7 korzyści, jakie płyną z jedzenia czerwonych bananów. Dorzuć je do swojego koszyka!

Chociaż na sklepowych półkach niewątpliwie prym wiodą żółte banany, to czasem można trafić na ich czerwoną odmianę. Zobacz, dlaczego warto dorzucić je do swoich zakupów

Obrazek
Ewa

Na świecie istnieje ponad 1000 odmian bananów

Czerwone banany są podgrupą bananów z Azji Południowo-Wschodniej o czerwonej skórce. Dojrzałe są bardzo miękkie i słodkie. W smaku przypominają znane nam banany, ale z dodatkiem malinowej nuty. Sprawdzą się świetnie w deserach, ale również jako dodatek do pikantnych dań.

#1 Zawierają sporo wartości odżywczych

Podobnie jak żółte, są bogatym źródłem wartości odżywczych. Znajdziesz w nich między innymi potas, witaminę C i B6 oraz sporą ilość błonnika, który bierze ważny udział w procesach trawiennych.

Jeden czerwony banan ma ok. 90 kcal, więc będzie zdrową i smaczną przekąską.

Obrazek

#2 Pomagają obniżyć ciśnienie krwi

Potas jest minerałem niezbędnym dla zdrowia serca ze względu na jego rolę w regulacji ciśnienia. Czerwone banany są bogate w potas - jeden mały owoc zapewnia 9% dziennego zapotrzebowania na ten minerał.

#3 Wspierają dobry wzrok

Czerwone banany zawierają karotenoidy - pigmenty, które nadają owocom czerwonawą skórkę. Jednym z nich jest luteina, która korzystnie wpływa na wzrok. Badania wykazują, że może pomóc w zapobieganiu związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej- nieuleczalnej chorobie oczu i głównej przyczynie ślepoty.

Obrazek

#5 Są bogate w przeciwutleniacze

Podobnie jak większość innych owoców i warzyw, czerwone banany zawierają silne przeciwutleniacze. Mają ich więcej niż żółte!
Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Nadmiar wolnych rodników w organizmie może prowadzić do zaburzenia równowagi (znanego jako stres oksydacyjny), który jest powiązany z chorobami serca, cukrzycą i rakiem.

Obrazek

#6 Mają niższy indeks glikemiczny niż żółte banany

Żółte banany mają średni wskaźnik GI wynoszący 51, podczas gdy czerwone banany mają mniejszy wynik w skali około 45. Przestrzeganie diety o niskim IG może wspierać zdrową kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione