Crème brûlée domowej roboty

Oto pyszny deser znany na całym świecie w naszym wykonaniu ? Wy również możecie go przygotować w zaciszu własnego domu, wystarczy, że zapoznacie się całą instrukcją i weźmiecie się do pracy ? Powodzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 laska wanilli
  2. 600 ml śmietanka 30%
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 8 szt. jajka rozmiar L
  5. 1/2 łyżeczki cukier
  6. maliny do dekoracji
  7. borówki do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Podziel laskę wanilii na pół i wydrąż ze środka ziarenka.

Obrazek

2. W rondelku połącz ze sobą śmietankę, cukier i ziarenka wanilii. Mieszankę lekko zagotuj.

Obrazek

3. W misce umieść 8 żółtek i ucieraj je do chwili, aż delikatnie zmienią kolor. Następnie dodaj śmietankową mieszankę.

Obrazek

4. W celu odpowietrzenia powstałej mieszanki, przelej ją przez sitko.

Obrazek

5. Dopiero potem możesz rozprowadzić ją bezpośrednio w miseczkach (na wysokość 2 cm). Nie zapomnij wypełnić formy, w której ułożyłeś miseczki, do połowy wodą. Następnie wstaw do piekarnika (temp. 100 stopni Celsjusza, czas: 50-60 minut).

Obrazek

6. Po tym czasie wstaw miseczki do lodówki na min. 8 godzin. Przed podaniem w każdej miseczce rozprowadź odrobinę cukru i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut (opcja grilla). Gotowy deser możesz udekorować ulubionymi owocami - my wybraliśmy maliny i borówki.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie