PrzepisTak upieczony indyk to ukochane danie Beaty Kozidrak. Gwiazda nie odmawia porcji tej pyszności

Tak upieczony indyk to ukochane danie Beaty Kozidrak. Gwiazda nie odmawia porcji tej pyszności

Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak
Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak
Ewa

23.03.2023 16:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Beata Kozidrak podzieliła się przepisem na swoją ulubioną potrawę. Pieczony indyk ze śliwkami i morelami wręcz rozpływa się w ustach.

Beata Kozidrak to prawdziwa diwa polskiej sceny muzycznej. Od wielu lat utrzymuje się na samym szczycie, a jej przeboje znają wszystkie pokolenia. Chociaż mogłoby się wydawać, że w napiętym grafiku ciężko znaleźć przestrzeń na gotowanie, to wokalistka w swoim repertuarze ma wyjątkowe danie, które uwielbia przygotowywać i podobno wychodzi jej to znakomicie.

Beata Kozidrak zdradziła przepis

Aby prowadzić tak intensywny tryb życia, gwiazda dba o odpowiednie żywienie. W jej diecie nie brakuje pożywnych i lekkich posiłków. Gwiazda pozwala sobie jednak na małe odstępstwa od diety, takie jak picie coli. W jej menu gości również pieczony indyk z bakaliami. Połączenie delikatnego, kruchego mięsa z odrobiną słodyczy zdecydowanie sprawdzi się na specjalne okazje.

Beata Kozidrak upieczone mięso serwuje wraz z sosem z żurawiny i ziemniakami. Danie nieco przypomina tradycyjnego indyka, którym zajadą się Amerykanie podczas Święta Dziękczynienia. Nie serwujemy go jednak w całości, a podzielonego na części, dzięki czemu przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Pieczony indyk sprawdzi się również na wielkanocny obiad w gronie najbliższych.

Pieczony indyk Beaty Kozidrak

Składniki:

  • ok. 2-3 kg indyka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3-4 jabłka
  • garść moreli
  • garść śliwek (można użyć owoców suszonych)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Indyka podziel na mniejsze części i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. W garnuszku rozpuść masło, dodaj olej, majeranek oraz sól i pieprz. Powstałą miksturę przestudź i wmasuj w mięso, aby dobrze zamarynować indyka. Odstaw go na kilka godzin do lodówki. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i upiec następnego dnia.
  3. Owoce podziel na mniejsze części i wrzuć do żaroodpornego naczynia z indykiem.
  4. Zalej całość winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5-2 godziny pod przykryciem. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso apetycznie się zarumieniło.
  5. Indyka podaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami i żurawinowym sosem. Smacznego!
Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak
Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak

Przepis na mięsne szaszłyki w cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube