Proste i pyszne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i migdałami

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe z najlepszym kremem śmietankowym z serka i cukru pudru. Stworzone na jesienne i zimowe wieczory.

Obrazek
Ewa

Przepis na szybkie ciasto

Nie wyobrażamy sobie jesieni i zimy bez pysznego ciasta marchewkowego. Ten hitowy przepis powtarzamy nawet kilka razy w miesiącu- nasi bliscy nie mają go w ogóle dość. Marchewki nadają nie tylko piękny kolor, ale również słodki smak całej masie. To prosty i tani wypiek, który idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty lub gorącego kakao. Słodki smak ciasta podkreśla dodatkowo krem na bazie masła, cukru pudru oraz serka śmietankowego.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto z marchewki zrobisz w mniej niż godzinę, wliczając w to proces pieczenia. W przygotowaniu pomógł nam Philips Ovi Smart XXL.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 80 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 ml oleju roślinnego

Krem:

  • 100 g masła miękkiego
  • 270 g serka śmietankowego
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Dodatki:

  • 40 g prażonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Nam pomogła w tym wyciskarka wolnoobrotowa Philips- dzięki niej uzyskaliśmy zarówno wiórki marchewki, jak i pyszny, świeży sok marchewkowy.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Jajka wbij do miski i ubij z cukrem. Następnie wlej porcjami olej roślinny, cały czas miksując. Dosyp mąkę pszenną oraz zmielone orzechy włoskie i wyciśnięta marchewkę. Wymieszaj masę łyżką.

Obrazek
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Powstałą masę przelej do formy z Ovi Smart marki Philips. Formę wysmaruj wcześniej masłem lub margaryną. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

W międzyczasie przygotuj krem. Do miski przełóż serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder. Połącz składniki przy pomocy miksera. Powstały krem rozprowadź na powierzchni wystudzonego ciasta marchewkowego.

Obrazek
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Następnie udekoruj całość podprażonymi płatkami migdałów. Prażenie wydobywa więcej smaku i aromatu z orzechów. Gotowe ciasto podaj swoim bliskim. Proste, szybkie i smaczne wypieki to coś, co uwielbiamy.

Smacznego!

Obrazek
Ciasto marchewkowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥