Brownie z czereśniami - przepis na prosty sezonowy deser. Jak je zrobić?
20.07.2023 12:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesteś fanem czekolady i czereśni? Jeśli tak, to świetnie się składa. Mamy dla ciebie przepis, który idealnie sprawdzi się zwłaszcza w momencie, gdy sezon na czereśnie w pełni. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak zachwyci wszystkich twoich gości. Poznaj najlepszą recepturę i zobacz, jak je zrobić.
Nie od dziś wiadomo, że połączenie owoców i czekolady to prawdziwy klasyk, który idealnie sprawdzi się na deser na każdą okazję. Podobnie wygląda sytuacja, jeśli jesteś fanem brownie. Jak dobrze wiesz, jest to deser, który można przygotować w wielu ciekawych formach. Jego podstawą są czekolada i pewne dodatki. Warto postawić na owoce sezonowe, których zawsze pełno i są w stanie przełamać ten słodki smak czekolady. Już dziś poznaj przepis na czereśniowe brownie i zachwyć wszystkich swoich domowników i gości.
Brownie z czereśniami
Zanim poznasz przepis na brownie z czereśniami, dowiedz się, jakie są zalety tego smacznego i szybkiego ciasta. Jest to idealna opcja, zwłaszcza na sezon na czereśnie. Połączenie mocno czekoladowego ciasta ze słodkim smakiem czereśni brzmi przepysznie. Oto przepis na deser, który może umilić letnie, upalne dni każdemu miłośnikowi wypieków. Ten amerykański deserowy klasyk jest w stanie zachwycić wszystkich i o każdej porze.
Przepis na brownie z czereśniami
Jeśli chcesz przełamać smak czekolady, wykorzystaj owoce sezonowe, które akurat masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się tu czereśnie. Sezon na nie trwa krótko, więc spiesz się i zrób takie ciasto, póki czas. Z zaprezentowanych niżej składników, będziesz w stanie stworzyć łącznie 8 porcji. Przygotuj je wtedy, kiedy masz na nie ochotę. Będziesz zachwycony!
Składniki:
- 4 jajka,
- 30 g kakao,
- 250 g czereśni,
- 170 g cukru,
- po 135 g czekolady gorzkiej i czekolady mlecznej,
- 120 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 10 g cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Brownie z czereśniami — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie brownie z czereśniami jest banalnie proste. Cały proces zajmie ci około 25 minut. Chyba nie ma nic prostszego niż taki najlepszy deser na lato. Jak widzisz, czereśnie świetnie sprawdzą się również w takim cieście. Zatem, do dzieła!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Usuń pestki z czereśni, posiekaj czekolady na niewielkie kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
- Po przygotowaniu odstaw masę do ostygnięcia.
- Ubij jajka na puszystą masę, dodając cukier i sól i dodaj do nich przestygniętą masę czekoladową z masłem.
- Do składników dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na samym wierzchu ciasta ułóż czereśnie.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut. Smacznego!