PrzepisPrzekąskiBabcia w smalcu zanurza te grzyby. Słoik szybko świeci pustkami

Babcia w smalcu zanurza te grzyby. Słoik szybko świeci pustkami

Smalec z opieńkami zachwyca smakiem - Pyszności
Smalec z opieńkami zachwyca smakiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.10.2024 12:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy myślimy o smalcu, najczęściej pojawia się przed oczami ten z dodatkiem skwarków, rozsmarowany na grubej kromce chleba. W jesiennej odsłonie warto jednak sięgnąć po inny dodatek - zebrane podczas spaceru lub kupione na targu grzyby. Świetnie sprawdzi się jeden niedoceniany gatunek.

Kiedy dziadek wracał z koszykiem pełnym opieniek, babcia zabierała się za ich odpowiednie oprawienie. Część trafiała do octowej zalewy, trochę do sosu i krokietów, ale wszyscy i tak z utęsknieniem czekali na coś zupełnie innego - smalec. Brzmi dość nietypowo, ale to naprawdę świetny pomysł na wykorzystanie grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smalec z opieńkami

Smalec z opieńkami to doskonała propozycja na wykorzystanie jesiennych darów lasu. Połączenie tłuszczu z aromatycznymi opieńkami tworzy wyjątkowy smak, który przenosi nas wprost do babcinych kuchni. Nie jest to produkt lekki i dietetyczny, ale warto skusić się i spróbować tego połączenia. To nie tylko pyszna przekąska, ale także świetny dodatek do pieczywa, kaszy czy ziemniaków.

smalec
smalec© Adobe Stock | Pawel Horazy

Opieńki to grzyby typowo jesienne, więc smalec z nimi to sposób na zachowanie smaku tej pory roku na dłużej. Nie bez powodu dawniej po świniobiciu smalec wykorzystywano do konserwowania. Możesz zrobić smalec od podstaw, wytapiając słoninę. W wersji ekspresowej smalec z opieńkami wykorzystać można z półproduktów, czyli kostek gotowego smalcu.

Składniki:

  • 2 kostki smalcu wieprzowego,
  • 1 szklanka opieniek (odgotowanych i zmielonych na drobnej tarce),
  • 1 drobno cebula,
  • sól,
  • ostra papryka w proszku (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop swoje kostki smalcu wieprzowego.
  2. Do roztopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj zmielone opieńki i smaż wszystko razem przez około 10 minut, aż grzyby odparują nadmiar wody.
  4. Dopraw solą morską i ostrą papryką według własnych preferencji. Pamiętaj, że zawsze możesz dodać więcej przypraw później.
  5. Gorący smalec przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.

Smalec z opieńkami jest już gotowy. Najlepiej smakuje na pajdzie chleba z dodatkiem szczypiorku. Smacznego!

przepisInspiracjesmalec