Co zrobić, aby tatar nie szarzał i ciemniał? Musisz się zaopatrzyć w 1 produkt

Tatar najczęściej podawany jest podczas imprez czy spotkań z najbliższymi. Dlatego tak ważna jest jego prezentacja. Szary kolor mięsa nie wygląda apetycznie i nie zachęca do jedzenia. Wystarczy jednak trzymać się kilku prostych zasad, a każdy tatar będzie prawdziwym hitem. Niżej zdradzamy dokładne szczegóły. 

TatarTatar - Pyszności; Canva
Agnieszka

Tatar to prosta przekąska, której przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt potrafi oszołomić. Aby mieć pewność, że każdy ochoczo przejdzie do jedzenia, należy upewnić się, że wszystkie porcje będą wyglądać i smakować wzorowo. Na szczęście nie jest to ani trochę trudne.

Obrazek
Tatar - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak zapobiec ciemnieniu tatara?

Najważniejszą zasadą jest przygotowanie go zaraz przed podaniem. Mięso ciemnieje w kontakcie z tlenem w powietrzu, przez co każda minuta, którą wołowina spędzi na blacie czy stole, oddala od ideału. Jeśli musisz zaoszczędzić trochę czasu, przygotuj wszystkie składniki poza mięsem wcześniej. Dzięki temu na koniec zostanie tylko posiekać ligawę i połączyć z dodatkami.

Drugim ważnym aspektem, który niejako łączy się z pierwszym, jest niemieszanie mięsa z cebulą. Posiekana cebula wypuszcza mnóstwo soku, który przyspiesza utlenianie się mięsa. Najlepiej jest więc podawać mięso i resztę składników osobno na talerzu. Dodatkowo każdy wtedy może dostosować odpowiednie proporcje pod siebie.

Sok z cytryny przychodzi na pomoc

Choć z pozoru może się wydawać, że sok z cytryny w żadnym wypadku nie pasuje do tatara, jest całkowicie przeciwnie. Niewielka ilość soku nie będzie wyczuwalna w gotowej potrawie, a przy okazji spowolni proces zmieniania barwy. Witamina C zawarta w soku cytrynowym jest przeciwutleniaczem, który ułatwi zachowanie pięknego koloru.

Jak zrobić idealny tatar?

Na pierwszym miejscu jest oczywiście mięso. Musi być najlepszej jakości i jak najświeższe. Powinno zawierać niewielką ilość tłuszczu. Najczęściej wybiera się do tego dania ligawę, polędwicę czy udziec wołowy.

Obrazek
Tatar z PRL- Pyszności

Tatar spożywa się na surowo, dlatego istotne jest zachowanie wszelkich zasad higieny. Mięsa nie można ocieplać. Prawdziwego tatara nie należy oczywiście mielić — mięso bardzo drobno się sieka, dzięki czemu konsystencja całości zachwyca.

Nie masz ochoty na tatara z wołowiny? Sięgnij po nasz przepis na tatara z wędzonego łososia, który został opublikowany na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯