WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Przepis na szarlotkę z prodiża. Smak jak za dawnych lat, takie ciasto piekła moja babcia

Co zrobić w prodiżu? Przepisy na ciasto z prodiża. Wyciągnij zapomniany sprzęt z szafy i stwórz coś pysznego! Jak upiec szarlotkę w prodiżu?

Obrazek
Ewa

Kiedy w kuchni w ruch szedł prodiż, zwiastowało to zawsze coś pysznego. Piekło się w nim ciasta i mięso. Zanim popularne i powszechne stały się piekarniki elektryczne, to właśnie prodiż ułatwiał naszym mamom i babciom pracę.

Mogłoby się wydawać, że prodiż swoje lata świetności ma już za sobą, jednak wciąż czeka w wielu domach na wyciągnięcie z szafy i odświeżenie.  Niektórzy do dziś chętnie po niego sięgają i tworzą pyszności w tym urządzeniu. Co można przygotować w prodiżu? Prosty przepis na deser. Jak upiec szarlotkę w prodiżu?

Co to jest prodiż?

Prodiż został wynaleziony po wojnie w Czechosłowacji przez Oldřicha Homuta. Od nazwy produkujących go zakładów REMOS nazwany został tam remoską i pod tą nazwą do dziś zresztą znany jest w wielu krajach i językach europejskich. Polska nazwa pochodzi od francuskiego przymiotnika prodige, czyli genialny. I trzeba przyznać- jest to naprawdę genialne urządzenie!

To przenośny, mały piekarnik, niewiele większy od garnków. Wiele osób twierdzi, że wyjątkowy smak potraw z prodiża zawdzięczamy właśnie jego rozmiarowi- dzięki niedużemu rozmiarowi potrawy nie wysychały nadto i zachowywały soczystość.

Prodiż nie daje możliwości regulacji temperatury. Nagrzewa się do około 200 – 220ºC i utrzymuje taką temperaturę przez cały czas pieczenia.

ciasto z prodiża przepis

Przepis wideo na szarlotkę z prodiżu

Składniki na ciasto jabłkowe z prodiża

         
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Jak zrobić ciasto z prodiża? Przepis

Przygotowanie pysznego ciasta z jabłkami z prodiża nie jest ani czasochłonne, ani tym bardziej skomplikowane. Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj do nich cukier. Połącz składniki przy pomocy miksera na puszystą masę.

Do ubitych jajek z cukrem dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi do ciasta dostaje się więcej powietrza, dzięki czemu jest bardziej puszyste i miękkie. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Sprawdzą się tutaj praktycznie wszystkie odmiany: od słodkich, przez słodko-kwaśne, na kwaśnych kończąc.

Jak piec w prodiżu?

Prodiż wysmaruj masłem i wlej przygotowaną masę z jabłkami. Górę ciasta posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Piecz w prodiżu przez godzinę. Po tym czasie zostaw ciasto do wystudzenia, uchylając górę prodiżu.

ciasto z prodiża przepis

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców