Czekoladowe ciastka z miętową nutką

Pyszne ciastka czekoladowe zakolegowały się z miętą i stworzyły pyszną kombinację ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 200 g masło miękkie
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 1 szt. jajko
  4. 10 ml syrop miętowy
  5. 1,5 szkl. mąka
  6. 3/4 szkl. kakao
  7. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  8. szczypta łyżeczki sól
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  10. 2 szkl. polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą produkty sypkie: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

Obrazek

2. W mikserze utrzyj masło. Po chwili zacznij dodawać cukier, jajko, syrop miętowy oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również wcześniej przygotowanej mieszanki z kakao.

Obrazek

4. Podziel ciasto na kilka kawałków i rozwałkuj je na cienkie plastry. Ciasto umieść między 2 kawałkami papieru do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę.

Obrazek

5. Wytnij koła z ciasta i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Ciastka zanurz w polewie czekoladowej i wstaw do lodówki na kolejną godzinę

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟