Ciasto Kinder Czekolada

Szukasz pomysłu na oryginalne i pyszne ciasto? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na genialny deser, w którym zakocha się cała Twoja rodzina. Po prostu nie możesz tego przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Masa

  1. 150 g batoniki Kinder Czekolada
  2. 30 g masło
  3. 630 g słodka śmietanka 30%

Polewa czekoladowa

  1. 15 g masło
  2. 15 g cukier
  3. 100 ml mleko
  4. 1,5 tabliczki gorzka czekolada

Ciasto

  1. 2 szkl. mąka
  2. 1 szkl. cukier puder
  3. 4 łyżki kakao
  4. 1 łyżeczka cynamon
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 1 łyżeczka soda oczyszczona
  7. 500 ml mleko
  8. 2 szt. jajka
  9. 250 g masło roztopione
  10. 6 łyżek powidło śliwkowe

Dekoracja

  1. 1/2 tabliczki biała czekolada starta
  2. 6 szt. batoniki Kinder Czekolada
Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier puder, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Następnie dodaj do mieszanki mleko, jajka, roztopione masło oraz powidło śliwkowe. Mieszaj do chwili, aż składniki dobrze się połączą.

Obrazek

3. Podziel powstałą masę na pół i piecz ją w dwóch formach przez 30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni C. 

Obrazek

4. Przejdźmy teraz do masy. W małym rondelku połącz ze sobą batoniki Kinder Czekolada, masło oraz 30 g śmietanki 30%. Gotuj i mieszaj do chwili, aż składniki stworzą jednolitą masę.

Obrazek

5. Pozostałą część śmietanki ubij w mikserze i powoli dodawaj do niej ostudzoną czekoladową masę.

Obrazek

6. Umieść krem na wcześniej upieczonym blacie ciasta, a następnie przykryj je drugim kawałkiem i schłodź.

Obrazek

7. W międzyczasie możesz przygotować polewę czekoladową. Rozpuść masło, cukier, mleko oraz gorzką czekoladę w wodnej kąpieli. Kiedy mieszanka zgęstnieje, pokryj nią wierzch ciasta.

Obrazek

8. To jednak nie koniec z dekoracjami naszego wypieku. Świetnie będzie pasować tu również starta, biała czekolada i kawałki batoników Kinder Czekolada. Gotowe ciasto chłodź przez 4 godziny.

Obrazek

9. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów