Takiego ciasta wiśniowego świat jeszcze nie widział. Rosjanie są jednak zbyt doskonałymi piekarzami!
Podróże kształcą i dobrze wie o tym każdy z nas. Nie tylko poznajemy nowych ludzi, podziwiamy widoki czy przeżywamy niesamowite przygody. To także odkrywanie nowych smaków i kosztowanie potraw, o których wcześniej nigdy się nawet nie słyszało.
Tym razem zabieramy Was do Rosji i zaproponujemy Wam pyszne wiśniowe ciasto, które nie tylko wygląda magicznie, ale jest bardzo proste do wykonania i oczywiście nieziemsko smakuje.
Potrzebujesz:
- 500 g wiśni (bez pestek)
- 100 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 400 g mąki
- 250 g jogurtu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru wanilinowego
Ciasto:
Mąkę wrzuć do miski, dodaj odrobinę soli, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i nie zapomnij także o maśle. Następnie mieszając dodaj jogurt. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Dodaj więcej mąki, jeśli poczujesz taką konieczność. Później rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i długość ok 30 cm. Pokrój je na paski o szerokości 7-8 cm.
Do środka każdego paska ułóż blisko siebie wiśnie. Następnie posyp je cukrem i zawiń wszystko.
Włóż 'kiełbaski' do natłuszczonej tortownicy (26 cm). Wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-40 minut.
Na sam koniec wystarczy udekorować odrobiną cukru pudru i gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, podać je gościom. Smacznego!