PoradyCo zrobić, żeby awokado nie ściemniało po przekrojeniu? Zabezpieczysz je w banalnie prosty sposób

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało po przekrojeniu? Zabezpieczysz je w banalnie prosty sposób

Awokado to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a jego zastosowanie w kuchni polskiej jest coraz powszechniejsze. Najczęściej sięgamy po nie na śniadanie do kanapek i podajemy w formie pasty. Nie zawsze zużywamy je w całości i po jednym dniu zaczyna robić się czarne. Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?  Mamy na to sposoby.

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało po przekrojeniu? Zabezpieczysz je w banalnie prosty sposób
Paulina

04.08.2022 16:45

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?

Jeśli chcesz cieszyć się pięknym kolorem awokado na drugi dzień, wystarczy, że połowę, która Ci został, umieścisz w szklance z wody. Następnie schowasz do lodówki. Takie awokado powinno wytrzymać w takich warunkach nawet kilka dni. Natomiast są też inne możliwe sposoby. Jakie? Zdradzamy dalej.

Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Cytrusy i ocet jabłkowy

Jeśli chcemy, by awokado nie ciemniało, możemy je również skropić sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli nie mamy tych cytrusów, sprawdzi się jeszcze ocet jabłkowy. Wystarczy kilka kropel i gotowe. Tak samo można zrobić pasta z awokadu, kilka kropel soku z cytryn wystarczy, by zachować jej świeżość.

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Jak przechowywać awokado?

Niedojrzałe awokado powinnaś przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone przy pomocy papierowej torby lub starej gazety. Kiedy dojrzeje, przenieś je do plastikowej torby i przechowuj w lodówce. Co zrobić, gdy wciąż nie dojrzało, a my wyjeżdżamy z domu? Wystarczy je zamrozić! Tak, awokado możemy mrozić. Wystarczy przekroić awokado, wyjąc pestkę i każdą połowę zamrozić w oddzielnym woreczku.

Obraz

Co zrobić z awokado?

Guacamole to przepis idealny dla wszystkich miłośników awokado. W tym daniu ten owoc prezentuje się naprawdę wspaniale, a duża ilość przypraw nadaje mu wyjątkowego smaku. Wykorzystanie części awokado, która Ci została na to danie, jest bardzo dobrym pomysłem. Można przygotować jajecznice z awokado lub tosty z jajkiem. Awokado też możemy dodać do koktajlu. Jest to dobre źródło tłuszczu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warto poeksperymentować.

Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na pastę jajeczną z awokado na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie