PrzepisPrzepis na ciasto z czereśniami i jogurtowym musem

Przepis na ciasto z czereśniami i jogurtowym musem

Ciasto z czereśniami - Pyszności; Foto Canva.com
Ciasto z czereśniami - Pyszności; Foto Canva.com

24.07.2023 06:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na ciasto z czereśniami i jogurtowym musem. Zachwyć podniebienie przepysznym letnim deserem, który oczaruje dosłownie każdego. 

Pomimo tego, że są drogie, czereśnie stanowią prawdziwy przysmak lata. To pełne wartości owoce sezonowe, które najlepiej smakują na surowo.  Mało kto jednak wie, że świetnie sprawdzą się także jako składnik ciast i deserów. Oto ciasto migdałowe z czereśniami i jogurtowym musem. Jest proste w przygotowaniu i stanowi idealną opcję na letnie popołudnie.

Jak przygotować ciasto z czereśniami?

Przygotowanie ciasta z czereśniami i jogurtowym musem jest godne polecenia z kilku powodów. Czereśnie nadają mu wyjątkowy smak, tworząc wspaniałą harmonię z resztą składników. Jogurtowy mus nadaje ciastu lekkości i delikatności, sprawiając, że jest ono niezwykle przyjemne w jedzeniu.

Sezon na czereśnie to dobry moment, by wykorzystać je do ciasta - Pyszności; Foto Canva.com
Sezon na czereśnie to dobry moment, by wykorzystać je do ciasta - Pyszności; Foto Canva.com

Połączenie smaku soczystych czereśni z kremowym musem jogurtowym tworzy wyjątkową różnorodność smakową, która zachwyca podniebienia. To idealna opcja dla miłośników świeżych i owocowych deserów. Ponadto, ciasto z czereśniami i jogurtowym musem jest doskonałym wyborem na gorące letnie dni, gdy chcemy się zrelaksować i delektować smakiem sezonowych owoców.

Ciasto z czereśniami i jogurtowym musem przepis

Przygotowanie ciasta należy podzielić na trzy części. Musisz rozpocząć od wyrobienia, schłodzenia i upieczenia kruchego migdałowego spodu. Następnie, przygotuj mus jogurtowy. Końcowy etap to złożenie ciasta w całość i udekorowanie go czereśniami. Będzie smacznie, słodko, kolorowo i owocowo. Poznaj najlepszy przepis.

Składniki na migdałowy spód:

  • kostka masła,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Składniki na jogurtowy mus:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 8 listów żelatyny,
  • 500 g czereśni;
  • jogurt naturalny 500 g.
Czereśniowe ciasto jest niezwykle smaczne - Pyszności; Foto Canva.com
Czereśniowe ciasto jest niezwykle smaczne - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj przesianą mąkę, cukier puder i zmielone migdały. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i siekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Wsyp sól, wlewając jogurt i dodaj żółtka. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Zimne ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Wyłóż nim dno i boki tortownicy. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  4. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Do rondelka przelej śmietankę i wsyp cukier. Zagotuj, a następnie dodaj odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Wlej jogurt i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, by lekko stężał.
  6. Wyłóż jogurtowy mus na upieczony kruchy spód. Na wierzchu ułóż wydrylowane czereśnie.
  7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem, pokrój na porcje.