Szukasz pomysłu na oryginalne i pyszne ciasto? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na genialny deser, w którym zakocha się cała Twoja rodzina. Po prostu nie możesz tego przegapić!
Pyszności
Składniki:
Masa
150 g batoniki Kinder Czekolada
30 g masło
630 g słodka śmietanka 30%
Polewa czekoladowa
15 g masło
15 g cukier
100 ml mleko
1,5 tabliczki gorzka czekolada
Ciasto
2 szkl. mąka
1 szkl. cukier puder
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
500 ml mleko
2 szt. jajka
250 g masło roztopione
6 łyżek powidło śliwkowe
Dekoracja
1/2 tabliczki biała czekolada starta
6 szt. batoniki Kinder Czekolada
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier puder, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Następnie dodaj do mieszanki mleko, jajka, roztopione masło oraz powidło śliwkowe. Mieszaj do chwili, aż składniki dobrze się połączą.
3. Podziel powstałą masę na pół i piecz ją w dwóch formach przez 30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni C.
4. Przejdźmy teraz do masy. W małym rondelku połącz ze sobą batoniki Kinder Czekolada, masło oraz 30 g śmietanki 30%. Gotuj i mieszaj do chwili, aż składniki stworzą jednolitą masę.
5. Pozostałą część śmietanki ubij w mikserze i powoli dodawaj do niej ostudzoną czekoladową masę.
6. Umieść krem na wcześniej upieczonym blacie ciasta, a następnie przykryj je drugim kawałkiem i schłodź.
7. W międzyczasie możesz przygotować polewę czekoladową. Rozpuść masło, cukier, mleko oraz gorzką czekoladę w wodnej kąpieli. Kiedy mieszanka zgęstnieje, pokryj nią wierzch ciasta.
8. To jednak nie koniec z dekoracjami naszego wypieku. Świetnie będzie pasować tu również starta, biała czekolada i kawałki batoników Kinder Czekolada. Gotowe ciasto chłodź przez 4 godziny.