Pyszne ciastka czekoladowe zakolegowały się z miętą i stworzyły pyszną kombinację ?
Pyszności
05.12.2018 | aktual.: 30.10.2019 22:27
Składniki:
200 g masło miękkie
3/4 szkl. cukier
1 szt. jajko
10 ml syrop miętowy
1,5 szkl. mąka
3/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
szczypta łyżeczki sól
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 szkl. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą produkty sypkie: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
2. W mikserze utrzyj masło. Po chwili zacznij dodawać cukier, jajko, syrop miętowy oraz ekstrakt waniliowy.
3. Nie zapomnij dodać również wcześniej przygotowanej mieszanki z kakao.
4. Podziel ciasto na kilka kawałków i rozwałkuj je na cienkie plastry. Ciasto umieść między 2 kawałkami papieru do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę.
5. Wytnij koła z ciasta i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
6. Ciastka zanurz w polewie czekoladowej i wstaw do lodówki na kolejną godzinę