Porady8 najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania grzybów. Lepiej ich unikać!

8 najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania grzybów. Lepiej ich unikać!

8 najczęstszych błędów,  jakie popełniamy podczas przygotowywania grzybów. Lepiej ich unikać!
Ewa

02.10.2020 10:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na grzyby w pełni! Są pyszne i można wyczarować z nich wiele różnych potraw. Czasami jednak nie zajmujemy się nimi właściwie. Zobacz, jakie grzybowe błędy popełniamy najczęściej w naszej kuchni.

#1 Przechowywanie w plastikowej torbie

Najczęściej kupowanymi w sklepach grzybami są pieczarki. I większość z nas ładuje je do plastikowej torby. Pomijając już kwestię ekologii, nie jest to najlepsze rozwiązanie! Gromadząca się w środku wilgoć sprawia, że grzyby szybko stają się miękkie i pleśnieją.

Przechowuj je w papierowej torbie- zapewni ona lepszą cyrkulację powietrza i wchłonie nadmiar wilgoci.

Mushrooms in a Paper Bag
Mushrooms in a Paper Bag

#2 Zbyt blisko jedzenia

Grzyby jak gąbka chłoną zapach. Przechowywanie ich w pobliżu intensywnie pachnącego jedzenia lub po prostu brzydkich zapachów sprawia, że wchłaniają one cząsteczki zapachowe i tracą swój leśny aromat.

Trzymaj je z dala od serów, ziół i resztek jedzenia.

#3 Używanie mokrych grzybów

To dość popularny błąd. Zdarza się, że wrzucamy wilgotne grzyby prosto do gotowania. Przez to stają się gumowate. Wystarczy, że zanim ich użyjesz odcedzisz nadmiar wody na durszlaku i osusz je ręcznikiem kuchennym. Możesz także użyć czystej szmatki.

Obraz

#4 Nierozgrzana patelnia

Zanim wrzucisz swoje grzyby na patelnię pamiętaj o tym, żeby porządnie ją rozgrzać. Użyj ciężkiej, najlepiej żeliwnej, patelni, ponieważ lepiej utrzyma ona ciepło. Grzyby mają porowatą konsystencję, co sprawia, że bardzo łatwo wypuszczają wodę. Jeśli wrzucimy je na niezbyt gorącą płytę sprawimy, że zamiast pięknie się usmażyć- ugotują się.

#5 Za mało tłuszczu

Pamiętasz o porowatej konsystencji? Wpływa ona również na to, ile tłuszczu dodaje się na patelnię. Jeśli znajduje się na niej za mało oleju to gąbkowata struktura grzybów wchłania cały tłuszcz i w efekcie stają się one podatne na zwęglenie i zbytnie brązowienie. A chyba nie chciałbyś przypalić grzybów?
Gdy zauważysz, że patelnia robi się sucha- dodaj trochę oleju lub masła.

Obraz

#6 Wrzucanie zbyt dużej ilości

Mówi się, że czas to pieniądz. Jednak w tym przypadku warto chwilę poczekać. Nie wrzucaj od razu wszystkich grzybów, jeśli nie masz odpowiednio dużej średnicy patelni. Więcej grzybów-więcej wody, więcej wody- słabsze smażenie.

Obraz

#7 Zbyt wczesne solenie

Sól to ważna przyprawa, szczególnie podczas przygotowywania grzybów. Nie dodaj jej jednak za wcześnie. Poczekaj, aż grzyby lekko się przesmażą i stracą nadmiar wody.

#8 Częste mieszanie

Pozwól grzybom trochę poleżeć. Niech złapią równomierny, brązowozłoty kolor i staną się delikatnie chrupkie, zanim je przemieszasz.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także