Babcia robiła co weekend. Wszyscy kłócili się o oblizanie garnka po masie
Kiedy na stole pojawiały się domowe wafle z pysznym kremem, wszystkie inne słodycze mogły nie istnieć. Czekanie, aż będą miękkie, było najtrudniejszym zadaniem dla małych i dużych łakomczuchów.
Chociaż teraz półki w sklepach uginają się pod ciężarem wafelków ze wszelakiej maści kremami, to żadne z nich nawet nie mają podjazdu do tych robionych z przepisem od mojej babci. Nadzienie jest tak smaczne, że decyzja o tym, kto ma oblizać garnek, wywoływała liczne kłótnie, próby przekupstwa i korupcji wśród domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Wafle z kremem z mleka w proszku
Dziś mało osób trzyma w kuchni mleko w proszku, a w kremach dominuje głównie mascarpone. W tym przepisie wracamy jednak do dawnych zwyczajów i tworzymy krem, po którym można się rozpłynąć z rozkoszy. W połączeniu z waflami staje się prawdziwym rarytasem. Ten deser rodem z PRL zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawny blask i częściej zapraszać na podwieczorek.
Wybierając wafle tortowe, zwróć uwagę na to, by nie były zbyt cienkie. Mleko powinno być w proszku, a nie w granulacie. Jeśli nie zużyjesz całego, możesz wykorzystać je np. do bloku czekoladowego. Kiedyś nie brakowało chętnych do tego, by podjadać je prosto z opakowania, wkładając namoczony w wodzie lub ślinie palec.
Składniki:
- pół szklanki mleka,
- niepełna szklanka cukru,
- 200 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 3,5 szklanki mleka w proszku,
- opakowanie wafli.
Sposób przygotowania:
- Masło pokryj w mniejsze kawałki i dodaj do rondelka.
- Wlej mleko, wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Cały czas mieszaj masę, nie dopuszczając do zagotowania.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj do masy kakao i wymieszaj.
- Odstaw do przestudzenia. Co jakiś czas przemieszaj masę, by nie powstał na jej powierzchni kożuch.
- Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, miksując całość.
- Miksuj, aż masa będzie gęsta. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać nieco więcej mleka w proszku.
- Odstaw masę kakaową na 10 minut.
- Rozprowadzaj masę równomiernie na waflach.
- Każdy blat wafelkowy lekko dociskaj. Ostatniego wafla nie smaruj z wierzchu masą.
- Owiń całość folią spożywczą i dociśnij od góry np. książkami lub ciężkim garnkiem.
- Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia pokrój całość na mniejsze porcje i serwuj do kawy. Smacznego!