Błyskawiczny chłodnik litewski to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny w słoneczny dzień. Na pewno na stałe zadomowi się w Twoim menu.
Pyszności
10.05.2021 | aktual.: 11.05.2021 20:00
Składniki:
2 pęczki rzodkiewka
4-5 szt. ogórki
800 g jogurt naturalny
500 ml kefir
1 litr barszcz czerwony
3 ząbki czosnek
1 pęczek koperek
1 łyżka sól
1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj na tarce rzodkiewki oraz ogórki. Następnie połącz w dużej misce jogurt naturalny i kefir oraz dorzuć warzywa.
2. Podgrzej koncentrat w garnku i wsyp łyżkę cukru brązowego, zamieszaj żeby się rozpuścił. Nie dopuść do wrzenia koncentratu. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dodawaj po łyżce do mieszanki jogurtu, kefiru i warzyw, aż osiągnie odpowiedni kolor i smak.
3. Jako kolejne składniki dodaj: posiekany koperek, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.
4. Dokładnie wymieszaj i gotowe! Przygotowany chłodnik podawaj z ugotowanym jajkiem.