Babcia robiła co weekend. Wszyscy kłócili się o oblizanie garnka po masie

Kiedy na stole pojawiały się domowe wafle z pysznym kremem, wszystkie inne słodycze mogły nie istnieć. Czekanie, aż będą miękkie, było najtrudniejszym zadaniem dla małych i dużych łakomczuchów.

Wafle z nadzieniemWafle z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż teraz półki w sklepach uginają się pod ciężarem wafelków ze wszelakiej maści kremami, to żadne z nich nawet nie mają podjazdu do tych robionych z przepisem od mojej babci. Nadzienie jest tak smaczne, że decyzja o tym, kto ma oblizać garnek, wywoływała liczne kłótnie, próby przekupstwa i korupcji wśród domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Wafle z kremem z mleka w proszku

Dziś mało osób trzyma w kuchni mleko w proszku, a w kremach dominuje głównie mascarpone. W tym przepisie wracamy jednak do dawnych zwyczajów i tworzymy krem, po którym można się rozpłynąć z rozkoszy. W połączeniu z waflami staje się prawdziwym rarytasem. Ten deser rodem z PRL zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawny blask i częściej zapraszać na podwieczorek.

Wafle z masą kakaową
Wafle z masą kakaową © Pyszności | arch. własne

Wybierając wafle tortowe, zwróć uwagę na to, by nie były zbyt cienkie. Mleko powinno być w proszku, a nie w granulacie. Jeśli nie zużyjesz całego, możesz wykorzystać je np. do bloku czekoladowego. Kiedyś nie brakowało chętnych do tego, by podjadać je prosto z opakowania, wkładając namoczony w wodzie lub ślinie palec.

Składniki:

  • pół szklanki mleka,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3,5 szklanki mleka w proszku,
  • opakowanie wafli.

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokryj w mniejsze kawałki i dodaj do rondelka.
  2. Wlej mleko, wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Cały czas mieszaj masę, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj do masy kakao i wymieszaj.
  4. Odstaw do przestudzenia. Co jakiś czas przemieszaj masę, by nie powstał na jej powierzchni kożuch.
  5. Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, miksując całość.
  6. Miksuj, aż masa będzie gęsta. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać nieco więcej mleka w proszku.
  7. Odstaw masę kakaową na 10 minut.
  8. Rozprowadzaj masę równomiernie na waflach.
  9. Każdy blat wafelkowy lekko dociskaj. Ostatniego wafla nie smaruj z wierzchu masą.
  10. Owiń całość folią spożywczą i dociśnij od góry np. książkami lub ciężkim garnkiem.
  11. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia pokrój całość na mniejsze porcje i serwuj do kawy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi