Przepis na szarlotkę z prodiża. Smak jak za dawnych lat, takie ciasto piekła moja babcia

Co zrobić w prodiżu? Przepisy na ciasto z prodiża. Wyciągnij zapomniany sprzęt z szafy i stwórz coś pysznego! Jak upiec szarlotkę w prodiżu?

Obrazek
Ewa

Kiedy w kuchni w ruch szedł prodiż, zwiastowało to zawsze coś pysznego. Piekło się w nim ciasta i mięso. Zanim popularne i powszechne stały się piekarniki elektryczne, to właśnie prodiż ułatwiał naszym mamom i babciom pracę.

Mogłoby się wydawać, że prodiż swoje lata świetności ma już za sobą, jednak wciąż czeka w wielu domach na wyciągnięcie z szafy i odświeżenie.  Niektórzy do dziś chętnie po niego sięgają i tworzą pyszności w tym urządzeniu. Co można przygotować w prodiżu? Prosty przepis na deser. Jak upiec szarlotkę w prodiżu?

Co to jest prodiż?

Prodiż został wynaleziony po wojnie w Czechosłowacji przez Oldřicha Homuta. Od nazwy produkujących go zakładów REMOS nazwany został tam remoską i pod tą nazwą do dziś zresztą znany jest w wielu krajach i językach europejskich. Polska nazwa pochodzi od francuskiego przymiotnika prodige, czyli genialny. I trzeba przyznać- jest to naprawdę genialne urządzenie!

To przenośny, mały piekarnik, niewiele większy od garnków. Wiele osób twierdzi, że wyjątkowy smak potraw z prodiża zawdzięczamy właśnie jego rozmiarowi- dzięki niedużemu rozmiarowi potrawy nie wysychały nadto i zachowywały soczystość.

Prodiż nie daje możliwości regulacji temperatury. Nagrzewa się do około 200 – 220ºC i utrzymuje taką temperaturę przez cały czas pieczenia.

ciasto z prodiża przepis

Przepis wideo na szarlotkę z prodiżu

Składniki na ciasto jabłkowe z prodiża

         
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Jak zrobić ciasto z prodiża? Przepis

Przygotowanie pysznego ciasta z jabłkami z prodiża nie jest ani czasochłonne, ani tym bardziej skomplikowane. Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj do nich cukier. Połącz składniki przy pomocy miksera na puszystą masę.

Do ubitych jajek z cukrem dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi do ciasta dostaje się więcej powietrza, dzięki czemu jest bardziej puszyste i miękkie. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Sprawdzą się tutaj praktycznie wszystkie odmiany: od słodkich, przez słodko-kwaśne, na kwaśnych kończąc.

Jak piec w prodiżu?

Prodiż wysmaruj masłem i wlej przygotowaną masę z jabłkami. Górę ciasta posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Piecz w prodiżu przez godzinę. Po tym czasie zostaw ciasto do wystudzenia, uchylając górę prodiżu.

ciasto z prodiża przepis

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis