PrzepisCiasto biszkoptowe "kotek"

Ciasto biszkoptowe "kotek"

Ciasto biszkoptowe "kotek"
Pyszności

02.12.2019 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto biszkoptowe w naszej kuchni zamieniło się w kotka. Taki tort spodoba się każdemu maluchowi ? Wiemy o tym z własnego doświadczenia ?

Składniki:

Biszkopt

  1. 3/4 szkl. mąka przesiana
  2. 3-4 łyżki kakao
  3. 1 szkl. cukier
  4. 6 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  5. 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia

Masa z marscarpone

  1. 500 ml śmietanka 36 %
  2. 300 g serek mascarpone
  3. 1 opakowanie galaretka krystaliczna
  4. 3/4 szkl. wrzątek

Pozostałe składniki

  1. łakocie do ozdoby
  2. 1,5 szkl. polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier i żółtka

Obraz

2. Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia (również partiami). Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj krem. Zacznij od ubicia schłodzonej śmietanki. Po czym dodaj do niej powoli serek mascarpone. Nie zapomnij dodać również ostudzoną galaretkę krystaliczną.

Obraz

4. Podziel biszkopt na pół. Na spodzie rozprowadź masę i na wierzchu ułóż drugą część biszkoptu.

Obraz

5. Przy pomocy pianek stwórz zęby kotka. Na wierzchu rozprowadź polewę czekoladową. Po czym zacznij dodawać uszy...

Obraz

6. ...oczy, nosek i wąsy. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także