To jest najzdrowsza pizza na świecie. W życiu nie uwierzysz, z czego zrobiony jest jej spód

Pizza zawsze dobrze smakuje, ale wszyscy zdajemy sobie sprawę, że jest ciężkostrawną potrawą. Ta przyjemność to czysta bomba kaloryczna. Właśnie dlatego warto skorzystać z tego alternatywnego przepisu. Głównym składnikiem jest kalafior, który szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy są na diecie nisko węglowodanowej. Pysznie i zdrowo!

Obrazek
Frania

Składniki:

- średniej wielkości kalafior

- 100 g zmielonych migdałów

- 2 jajka

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii

- 1 puszka pomidorów do pizzy

- świeże pomidory

- mozzarella

- olej, pieprz, sól, liście bazylii

Umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Następnie rozdrobnij go w mikserze. Powinien mieć konsystencję ryżu.

1

Rozsyp posiekanego kalafiora na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

2

Po wyciągnięciu, umieść kalafiora na ściereczce i wyciśnij z niego energicznie wodę.

3

Wrzuć kalafiora do miski i dodaj do niego zmielone migdały.

4

Jeszcze tylko jajka, zioła i przyprawy. Później wszystko dokładnie wymieszaj.

5

Nanieś olej na papier do pieczenia, który znajduje na blasze. Umieść na niej ciasto i ukształtuj tak, jak Ci się podoba. My preferujemy kształt pizzy.

6

Wszystko włóż do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 minut. Kiedy ciasto będzie lekko chrupiące i brązowe, możesz je wyciągnąć.

7

Czas na pozostałe składniki: sos pomidorowy i plasterki mozzarelli.

8

Nie zapomnij o pomidorach i ziołach. Po tym jeszcze raz włóż pizzę do piekarnika (180 stopni) na 8-10 minut.

9

Podawaj na gorąco. Bon appetit!

10
Prosty i jakże zdrowy sposób na pizzę. Na pewno skorzystam z przepisu, a Ty?
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą