Tak upieczony indyk to ukochane danie Beaty Kozidrak. Gwiazda nie odmawia porcji tej pyszności
Beata Kozidrak podzieliła się przepisem na swoją ulubioną potrawę. Pieczony indyk ze śliwkami i morelami wręcz rozpływa się w ustach.
23.03.2023 16:05
Beata Kozidrak to prawdziwa diwa polskiej sceny muzycznej. Od wielu lat utrzymuje się na samym szczycie, a jej przeboje znają wszystkie pokolenia. Chociaż mogłoby się wydawać, że w napiętym grafiku ciężko znaleźć przestrzeń na gotowanie, to wokalistka w swoim repertuarze ma wyjątkowe danie, które uwielbia przygotowywać i podobno wychodzi jej to znakomicie.
Zobacz także
Beata Kozidrak zdradziła przepis
Aby prowadzić tak intensywny tryb życia, gwiazda dba o odpowiednie żywienie. W jej diecie nie brakuje pożywnych i lekkich posiłków. Gwiazda pozwala sobie jednak na małe odstępstwa od diety, takie jak picie coli. W jej menu gości również pieczony indyk z bakaliami. Połączenie delikatnego, kruchego mięsa z odrobiną słodyczy zdecydowanie sprawdzi się na specjalne okazje.
Beata Kozidrak upieczone mięso serwuje wraz z sosem z żurawiny i ziemniakami. Danie nieco przypomina tradycyjnego indyka, którym zajadą się Amerykanie podczas Święta Dziękczynienia. Nie serwujemy go jednak w całości, a podzielonego na części, dzięki czemu przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Pieczony indyk sprawdzi się również na wielkanocny obiad w gronie najbliższych.
Pieczony indyk Beaty Kozidrak
Składniki:
- ok. 2-3 kg indyka
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 3-4 jabłka
- garść moreli
- garść śliwek (można użyć owoców suszonych)
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Indyka podziel na mniejsze części i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W garnuszku rozpuść masło, dodaj olej, majeranek oraz sól i pieprz. Powstałą miksturę przestudź i wmasuj w mięso, aby dobrze zamarynować indyka. Odstaw go na kilka godzin do lodówki. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i upiec następnego dnia.
- Owoce podziel na mniejsze części i wrzuć do żaroodpornego naczynia z indykiem.
- Zalej całość winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5-2 godziny pod przykryciem. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso apetycznie się zarumieniło.
- Indyka podaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami i żurawinowym sosem. Smacznego!
Przepis na mięsne szaszłyki w cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube