kiedy na stole pojawiały się domowe wafle z pysznym kremem, wszystkie inne słodycze mogły nie istnieć. Czekanie, aż będą miękkie, było najtrudniejszym zadaniem dla małych i dużych łakomczuchów.

Wafle z nadzieniemWafle z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chociaż teraz półki w sklepach uginają się pod ciężarem wafelków ze wszelakiej maści kremami, to żadne z nich nawet nie mają podjazdu do tych robionych z przepisem od mojej babci. Nadzienie jest tak smaczne, że decyzja o tym, kto ma oblizać garnek, wywoływała liczne kłótnie, próby przekupstwa i korupcji wśród domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Wafle z kremem z mleka w proszku

Dziś mało osób trzyma w kuchni mleko w proszku, a w kremach dominuje głównie mascarpone. W tym przepisie wracamy jednak do dawnych zwyczajów i tworzymy krem, po którym można się rozpłynąć z rozkoszy. W połączeniu z waflami staje się prawdziwym rarytasem. Ten deser rodem z PRL zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawny blask i częściej zapraszać na podwieczorek.

Wafle z masą kakaową
Wafle z masą kakaową © Pyszności | arch. własne

Wybierając wafle tortowe, zwróć uwagę na to, by nie były zbyt cienkie. Mleko powinno być w proszku, a nie w granulacie. Jeśli nie zużyjesz całego, możesz wykorzystać je np. do bloku czekoladowego. Kiedyś nie brakowało chętnych do tego, by podjadać je prosto z opakowania, wkładając namoczony w wodzie lub ślinie palec.

Składniki:

  • pół szklanki mleka,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3,5 szklanki mleka w proszku,
  • opakowanie wafli.

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokryj w mniejsze kawałki i dodaj do rondelka.
  2. Wlej mleko, wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Cały czas mieszaj masę, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj do masy kakao i wymieszaj.
  4. Odstaw do przestudzenia. Co jakiś czas przemieszaj masę, by nie powstał na jej powierzchni kożuch.
  5. Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, miksując całość.
  6. Miksuj, aż masa będzie gęsta. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać nieco więcej mleka w proszku.
  7. Odstaw masę kakaową na 10 minut.
  8. Rozprowadzaj masę równomiernie na waflach.
  9. Każdy blat wafelkowy lekko dociskaj. Ostatniego wafla nie smaruj z wierzchu masą.
  10. Owiń całość folią spożywczą i dociśnij od góry np. książkami lub ciężkim garnkiem.
  11. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia pokrój całość na mniejsze porcje i serwuj do kawy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie