WAŻNE
TERAZ

Najnowsze dane o inflacji. Tego nie było od dawna

Budyniowa napoleonka

W tym deserze zakochaliśmy się od pierwszego kęsa ? Po prostu niebo w gębie ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 120 g masło miękkie
  2. 4 szt. żółtka
  3. 3,5 szkl. mleko
  4. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  5. 3 łyżki mąka pszenna
  6. 3/4 szkl. cukier
  7. 3 szt. ciasto francuskie
  8. truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. 3 ciasta francuskie podziel na 2 części. Następnie zrób w nich otwory przy pomocy widelca i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą: żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i szklankę mleka. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Zagotuj resztę mleka i dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Powstały krem odstaw do ostudzenia.

Obrazek

4. Przy pomocy miksera połącz miękkie masło oraz domowej roboty budyń.

Obrazek

5. Czas na zbudowanie kilku warstw z ciasta francuskiego i budyniu. Na wierzchu ostatniego rozprowadź krem i dodaj pokruszone ciasto francuskie. To samo zrób z bokami deseru.

Obrazek

6. Wstaw do lodówki na 2 godziny i to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇