Ciasto Kinder Czekolada

Szukasz pomysłu na oryginalne i pyszne ciasto? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na genialny deser, w którym zakocha się cała Twoja rodzina. Po prostu nie możesz tego przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Masa

  1. 150 g batoniki Kinder Czekolada
  2. 30 g masło
  3. 630 g słodka śmietanka 30%

Polewa czekoladowa

  1. 15 g masło
  2. 15 g cukier
  3. 100 ml mleko
  4. 1,5 tabliczki gorzka czekolada

Ciasto

  1. 2 szkl. mąka
  2. 1 szkl. cukier puder
  3. 4 łyżki kakao
  4. 1 łyżeczka cynamon
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 1 łyżeczka soda oczyszczona
  7. 500 ml mleko
  8. 2 szt. jajka
  9. 250 g masło roztopione
  10. 6 łyżek powidło śliwkowe

Dekoracja

  1. 1/2 tabliczki biała czekolada starta
  2. 6 szt. batoniki Kinder Czekolada
Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier puder, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Następnie dodaj do mieszanki mleko, jajka, roztopione masło oraz powidło śliwkowe. Mieszaj do chwili, aż składniki dobrze się połączą.

Obrazek

3. Podziel powstałą masę na pół i piecz ją w dwóch formach przez 30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni C. 

Obrazek

4. Przejdźmy teraz do masy. W małym rondelku połącz ze sobą batoniki Kinder Czekolada, masło oraz 30 g śmietanki 30%. Gotuj i mieszaj do chwili, aż składniki stworzą jednolitą masę.

Obrazek

5. Pozostałą część śmietanki ubij w mikserze i powoli dodawaj do niej ostudzoną czekoladową masę.

Obrazek

6. Umieść krem na wcześniej upieczonym blacie ciasta, a następnie przykryj je drugim kawałkiem i schłodź.

Obrazek

7. W międzyczasie możesz przygotować polewę czekoladową. Rozpuść masło, cukier, mleko oraz gorzką czekoladę w wodnej kąpieli. Kiedy mieszanka zgęstnieje, pokryj nią wierzch ciasta.

Obrazek

8. To jednak nie koniec z dekoracjami naszego wypieku. Świetnie będzie pasować tu również starta, biała czekolada i kawałki batoników Kinder Czekolada. Gotowe ciasto chłodź przez 4 godziny.

Obrazek

9. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce