WAŻNE
TERAZ

Niebywałe. Kompromitacja Lecha Poznań na Gibraltarze

Babcia w smalcu zanurza te grzyby. Słoik szybko świeci pustkami

Kiedy myślimy o smalcu, najczęściej pojawia się przed oczami ten z dodatkiem skwarków, rozsmarowany na grubej kromce chleba. W jesiennej odsłonie warto jednak sięgnąć po inny dodatek - zebrane podczas spaceru lub kupione na targu grzyby. Świetnie sprawdzi się jeden niedoceniany gatunek.

Smalec z opieńkami zachwyca smakiem - PysznościSmalec z opieńkami zachwyca smakiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy dziadek wracał z koszykiem pełnym opieniek, babcia zabierała się za ich odpowiednie oprawienie. Część trafiała do octowej zalewy, trochę do sosu i krokietów, ale wszyscy i tak z utęsknieniem czekali na coś zupełnie innego - smalec. Brzmi dość nietypowo, ale to naprawdę świetny pomysł na wykorzystanie grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Smalec z opieńkami

Smalec z opieńkami to doskonała propozycja na wykorzystanie jesiennych darów lasu. Połączenie tłuszczu z aromatycznymi opieńkami tworzy wyjątkowy smak, który przenosi nas wprost do babcinych kuchni. Nie jest to produkt lekki i dietetyczny, ale warto skusić się i spróbować tego połączenia. To nie tylko pyszna przekąska, ale także świetny dodatek do pieczywa, kaszy czy ziemniaków.

smalec
smalec © Adobe Stock | Pawel Horazy

Opieńki to grzyby typowo jesienne, więc smalec z nimi to sposób na zachowanie smaku tej pory roku na dłużej. Nie bez powodu dawniej po świniobiciu smalec wykorzystywano do konserwowania. Możesz zrobić smalec od podstaw, wytapiając słoninę. W wersji ekspresowej smalec z opieńkami wykorzystać można z półproduktów, czyli kostek gotowego smalcu.

Składniki:

  • 2 kostki smalcu wieprzowego,
  • 1 szklanka opieniek (odgotowanych i zmielonych na drobnej tarce),
  • 1 drobno cebula,
  • sól,
  • ostra papryka w proszku (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop swoje kostki smalcu wieprzowego.
  2. Do roztopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj zmielone opieńki i smaż wszystko razem przez około 10 minut, aż grzyby odparują nadmiar wody.
  4. Dopraw solą morską i ostrą papryką według własnych preferencji. Pamiętaj, że zawsze możesz dodać więcej przypraw później.
  5. Gorący smalec przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.

Smalec z opieńkami jest już gotowy. Najlepiej smakuje na pajdzie chleba z dodatkiem szczypiorku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo