Ceny pączków zaskakują. U Magdy Gessler zapłacisz nawet 11 zł za sztukę. Dlaczego?

Tłusty Czwartek to bez wątpienia święto pączków. Każda cukiernia ma je w swojej ofercie. Ceny są zróżnicowane- od kilkudziesięciu groszy do kilkudziesięciu złotych.

Obrazek
Ewa

W znanych cukierniach ceny są wysokie

Ciężko znaleźć w cukierni pączka, który kosztowałby mniej niż 3 zł. Jedną z cenowych rekordowych cen można zauważyć u Magdy Gessler. Jeden pączek kosztuje aż 11 zł! Skąd bierze się taka cena?

Obrazek

Lepiej stawiać na jakość

Wyprodukowanie pączka z dobrym składem trochę kosztuje. Dobry pączek ma w składzie jedynie mąkę, jajka, drożdże, cukier i mleko. Dodawanie sztucznych zamienników, np. jaj w proszku, konserwantów i wspomagaczy obniża cenę produkcji.
Dodatkowo, droższe pączki są często większe i bogatsze. Cena zależy również od... miejscowości.

Obrazek

Zawsze możesz upiec je w domu

Średni koszt produkcji pączka w domu wynosi 1,30-1,70 zł i jest o kilka procent wyższy niż w zeszłym roku.
Skąd więc takie ceny w sklepach? Po pierwsze, podatek VAT. Po drugie- dodatkowy koszt produkcji, tj. wypłata dla pracowników. No i przede wszystkim: każdy chce na tym zarobić!
Szacuje się, że w Tłusty Czwartek Polacy zjedzą nawet 100 milionów pączków!

Obrazek

Coraz popularniejsze są też pączki wegańskie

Z roku na rok zaobserwować można wzrost zainteresowania dietą roślinną. Nic więc dziwnego, że na rynku pojawiają się wegańskie alternatywy pączków.
Wyprodukowanie ich jest droższe: wegańskie napoje roślinne kosztują więcej niż mleko, trzeba pominąć smażenie na smalcu i poszukać zamiennika jajek.

Skład tanich pączków czasami przeraża

Skoro wyprodukowanie jednego pączka przekracza 1 zł, to naturalnie nasuwa się pytanie: co jest w pączkach za kilkadziesiąt groszy?
Ich skład naprawdę przeraża! Po co pakować to wszystko do wnętrza?

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć