Co roku na święta robię 3 kg pasztetu. Jest tak dobry, że każdy bierze jeszcze na wynos

Nic tak nie wywołuje wspomnień z dzieciństwa i nie tworzy świątecznej atmosfery jak aromatyczny, domowy pasztet. Jego przygotowanie wymaga wprawy i nieco czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszystkie trudy.

Domowy pasztet na świętaDomowy pasztet na święta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marcin Michałowski

Własnoręcznie przygotowany pasztet to klasyka świątecznego stołu. To danie, które podbija serca zarówno wielbicieli tradycyjnych smaków, jak i osób ceniących zdrowe, domowe potrawy. Taki pasztet, zrobiony ze starannie dobranych składników, zdecydowanie przewyższa jakością te sklepowe odpowiedniki. Jest nie tylko bardziej aromatyczny, ale też zdrowszy, ponieważ dokładnie wiemy, co trafia do jego składu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Co więcej, domowy pasztet można przechowywać w lodówce przez tydzień, a jego smak i aromat pozostają niezmienne. Każdego roku przygotowuję aż 3 kilogramy tego specjału – wystarcza dla całej rodziny, a część zawsze trafia do paczek dla gości, bo nikt nie może się oprzeć jego wyjątkowemu smakowi.

Przepis na pasztet, który zawsze się udaje

Sekretem doskonałego pasztetu jest odpowiedni dobór składników i cierpliwość w przygotowaniu. Używam trzech rodzajów mięsa: wieprzowego, wołowego i drobiowego. Dzięki temu pasztet ma bogaty, zróżnicowany smak i aksamitną konsystencję. Nieodzownym elementem są również świeże warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy cebula, które nadają mu lekkości i podkreślają jego aromat.

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny (np. karkówka),
  • 500 g wołowiny (np. udziec),
  • 2 udka z kurczaka,
  • 250 g surowego boczku lub wątróbki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 cebula,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 6 kulek pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • Szczypta papryki ostrej,
  • 1 bułka (np. kajzerka),
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej 4 litry wody. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Wrzuć pokrojone w kostkę mięso, marchewkę, pietruszkę, cebulę i lubczyk. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż wszystkie składniki zmiękną.
  2. Po ugotowaniu odcedź mięso i warzywa, a bułkę namocz w bulionie. Mięso, warzywa i odsączoną bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia – najlepiej trzykrotnie, aby uzyskać jednolitą masę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz żółtka jaj.
  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy. Dzięki temu pasztet będzie bardziej puszysty.
  4. Przełóż masę do keksówek, wyrównaj wierzch i udekoruj liśćmi laurowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 90 minut. Po upieczeniu pozostaw pasztet w piekarniku do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin, aby zyskał odpowiednią konsystencję.
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie