Babcia w smalcu zanurza te grzyby. Słoik szybko świeci pustkami
Kiedy myślimy o smalcu, najczęściej pojawia się przed oczami ten z dodatkiem skwarków, rozsmarowany na grubej kromce chleba. W jesiennej odsłonie warto jednak sięgnąć po inny dodatek - zebrane podczas spaceru lub kupione na targu grzyby. Świetnie sprawdzi się jeden niedoceniany gatunek.
21.10.2024 12:35
Kiedy dziadek wracał z koszykiem pełnym opieniek, babcia zabierała się za ich odpowiednie oprawienie. Część trafiała do octowej zalewy, trochę do sosu i krokietów, ale wszyscy i tak z utęsknieniem czekali na coś zupełnie innego - smalec. Brzmi dość nietypowo, ale to naprawdę świetny pomysł na wykorzystanie grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smalec z opieńkami
Smalec z opieńkami to doskonała propozycja na wykorzystanie jesiennych darów lasu. Połączenie tłuszczu z aromatycznymi opieńkami tworzy wyjątkowy smak, który przenosi nas wprost do babcinych kuchni. Nie jest to produkt lekki i dietetyczny, ale warto skusić się i spróbować tego połączenia. To nie tylko pyszna przekąska, ale także świetny dodatek do pieczywa, kaszy czy ziemniaków.
Opieńki to grzyby typowo jesienne, więc smalec z nimi to sposób na zachowanie smaku tej pory roku na dłużej. Nie bez powodu dawniej po świniobiciu smalec wykorzystywano do konserwowania. Możesz zrobić smalec od podstaw, wytapiając słoninę. W wersji ekspresowej smalec z opieńkami wykorzystać można z półproduktów, czyli kostek gotowego smalcu.
Składniki:
- 2 kostki smalcu wieprzowego,
- 1 szklanka opieniek (odgotowanych i zmielonych na drobnej tarce),
- 1 drobno cebula,
- sól,
- ostra papryka w proszku (do smaku).
Sposób przygotowania:
- W garnku roztop swoje kostki smalcu wieprzowego.
- Do roztopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia.
- Następnie dodaj zmielone opieńki i smaż wszystko razem przez około 10 minut, aż grzyby odparują nadmiar wody.
- Dopraw solą morską i ostrą papryką według własnych preferencji. Pamiętaj, że zawsze możesz dodać więcej przypraw później.
- Gorący smalec przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
Smalec z opieńkami jest już gotowy. Najlepiej smakuje na pajdzie chleba z dodatkiem szczypiorku. Smacznego!