Czekoladowe ciastka z miętową nutką

Pyszne ciastka czekoladowe zakolegowały się z miętą i stworzyły pyszną kombinację ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 200 g masło miękkie
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 1 szt. jajko
  4. 10 ml syrop miętowy
  5. 1,5 szkl. mąka
  6. 3/4 szkl. kakao
  7. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  8. szczypta łyżeczki sól
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  10. 2 szkl. polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą produkty sypkie: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

Obrazek

2. W mikserze utrzyj masło. Po chwili zacznij dodawać cukier, jajko, syrop miętowy oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również wcześniej przygotowanej mieszanki z kakao.

Obrazek

4. Podziel ciasto na kilka kawałków i rozwałkuj je na cienkie plastry. Ciasto umieść między 2 kawałkami papieru do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę.

Obrazek

5. Wytnij koła z ciasta i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Ciastka zanurz w polewie czekoladowej i wstaw do lodówki na kolejną godzinę

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron