Proste i pyszne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i migdałami

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe z najlepszym kremem śmietankowym z serka i cukru pudru. Stworzone na jesienne i zimowe wieczory.

Obrazek
Ewa

Przepis na szybkie ciasto

Nie wyobrażamy sobie jesieni i zimy bez pysznego ciasta marchewkowego. Ten hitowy przepis powtarzamy nawet kilka razy w miesiącu- nasi bliscy nie mają go w ogóle dość. Marchewki nadają nie tylko piękny kolor, ale również słodki smak całej masie. To prosty i tani wypiek, który idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty lub gorącego kakao. Słodki smak ciasta podkreśla dodatkowo krem na bazie masła, cukru pudru oraz serka śmietankowego.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto z marchewki zrobisz w mniej niż godzinę, wliczając w to proces pieczenia. W przygotowaniu pomógł nam Philips Ovi Smart XXL.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 80 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 ml oleju roślinnego

Krem:

  • 100 g masła miękkiego
  • 270 g serka śmietankowego
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Dodatki:

  • 40 g prażonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Nam pomogła w tym wyciskarka wolnoobrotowa Philips- dzięki niej uzyskaliśmy zarówno wiórki marchewki, jak i pyszny, świeży sok marchewkowy.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Jajka wbij do miski i ubij z cukrem. Następnie wlej porcjami olej roślinny, cały czas miksując. Dosyp mąkę pszenną oraz zmielone orzechy włoskie i wyciśnięta marchewkę. Wymieszaj masę łyżką.

Obrazek
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Powstałą masę przelej do formy z Ovi Smart marki Philips. Formę wysmaruj wcześniej masłem lub margaryną. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

W międzyczasie przygotuj krem. Do miski przełóż serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder. Połącz składniki przy pomocy miksera. Powstały krem rozprowadź na powierzchni wystudzonego ciasta marchewkowego.

Obrazek
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Następnie udekoruj całość podprażonymi płatkami migdałów. Prażenie wydobywa więcej smaku i aromatu z orzechów. Gotowe ciasto podaj swoim bliskim. Proste, szybkie i smaczne wypieki to coś, co uwielbiamy.

Smacznego!

Obrazek
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło