Ciocia Hela robiła najlepszy gulasz. Kiedy powiedziała, z czego jest, więcej go nie tknęłam
Ciocia Hela często robiła ten gulasz, a ja zajadałam się nim, aż mi się trzęsły uszy. Mięciutkie mięso w delikatnym sosie miało mnóstwo fanów wśród domowników. Zamiast łopatki czy pręgi wołowej, ciocia stawiała na inny rodzaj mięsa.
Podroby w polskiej kuchni goszczą od wieków, a i dawniej obowiązkowo pojawiały się w eleganckich restauracjach. O ile ze smażoną wątróbką czy duszonymi żołądkami jesteśmy w pewien sposób oswojeni, o tyle nerki mogą budzić dreszcze. Z cynaderek moja ciocia przygotowywała pyszny gulasz, który uwielbiałam jako dziecko. Gdy dowiedziałam się, jaki jest główny składnik, na wiele lat odmówiłam jedzenia. Dziś z przyjemnością wracam do tego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi
Cynaderki wieprzowe w sosie
Gulasz z cynaderek, czyli wieprzowych nerek, to danie, które wywołuje skrajne emocje. Jedni na samą myśl o podrobach krzywią się z obrzydzeniem, inni zaś, wspominając czasy PRL-u, z rozrzewnieniem myślą o tym daniu. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, ten przepis z pewnością cię zachwyci.
Gulasz z nerek, podawany z ziemniakami i buraczkami, to prawdziwy klasyk tamtych lat. Ciocia Hela w mojej rodzinie słynęła z tego dania, a jej przepis zdecydowanie nie ma sobie równych.
Składniki:
- 1 kg cynaderek (nerek) wieprzowych,
- 1-2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Cynaderki przetnij wzdłuż i oczyść z błonek, żyłek oraz przewodów moczowych.
- Zalej nerki zimną wodą i odstaw na godzinę. Co jakiś czas ymieniaj wodę.
- W garnku zagotuj wodę i wrzuć namoczone cynaderki.
- Gotuj przez ok. 10 minut od zagotowania, aż zbledną.
- Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby ociekł z wody.
- Obgotowane cynaderki pokrój w cienkie paseczki.
- Cebulę pokrój w pół talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju, doprawiając solą i pieprzem,
- Dodaj cynaderki, posmaż chwilę i wsyp mąkę. Przesmaż.
- Wlej gorącą wodę tak, aby przykryła kawałki mięsa.
- Duś, aż sos zgęstnieje przez 45 minut. W razie potrzeby podlej wodą.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.
Gulasz z cynaderek wieprzowych podaj z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!