Tak upieczony indyk to ukochane danie Beaty Kozidrak. Gwiazda nie odmawia porcji tej pyszności

Beata Kozidrak podzieliła się przepisem na swoją ulubioną potrawę. Pieczony indyk ze śliwkami i morelami wręcz rozpływa się w ustach.

Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrakBeata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak
Ewa

Beata Kozidrak to prawdziwa diwa polskiej sceny muzycznej. Od wielu lat utrzymuje się na samym szczycie, a jej przeboje znają wszystkie pokolenia. Chociaż mogłoby się wydawać, że w napiętym grafiku ciężko znaleźć przestrzeń na gotowanie, to wokalistka w swoim repertuarze ma wyjątkowe danie, które uwielbia przygotowywać i podobno wychodzi jej to znakomicie.

Beata Kozidrak zdradziła przepis

Aby prowadzić tak intensywny tryb życia, gwiazda dba o odpowiednie żywienie. W jej diecie nie brakuje pożywnych i lekkich posiłków. Gwiazda pozwala sobie jednak na małe odstępstwa od diety, takie jak picie coli. W jej menu gości również pieczony indyk z bakaliami. Połączenie delikatnego, kruchego mięsa z odrobiną słodyczy zdecydowanie sprawdzi się na specjalne okazje.

Beata Kozidrak upieczone mięso serwuje wraz z sosem z żurawiny i ziemniakami. Danie nieco przypomina tradycyjnego indyka, którym zajadą się Amerykanie podczas Święta Dziękczynienia. Nie serwujemy go jednak w całości, a podzielonego na części, dzięki czemu przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Pieczony indyk sprawdzi się również na wielkanocny obiad w gronie najbliższych.

Pieczony indyk Beaty Kozidrak

Składniki:

  • ok. 2-3 kg indyka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3-4 jabłka
  • garść moreli
  • garść śliwek (można użyć owoców suszonych)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Indyka podziel na mniejsze części i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. W garnuszku rozpuść masło, dodaj olej, majeranek oraz sól i pieprz. Powstałą miksturę przestudź i wmasuj w mięso, aby dobrze zamarynować indyka. Odstaw go na kilka godzin do lodówki. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i upiec następnego dnia.
  3. Owoce podziel na mniejsze części i wrzuć do żaroodpornego naczynia z indykiem.
  4. Zalej całość winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5-2 godziny pod przykryciem. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso apetycznie się zarumieniło.
  5. Indyka podaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami i żurawinowym sosem. Smacznego!
Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak
Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak

Przepis na mięsne szaszłyki w cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku