Przepis na ciasto z czereśniami i jogurtowym musem

Przepis na ciasto z czereśniami i jogurtowym musem. Zachwyć podniebienie przepysznym letnim deserem, który oczaruje dosłownie każdego. 

ObrazekCiasto z czereśniami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pomimo tego, że są drogie, czereśnie stanowią prawdziwy przysmak lata. To pełne wartości owoce sezonowe, które najlepiej smakują na surowo.  Mało kto jednak wie, że świetnie sprawdzą się także jako składnik ciast i deserów. Oto ciasto migdałowe z czereśniami i jogurtowym musem. Jest proste w przygotowaniu i stanowi idealną opcję na letnie popołudnie.

Jak przygotować ciasto z czereśniami?

Przygotowanie ciasta z czereśniami i jogurtowym musem jest godne polecenia z kilku powodów. Czereśnie nadają mu wyjątkowy smak, tworząc wspaniałą harmonię z resztą składników. Jogurtowy mus nadaje ciastu lekkości i delikatności, sprawiając, że jest ono niezwykle przyjemne w jedzeniu.

Obrazek
Sezon na czereśnie to dobry moment, by wykorzystać je do ciasta - Pyszności; Foto Canva.com

Połączenie smaku soczystych czereśni z kremowym musem jogurtowym tworzy wyjątkową różnorodność smakową, która zachwyca podniebienia. To idealna opcja dla miłośników świeżych i owocowych deserów. Ponadto, ciasto z czereśniami i jogurtowym musem jest doskonałym wyborem na gorące letnie dni, gdy chcemy się zrelaksować i delektować smakiem sezonowych owoców.

Ciasto z czereśniami i jogurtowym musem przepis

Przygotowanie ciasta należy podzielić na trzy części. Musisz rozpocząć od wyrobienia, schłodzenia i upieczenia kruchego migdałowego spodu. Następnie, przygotuj mus jogurtowy. Końcowy etap to złożenie ciasta w całość i udekorowanie go czereśniami. Będzie smacznie, słodko, kolorowo i owocowo. Poznaj najlepszy przepis.

Składniki na migdałowy spód:

  • kostka masła,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Składniki na jogurtowy mus:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 8 listów żelatyny,
  • 500 g czereśni;
  • jogurt naturalny 500 g.
Obrazek
Czereśniowe ciasto jest niezwykle smaczne - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj przesianą mąkę, cukier puder i zmielone migdały. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i siekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Wsyp sól, wlewając jogurt i dodaj żółtka. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Zimne ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Wyłóż nim dno i boki tortownicy. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  4. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Do rondelka przelej śmietankę i wsyp cukier. Zagotuj, a następnie dodaj odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Wlej jogurt i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, by lekko stężał.
  6. Wyłóż jogurtowy mus na upieczony kruchy spód. Na wierzchu ułóż wydrylowane czereśnie.
  7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem, pokrój na porcje.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki