Biorę ryż i jogurt. W kwadrans mam górę placuszków z patelni
Kiedyś, gdy ugotowałam za dużo ryżu, przeznaczałam go do sałatek z warzywami czy tuńczykiem. Teraz mam inny pomysł. Przygotowuje z niego pyszne placki. Są bardzo szybko gotowe i wszystkim smakują. To też dobry patent na posiłek w postny dzień.
27.03.2024 11:38
Placuszki nadają się praktycznie na każdy posiłek. Można zjeść na śniadanie, lekki obiad, a nawet kolację. Świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Na pewno najpopularniejsze z nich to owoce, a zwłaszcza jabłka. Smakują także z konfiturą czy twarożkiem. A bardziej wytrawnie? Wystarczy podać je z listkami rukoli i pomidorkami, a ciasto na placki odpowiednio doprawić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko kilka składników
Dlaczego tak lubimy placuszki? Wystarczy dosłownie kilka składników, by je przygotować. Zabiera to dosłownie chwilę i zawsze się udają. Tak jest w przypadku dobrze znanych placków z jabłkami i ziemniaczanych. Ta sama zasada dotyczy placków z ryżu.
Do ugotowanego wcześniej ryżu dodaje tylko jogurt, mąkę, jajko, które zawsze mamy w kuchni. Ciasto doprawiam cynamonem i odrobiną cukru, gdy zamierzam podać je z owocami. Można też do niego dodać starte jabłka. Do wersji wytrawnej pasują takie przyprawy jak curry, bazylia czy kolendra. Placuszki smażę na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączam je potem na ręczniku papierowym, by nie były zbyt tłuste. Smakują także na zimno.
Przepis na placuszki ryżowe
Składniki:
- 250 g ugotowanego ryżu,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- cukier i cynamon do smaku,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotowany ryż, jogurt, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukier oraz przyprawy dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję.
- Na patelni dobrze rozgrzej olej. Nakładaj porcję ciasta, formując placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.