8 najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania grzybów. Lepiej ich unikać!

Sezon na grzyby w pełni! Są pyszne i można wyczarować z nich wiele różnych potraw. Czasami jednak nie zajmujemy się nimi właściwie. Zobacz, jakie grzybowe błędy popełniamy najczęściej w naszej kuchni.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

#1 Przechowywanie w plastikowej torbie

Najczęściej kupowanymi w sklepach grzybami są pieczarki. I większość z nas ładuje je do plastikowej torby. Pomijając już kwestię ekologii, nie jest to najlepsze rozwiązanie! Gromadząca się w środku wilgoć sprawia, że grzyby szybko stają się miękkie i pleśnieją.

Przechowuj je w papierowej torbie- zapewni ona lepszą cyrkulację powietrza i wchłonie nadmiar wilgoci.

Obrazek
Mushrooms in a Paper Bag

#2 Zbyt blisko jedzenia

Grzyby jak gąbka chłoną zapach. Przechowywanie ich w pobliżu intensywnie pachnącego jedzenia lub po prostu brzydkich zapachów sprawia, że wchłaniają one cząsteczki zapachowe i tracą swój leśny aromat.

Trzymaj je z dala od serów, ziół i resztek jedzenia.

#3 Używanie mokrych grzybów

To dość popularny błąd. Zdarza się, że wrzucamy wilgotne grzyby prosto do gotowania. Przez to stają się gumowate. Wystarczy, że zanim ich użyjesz odcedzisz nadmiar wody na durszlaku i osusz je ręcznikiem kuchennym. Możesz także użyć czystej szmatki.

Obrazek

#4 Nierozgrzana patelnia

Zanim wrzucisz swoje grzyby na patelnię pamiętaj o tym, żeby porządnie ją rozgrzać. Użyj ciężkiej, najlepiej żeliwnej, patelni, ponieważ lepiej utrzyma ona ciepło. Grzyby mają porowatą konsystencję, co sprawia, że bardzo łatwo wypuszczają wodę. Jeśli wrzucimy je na niezbyt gorącą płytę sprawimy, że zamiast pięknie się usmażyć- ugotują się.

#5 Za mało tłuszczu

Pamiętasz o porowatej konsystencji? Wpływa ona również na to, ile tłuszczu dodaje się na patelnię. Jeśli znajduje się na niej za mało oleju to gąbkowata struktura grzybów wchłania cały tłuszcz i w efekcie stają się one podatne na zwęglenie i zbytnie brązowienie. A chyba nie chciałbyś przypalić grzybów?
Gdy zauważysz, że patelnia robi się sucha- dodaj trochę oleju lub masła.

Obrazek

#6 Wrzucanie zbyt dużej ilości

Mówi się, że czas to pieniądz. Jednak w tym przypadku warto chwilę poczekać. Nie wrzucaj od razu wszystkich grzybów, jeśli nie masz odpowiednio dużej średnicy patelni. Więcej grzybów-więcej wody, więcej wody- słabsze smażenie.

Obrazek

#7 Zbyt wczesne solenie

Sól to ważna przyprawa, szczególnie podczas przygotowywania grzybów. Nie dodaj jej jednak za wcześnie. Poczekaj, aż grzyby lekko się przesmażą i stracą nadmiar wody.

#8 Częste mieszanie

Pozwól grzybom trochę poleżeć. Niech złapią równomierny, brązowozłoty kolor i staną się delikatnie chrupkie, zanim je przemieszasz.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie