Co najmniej raz w tygodniu wrzucam skórkę z cytryny do zmywarki, od tej pory nie wydałam grosza na chemię

Skórka cytryny dodana do zmywarki potrafi zdziałać cuda. Dodaj ją raz w tygodniu i obserwuj niesamowity efekt.

Obrazek
Ewa

Zmywarka to sprzęt, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Oszczędza nie tylko czas, ale tez pieniądze- badania wykazują, że przy ręcznym zmywaniu naczyń zużywamy nawet 3 razy więcej wody. Jeśli chcesz, żeby zmywarka służyła Ci jak najdłużej- musisz odpowiednio o nią zadbać. Zanim jednak sięgniesz po stos często drogiej chemii, sięgnij po skórkę cytryny.

Cenna skórka cytryny

Chociaż skórka kojarzy nam się głównie z aromatycznym dodatkiem i dekoracją do ciast, to ma również szereg innych zastosowań. Dzięki swoim antybakteryjnym i odkażającym właściwością sprawdzi się również podczas porządków domowych. Możesz przecierać nią deski do krojenia, aby je zdezynfekować, używać jako odstraszacza do mrówek lub ususzyć i wykorzystać w roli zapachowych saszetek do szafy.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu ze zmywarki?

Zmywarka potrafi być źródłem nieprzyjemnych zapachów. Wszystko przez gromadzące się w filtrach resztki jedzenia. Oczywiście, podstawą jest regularne ich czyszczenie i opróżniane. Warto jednak dodatkowo zadbać o to, żeby ze zmywarki wydobywał się tylko przyjemny aromat. Zanim pospieszysz do sklepu po specjalne zawieszki zapachowe — zobacz, jak możesz rozwiązać to w inny sposób.

Zmywarka- Pyszności/ Canva
Zmywarka- Pyszności; Foto Canva.com

Została Ci skórka z wyciśniętej cytryny? Nie wyrzucaj jej do kosza- umieść ją wewnątrz zmywarki. Najlepsze miejsce to koszyk na sztućce, górna półka zmywarki lub miejsce obok filtra. Następnie wstaw odpowiedni program mycia i to tyle. Brzydki zapach zostanie zastąpiony przez rześki aromat cytryny. Dodatkowo osad na sztućcach i kamień szybciej znikną. Zyskuje nie tylko sama zmywarka, ale również wszystkie naczynia.

Obrazek

Zobacz absolutnie zbędne czynności w kuchni, które wciąż wiele osób robi

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis