Ceny pierogów na jarmarku świątecznym biją rekordy. Tak drogo jeszcze nie było

Ceny pierogów na jarmarkach świątecznych rekordowo poszybowały do góry. Za proste danie trzeba zapłacić nawet 50 złotych.

Ceny pierogów na jarmarku świątecznym- Pyszności/ źródło: CanvaCeny pierogów na jarmarku świątecznym- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Jarmarki świąteczne w Polsce

W największych polskich miastach od lat funkcjonują jarmarki świąteczne. W dużej mierze składają się one ze straganów z jedzeniem, chociaż nie brakuje też lokalnych rękodzielników. Menu jarmarków jest szerokie- od tradycyjnych, polskich potraw, bez zagraniczne desery i smakołyki z różnych zakątków świata. Dla wielu osób odwiedzenie jarmarku jest przedświąteczną tradycją, z której ciężko zrezygnować. Warto jednak zaopatrzyć się w gruby portfel, bo tegoroczne ceny po prostu zwalają z nóg.

Ceny pierogów

Jedną z najpopularniejszych potraw na jarmarkach są pierogi. Ten klasyk polskiej kuchni kupić można w każdym mieście. Dziennikarz "Faktu" odwiedził toruński jarmark bożonarodzeniowy i zanotował ogromny wzrost cen tego dania. Za porcję zapłacić trzeba od 39,99 zł do nawet 49.99 zł. To nie koniec szalonych podwyżek- kromka chleba ze smalcem to wydatek rzędu 10-12 złotych, miniaturowy serek górski (błędnie nazywany oscypkiem) kosztuje 5 złotych, a zakręcony ziemniak to 10 zł za sztukę.

Ceny pierogów na jarmarku świątecznym- Pyszności/ źródło: Canva
Ceny pierogów na jarmarku świątecznym- Pyszności/ źródło: Canva

Skąd takie ceny?

Chociaż od zawsze było wiadomo, że na jarmarku ceny są wyższe niż na co dzień, to w tym roku czekają nas rekordowe podwyżki. Wszystko spowodowane jest wzrostem cen energii i surowców, co realnie przekłada się na wyższy koszt prowadzenia biznesu. Sezonowość jarmarku sprawia, że ceny dodatkowo są windowane, aby zamortyzować całoroczne koszty utrzymania. Nie powstrzymuje to jednak mieszkańców przed odwiedzinami na jarmarkach.

To nasza coroczna tradycja- spacer, oglądanie straganów i światełek. Z tego rezygnować nie będziemy. Ograniczymy jednak zakupy, bo zjedzenie obiadu dla naszej 5-osobowej rodziny na jarmarku to ogromny wydatek, na który coraz ciężej nam sobie pozwolić- opowiada nam jedna z odwiedzających gdański jarmark

Eksperci ostrzegają, że tegoroczne święta będą drogie i mocno dadzą odczuć po kieszeni. Podrożeją nawet zwykłe, coroczne świąteczne zakupy w marketach.

Przepis na ciasto Królowa Śniegu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"