Biorę ryż i jogurt. W kwadrans mam górę placuszków z patelni

Kiedyś, gdy ugotowałam za dużo ryżu, przeznaczałam go do sałatek z warzywami czy tuńczykiem. Teraz mam inny pomysł. Przygotowuje z niego pyszne placki. Są bardzo szybko gotowe i wszystkim smakują. To też dobry patent na posiłek w postny dzień.

placuszkiDobrym dodatkiem do placków ryżowych są jabłka.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Andrey Nikitin
Dorota Gepert

Placuszki nadają się praktycznie na każdy posiłek. Można zjeść na śniadanie, lekki obiad, a nawet kolację. Świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Na pewno najpopularniejsze z nich to owoce, a zwłaszcza jabłka. Smakują także z konfiturą czy twarożkiem. A bardziej wytrawnie? Wystarczy podać je z listkami rukoli i pomidorkami, a ciasto na placki odpowiednio doprawić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Tylko kilka składników

Dlaczego tak lubimy placuszki? Wystarczy dosłownie kilka składników, by je przygotować. Zabiera to dosłownie chwilę i zawsze się udają. Tak jest w przypadku dobrze znanych placków z jabłkami i ziemniaczanych. Ta sama zasada dotyczy placków z ryżu.

Do ugotowanego wcześniej ryżu dodaje tylko jogurt, mąkę, jajko, które zawsze mamy w kuchni. Ciasto doprawiam cynamonem i odrobiną cukru, gdy zamierzam podać je z owocami. Można też do niego dodać starte jabłka. Do wersji wytrawnej pasują takie przyprawy jak curry, bazylia czy kolendra. Placuszki smażę na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączam je potem na ręczniku papierowym, by nie były zbyt tłuste. Smakują także na zimno.

Przepis na placuszki ryżowe

Składniki:

  • 250 g ugotowanego ryżu, 
  • 150 ml jogurtu naturalnego, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • cukier i cynamon do smaku, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowany ryż, jogurt, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukier oraz przyprawy dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję.  
  2. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Nakładaj porcję ciasta, formując placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje