8 najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania grzybów. Lepiej ich unikać!

Sezon na grzyby w pełni! Są pyszne i można wyczarować z nich wiele różnych potraw. Czasami jednak nie zajmujemy się nimi właściwie. Zobacz, jakie grzybowe błędy popełniamy najczęściej w naszej kuchni.

Obrazek
Ewa

#1 Przechowywanie w plastikowej torbie

Najczęściej kupowanymi w sklepach grzybami są pieczarki. I większość z nas ładuje je do plastikowej torby. Pomijając już kwestię ekologii, nie jest to najlepsze rozwiązanie! Gromadząca się w środku wilgoć sprawia, że grzyby szybko stają się miękkie i pleśnieją.

Przechowuj je w papierowej torbie- zapewni ona lepszą cyrkulację powietrza i wchłonie nadmiar wilgoci.

Obrazek
Mushrooms in a Paper Bag

#2 Zbyt blisko jedzenia

Grzyby jak gąbka chłoną zapach. Przechowywanie ich w pobliżu intensywnie pachnącego jedzenia lub po prostu brzydkich zapachów sprawia, że wchłaniają one cząsteczki zapachowe i tracą swój leśny aromat.

Trzymaj je z dala od serów, ziół i resztek jedzenia.

#3 Używanie mokrych grzybów

To dość popularny błąd. Zdarza się, że wrzucamy wilgotne grzyby prosto do gotowania. Przez to stają się gumowate. Wystarczy, że zanim ich użyjesz odcedzisz nadmiar wody na durszlaku i osusz je ręcznikiem kuchennym. Możesz także użyć czystej szmatki.

Obrazek

#4 Nierozgrzana patelnia

Zanim wrzucisz swoje grzyby na patelnię pamiętaj o tym, żeby porządnie ją rozgrzać. Użyj ciężkiej, najlepiej żeliwnej, patelni, ponieważ lepiej utrzyma ona ciepło. Grzyby mają porowatą konsystencję, co sprawia, że bardzo łatwo wypuszczają wodę. Jeśli wrzucimy je na niezbyt gorącą płytę sprawimy, że zamiast pięknie się usmażyć- ugotują się.

#5 Za mało tłuszczu

Pamiętasz o porowatej konsystencji? Wpływa ona również na to, ile tłuszczu dodaje się na patelnię. Jeśli znajduje się na niej za mało oleju to gąbkowata struktura grzybów wchłania cały tłuszcz i w efekcie stają się one podatne na zwęglenie i zbytnie brązowienie. A chyba nie chciałbyś przypalić grzybów?
Gdy zauważysz, że patelnia robi się sucha- dodaj trochę oleju lub masła.

Obrazek

#6 Wrzucanie zbyt dużej ilości

Mówi się, że czas to pieniądz. Jednak w tym przypadku warto chwilę poczekać. Nie wrzucaj od razu wszystkich grzybów, jeśli nie masz odpowiednio dużej średnicy patelni. Więcej grzybów-więcej wody, więcej wody- słabsze smażenie.

Obrazek

#7 Zbyt wczesne solenie

Sól to ważna przyprawa, szczególnie podczas przygotowywania grzybów. Nie dodaj jej jednak za wcześnie. Poczekaj, aż grzyby lekko się przesmażą i stracą nadmiar wody.

#8 Częste mieszanie

Pozwól grzybom trochę poleżeć. Niech złapią równomierny, brązowozłoty kolor i staną się delikatnie chrupkie, zanim je przemieszasz.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością