Bułki do burgerów. Przygotuj je w swoim własnym domu
Dania typu fast-food to te przekąski, po które sięga się wtedy, gdy chce się zjeść coś szybkiego. To, czy są zdrowe, to temat dość dyskusyjny. Dlatego najwyższa pora, by odczarować ten mit. Upiecz bułki do burgerów w swoim domu, dodaj ulubione składniki i ciesz się wyjątkowym daniem hamburgera, czy kebaba. Zobacz, jakie to proste.
20.01.2023 16:00
Bułki do burgerów - od teraz będziesz je robił w swoim domu
W przypadku chęci spożycia dań typu fast-food najczęściej udajesz się do swojej ulubionej sieci restauracji lub kupujesz gotowe bułki, z których robisz hamburgery samodzielnie. Ich świeżość pozostawia wiele do życzenia, bo te, które możemy kupić w markecie, najczęściej są "gumowe", a skład na opakowaniu może przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Dlatego, w takim przypadku warto wybrać się do swojej ulubionej piekarni lub samodzielnie upiec bułki do burgerów. Ich smak będzie wyjątkowy, a sam hamburger, czy kebab będzie dużo lepszy i co najważniejsze — zdrowy!
Jak przygotować bułki do burgerów?
Skoro ma być zdrowo i smacznie, to dobrze będzie przygotować takie bułki samodzielnie. Kontrolujesz ich skład, proces wyrabiania, a jako dodatki wybierasz dowolne, ulubione składniki. Przede wszystkim, wiesz, co jesz. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i spróbuj upiec właśnie takie bułki, które będą uniwersalne i nadadzą się nie tylko do hamburgerów.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 640 g mąki
- 10 g cukru
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 5 g soli
- 45 g sezamu
- 80 g masła.
Sposób przygotowania:
Bułki do burgerów będą naprawdę smaczne, jeśli zdecydujesz się upiec je samodzielnie. Rozpocznij od przygotowania rozczynu z drożdży. Pamiętaj, by wszystkie składniki na bułki, były w temperaturze pokojowej. Podgrzej mleko przez chwilę i wkrusz do niego drożdże. Teraz kolej na przygotowanie ciasta. Do przesianej mąki dodaj sypkie składniki oraz mleko, jajko i drożdże oraz rozczyn z drożdży. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką i przystąp do zagniatania ciasta. Rób to przez 10 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Teraz przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy ciasto urośnie, to podziel je na 12 części. Każdej z nich nadaj kształt bułki do hamburgerów. Mocno je spłaszcz i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozbij jajko i roztrzepanym posmaruj wierzch każdej bułki. Posyp je sezamem. Piecz przez 20 minut, do momentu aż staną się rumiane. Gdy będą gotowe, uchyl lekko piekarnik i pozostaw je jeszcze na 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, jako hamburgery lub kebab. Smacznego!
Zobacz również na naszym kanale YouTube przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami: