Przepis na szarlotkę z prodiża. Smak jak za dawnych lat, takie ciasto piekła moja babcia
19.04.2022 16:36, aktual.: 10.10.2023 11:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co zrobić w prodiżu? Przepisy na ciasto z prodiża. Wyciągnij zapomniany sprzęt z szafy i stwórz coś pysznego! Jak upiec szarlotkę w prodiżu?
Kiedy w kuchni w ruch szedł prodiż, zwiastowało to zawsze coś pysznego. Piekło się w nim ciasta i mięso. Zanim popularne i powszechne stały się piekarniki elektryczne, to właśnie prodiż ułatwiał naszym mamom i babciom pracę.
Mogłoby się wydawać, że prodiż swoje lata świetności ma już za sobą, jednak wciąż czeka w wielu domach na wyciągnięcie z szafy i odświeżenie. Niektórzy do dziś chętnie po niego sięgają i tworzą pyszności w tym urządzeniu. Co można przygotować w prodiżu? Prosty przepis na deser. Jak upiec szarlotkę w prodiżu?
Co to jest prodiż?
Prodiż został wynaleziony po wojnie w Czechosłowacji przez Oldřicha Homuta. Od nazwy produkujących go zakładów REMOS nazwany został tam remoską i pod tą nazwą do dziś zresztą znany jest w wielu krajach i językach europejskich. Polska nazwa pochodzi od francuskiego przymiotnika prodige, czyli genialny. I trzeba przyznać- jest to naprawdę genialne urządzenie!
To przenośny, mały piekarnik, niewiele większy od garnków. Wiele osób twierdzi, że wyjątkowy smak potraw z prodiża zawdzięczamy właśnie jego rozmiarowi- dzięki niedużemu rozmiarowi potrawy nie wysychały nadto i zachowywały soczystość.
Prodiż nie daje możliwości regulacji temperatury. Nagrzewa się do około 200 – 220ºC i utrzymuje taką temperaturę przez cały czas pieczenia.
Przepis wideo na szarlotkę z prodiżu
Składniki na ciasto jabłkowe z prodiża
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić ciasto z prodiża? Przepis
Przygotowanie pysznego ciasta z jabłkami z prodiża nie jest ani czasochłonne, ani tym bardziej skomplikowane. Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj do nich cukier. Połącz składniki przy pomocy miksera na puszystą masę.
Do ubitych jajek z cukrem dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi do ciasta dostaje się więcej powietrza, dzięki czemu jest bardziej puszyste i miękkie. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Sprawdzą się tutaj praktycznie wszystkie odmiany: od słodkich, przez słodko-kwaśne, na kwaśnych kończąc.
Jak piec w prodiżu?
Prodiż wysmaruj masłem i wlej przygotowaną masę z jabłkami. Górę ciasta posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Piecz w prodiżu przez godzinę. Po tym czasie zostaw ciasto do wystudzenia, uchylając górę prodiżu.