WAŻNE
TERAZ

Likwidacja MAP, dwa nowe resorty. Nadchodzi rekonstrukcja rządu

Ciasto francuskie w formie choinki

Mamy Boże Narodzenie, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem. Tym razem mamy dla Was ciasto francuskie w formie choinki. Nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje.

Obrazek
Pyszności

Zarówno czerwone, jak i zielone pesto przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Pesto zielone 250g

  1. 100 g świeży szpinak
  2. 50 g ser parmezan
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 120 ml oliwa z oliwek
  5. 50 g orzeszki pini podprażone
  6. 1 łyżeczka sól

Pesto czerwone 250 g

  1. 120 ml olej z suszonych pomidorów
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 150 g suszone pomidory w oleju
  4. 1 szkl. liście bazylii
  5. 30 g płatki migdałów podprażone
  6. 50 g ser parmezan

Pozostałe składniki

  1. 2 szt. ciasto francuskie 30 cm x 40 cm

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zielonego pesto. W tym celu połącz w robocie kuchennym: świeży szpinak, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek, orzeszki pini oraz sól.

Obrazek

2. Czas na drugie pesto - w czerwonym kolorze. Tym razem zmiksuj: suszone pomidory w oleju, liście bazylii, płatki migdałów, parmezan, olej z suszonych pomidorów i sól.

Obrazek

3. Rozprowadź przygotowane pesto na cieście francuskim (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

4. Przykryj drugim ciastem i wytnij choinkę oraz gwiazdki.

Obrazek

5. Rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko i posyp dodatkowo parmezanem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu