Ciocia Hela robiła najlepszy gulasz. Kiedy powiedziała, z czego jest, więcej go nie tknęłam

Ciocia Hela często robiła ten gulasz, a ja zajadałam się nim, aż mi się trzęsły uszy. Mięciutkie mięso w delikatnym sosie miało mnóstwo fanów wśród domowników. Zamiast łopatki czy pręgi wołowej, ciocia stawiała na inny rodzaj mięsa.

Ten gulasz zachwyca smakiemTen gulasz zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podroby w polskiej kuchni goszczą od wieków, a i dawniej obowiązkowo pojawiały się w eleganckich restauracjach. O ile ze smażoną wątróbką czy duszonymi żołądkami jesteśmy w pewien sposób oswojeni, o tyle nerki mogą budzić dreszcze. Z cynaderek moja ciocia przygotowywała pyszny gulasz, który uwielbiałam jako dziecko. Gdy dowiedziałam się, jaki jest główny składnik, na wiele lat odmówiłam jedzenia. Dziś z przyjemnością wracam do tego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Cynaderki wieprzowe w sosie

Gulasz z cynaderek, czyli wieprzowych nerek, to danie, które wywołuje skrajne emocje. Jedni na samą myśl o podrobach krzywią się z obrzydzeniem, inni zaś, wspominając czasy PRL-u, z rozrzewnieniem myślą o tym daniu. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, ten przepis z pewnością cię zachwyci.

Cynaderki - przepis z dawnych lat.
Cynaderki - przepis z dawnych lat. © Adobe Stock

Gulasz z nerek, podawany z ziemniakami i buraczkami, to prawdziwy klasyk tamtych lat. Ciocia Hela w mojej rodzinie słynęła z tego dania, a jej przepis zdecydowanie nie ma sobie równych.

Składniki:

  • 1 kg cynaderek (nerek) wieprzowych,
  • 1-2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Cynaderki przetnij wzdłuż i oczyść z błonek, żyłek oraz przewodów moczowych.
  2. Zalej nerki zimną wodą i odstaw na godzinę. Co jakiś czas ymieniaj wodę.
  3. W garnku zagotuj wodę i wrzuć namoczone cynaderki.
  4. Gotuj przez ok. 10 minut od zagotowania, aż zbledną.
  5. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby ociekł z wody.
  6. Obgotowane cynaderki pokrój w cienkie paseczki.
  7. Cebulę pokrój w pół talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju, doprawiając solą i pieprzem,
  8. Dodaj cynaderki, posmaż chwilę i wsyp mąkę. Przesmaż.
  9. Wlej gorącą wodę tak, aby przykryła kawałki mięsa.
  10. Duś, aż sos zgęstnieje przez 45 minut. W razie potrzeby podlej wodą.
  11. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.

Gulasz z cynaderek wieprzowych podaj z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować