Co roku na święta robię 3 kg pasztetu. Jest tak dobry, że każdy bierze jeszcze na wynos

Nic tak nie wywołuje wspomnień z dzieciństwa i nie tworzy świątecznej atmosfery jak aromatyczny, domowy pasztet. Jego przygotowanie wymaga wprawy i nieco czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszystkie trudy.

Domowy pasztet na świętaDomowy pasztet na święta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marcin Michałowski

Własnoręcznie przygotowany pasztet to klasyka świątecznego stołu. To danie, które podbija serca zarówno wielbicieli tradycyjnych smaków, jak i osób ceniących zdrowe, domowe potrawy. Taki pasztet, zrobiony ze starannie dobranych składników, zdecydowanie przewyższa jakością te sklepowe odpowiedniki. Jest nie tylko bardziej aromatyczny, ale też zdrowszy, ponieważ dokładnie wiemy, co trafia do jego składu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Co więcej, domowy pasztet można przechowywać w lodówce przez tydzień, a jego smak i aromat pozostają niezmienne. Każdego roku przygotowuję aż 3 kilogramy tego specjału – wystarcza dla całej rodziny, a część zawsze trafia do paczek dla gości, bo nikt nie może się oprzeć jego wyjątkowemu smakowi.

Przepis na pasztet, który zawsze się udaje

Sekretem doskonałego pasztetu jest odpowiedni dobór składników i cierpliwość w przygotowaniu. Używam trzech rodzajów mięsa: wieprzowego, wołowego i drobiowego. Dzięki temu pasztet ma bogaty, zróżnicowany smak i aksamitną konsystencję. Nieodzownym elementem są również świeże warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy cebula, które nadają mu lekkości i podkreślają jego aromat.

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny (np. karkówka),
  • 500 g wołowiny (np. udziec),
  • 2 udka z kurczaka,
  • 250 g surowego boczku lub wątróbki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 cebula,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 6 kulek pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • Szczypta papryki ostrej,
  • 1 bułka (np. kajzerka),
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej 4 litry wody. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Wrzuć pokrojone w kostkę mięso, marchewkę, pietruszkę, cebulę i lubczyk. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż wszystkie składniki zmiękną.
  2. Po ugotowaniu odcedź mięso i warzywa, a bułkę namocz w bulionie. Mięso, warzywa i odsączoną bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia – najlepiej trzykrotnie, aby uzyskać jednolitą masę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz żółtka jaj.
  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy. Dzięki temu pasztet będzie bardziej puszysty.
  4. Przełóż masę do keksówek, wyrównaj wierzch i udekoruj liśćmi laurowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 90 minut. Po upieczeniu pozostaw pasztet w piekarniku do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin, aby zyskał odpowiednią konsystencję.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀