Babcia w smalcu zanurza te grzyby. Słoik szybko świeci pustkami
Kiedy myślimy o smalcu, najczęściej pojawia się przed oczami ten z dodatkiem skwarków, rozsmarowany na grubej kromce chleba. W jesiennej odsłonie warto jednak sięgnąć po inny dodatek - zebrane podczas spaceru lub kupione na targu grzyby. Świetnie sprawdzi się jeden niedoceniany gatunek.
Kiedy dziadek wracał z koszykiem pełnym opieniek, babcia zabierała się za ich odpowiednie oprawienie. Część trafiała do octowej zalewy, trochę do sosu i krokietów, ale wszyscy i tak z utęsknieniem czekali na coś zupełnie innego - smalec. Brzmi dość nietypowo, ale to naprawdę świetny pomysł na wykorzystanie grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans
Smalec z opieńkami
Smalec z opieńkami to doskonała propozycja na wykorzystanie jesiennych darów lasu. Połączenie tłuszczu z aromatycznymi opieńkami tworzy wyjątkowy smak, który przenosi nas wprost do babcinych kuchni. Nie jest to produkt lekki i dietetyczny, ale warto skusić się i spróbować tego połączenia. To nie tylko pyszna przekąska, ale także świetny dodatek do pieczywa, kaszy czy ziemniaków.
Opieńki to grzyby typowo jesienne, więc smalec z nimi to sposób na zachowanie smaku tej pory roku na dłużej. Nie bez powodu dawniej po świniobiciu smalec wykorzystywano do konserwowania. Możesz zrobić smalec od podstaw, wytapiając słoninę. W wersji ekspresowej smalec z opieńkami wykorzystać można z półproduktów, czyli kostek gotowego smalcu.
Składniki:
- 2 kostki smalcu wieprzowego,
- 1 szklanka opieniek (odgotowanych i zmielonych na drobnej tarce),
- 1 drobno cebula,
- sól,
- ostra papryka w proszku (do smaku).
Sposób przygotowania:
- W garnku roztop swoje kostki smalcu wieprzowego.
- Do roztopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia.
- Następnie dodaj zmielone opieńki i smaż wszystko razem przez około 10 minut, aż grzyby odparują nadmiar wody.
- Dopraw solą morską i ostrą papryką według własnych preferencji. Pamiętaj, że zawsze możesz dodać więcej przypraw później.
- Gorący smalec przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
Smalec z opieńkami jest już gotowy. Najlepiej smakuje na pajdzie chleba z dodatkiem szczypiorku. Smacznego!