Brownie z czereśniami - przepis na prosty sezonowy deser. Jak je zrobić?

Jesteś fanem czekolady i czereśni? Jeśli tak, to świetnie się składa. Mamy dla ciebie przepis, który idealnie sprawdzi się zwłaszcza w momencie, gdy sezon na czereśnie w pełni. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak zachwyci wszystkich twoich gości. Poznaj najlepszą recepturę i zobacz, jak je zrobić.

ObrazekBrownie z czereśniami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie od dziś wiadomo, że połączenie owoców i czekolady to prawdziwy klasyk, który idealnie sprawdzi się na deser na każdą okazję. Podobnie wygląda sytuacja, jeśli jesteś fanem brownie. Jak dobrze wiesz, jest to deser, który można przygotować w wielu ciekawych formach. Jego podstawą są czekolada i pewne dodatki. Warto postawić na owoce sezonowe, których zawsze pełno i są w stanie przełamać ten słodki smak czekolady. Już dziś poznaj przepis na czereśniowe brownie i zachwyć wszystkich swoich domowników i gości.

Brownie z czereśniami

Zanim poznasz przepis na brownie z czereśniami, dowiedz się, jakie są zalety tego smacznego i szybkiego ciasta. Jest to idealna opcja, zwłaszcza na sezon na czereśnie. Połączenie mocno czekoladowego ciasta ze słodkim smakiem czereśni brzmi przepysznie. Oto przepis na deser, który może umilić letnie, upalne dni każdemu miłośnikowi wypieków. Ten amerykański deserowy klasyk jest w stanie zachwycić wszystkich i o każdej porze.

Obrazek
Wykorzystaj świeże czereśnie do przygotowania brownie - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na brownie z czereśniami

Jeśli chcesz przełamać smak czekolady, wykorzystaj owoce sezonowe, które akurat masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się tu czereśnie. Sezon na nie trwa krótko, więc spiesz się i zrób takie ciasto, póki czas. Z zaprezentowanych niżej składników, będziesz w stanie stworzyć łącznie 8 porcji. Przygotuj je wtedy, kiedy masz na nie ochotę. Będziesz zachwycony!

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 30 g kakao,
  • 250 g czereśni,
  • 170 g cukru,
  • po 135 g czekolady gorzkiej i czekolady mlecznej,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • szczypta soli.
Obrazek
Brownie to jeden z najpopularniejszych deserów - Pyszności; Foto Canva.com

Brownie z czereśniami — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie brownie z czereśniami jest banalnie proste. Cały proces zajmie ci około 25 minut. Chyba nie ma nic prostszego niż taki najlepszy deser na lato. Jak widzisz, czereśnie świetnie sprawdzą się również w takim cieście. Zatem, do dzieła!

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Usuń pestki z czereśni, posiekaj czekolady na niewielkie kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Po przygotowaniu odstaw masę do ostygnięcia.
  4. Ubij jajka na puszystą masę, dodając cukier i sól i dodaj do nich przestygniętą masę czekoladową z masłem.
  5. Do składników dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na samym wierzchu ciasta ułóż czereśnie.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀