Ciasto Kinder Czekolada

Szukasz pomysłu na oryginalne i pyszne ciasto? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na genialny deser, w którym zakocha się cała Twoja rodzina. Po prostu nie możesz tego przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Masa

  1. 150 g batoniki Kinder Czekolada
  2. 30 g masło
  3. 630 g słodka śmietanka 30%

Polewa czekoladowa

  1. 15 g masło
  2. 15 g cukier
  3. 100 ml mleko
  4. 1,5 tabliczki gorzka czekolada

Ciasto

  1. 2 szkl. mąka
  2. 1 szkl. cukier puder
  3. 4 łyżki kakao
  4. 1 łyżeczka cynamon
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 1 łyżeczka soda oczyszczona
  7. 500 ml mleko
  8. 2 szt. jajka
  9. 250 g masło roztopione
  10. 6 łyżek powidło śliwkowe

Dekoracja

  1. 1/2 tabliczki biała czekolada starta
  2. 6 szt. batoniki Kinder Czekolada
Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier puder, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Następnie dodaj do mieszanki mleko, jajka, roztopione masło oraz powidło śliwkowe. Mieszaj do chwili, aż składniki dobrze się połączą.

Obrazek

3. Podziel powstałą masę na pół i piecz ją w dwóch formach przez 30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni C. 

Obrazek

4. Przejdźmy teraz do masy. W małym rondelku połącz ze sobą batoniki Kinder Czekolada, masło oraz 30 g śmietanki 30%. Gotuj i mieszaj do chwili, aż składniki stworzą jednolitą masę.

Obrazek

5. Pozostałą część śmietanki ubij w mikserze i powoli dodawaj do niej ostudzoną czekoladową masę.

Obrazek

6. Umieść krem na wcześniej upieczonym blacie ciasta, a następnie przykryj je drugim kawałkiem i schłodź.

Obrazek

7. W międzyczasie możesz przygotować polewę czekoladową. Rozpuść masło, cukier, mleko oraz gorzką czekoladę w wodnej kąpieli. Kiedy mieszanka zgęstnieje, pokryj nią wierzch ciasta.

Obrazek

8. To jednak nie koniec z dekoracjami naszego wypieku. Świetnie będzie pasować tu również starta, biała czekolada i kawałki batoników Kinder Czekolada. Gotowe ciasto chłodź przez 4 godziny.

Obrazek

9. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀