Czy jedzenie w restauracjach w czasie pandemii jest bezpieczne?

Rosnący wzrost zachorowań powoduje, że stajemy się coraz bardziej ostrożni. Czy jedzenie w restauracjach jest bezpieczne?

Obrazek
Ewa

Kolejne ograniczenia mocno uderzają w gastronomię

Skrócenie godzin pracy, ograniczenie liczby gości i specjalny reżim sanitarny to coś, co spędza sen z powiek wielu restauratorom. Zakaz sprzedaży w godzinach 22:00- 6:00 i sprzedaż "na wynos" po 21:00 może spowodować, że setki osób zostaną bez pracy.

Najlepszym wsparciem, jakie możemy okazać, jest korzystanie z usług restauracji. Czy jest to dla nas bezpieczne?

Badania wykazują, że jedzenie nie powoduje transmisji wirusa

Wirus nie transmituje się drogą pokarmową, co tym samym oznacza, że nie zarazimy się jedząc naszą ulubioną pizzę. Podobnie jak pudełka- nie stanowią one zagrożenia.

Problemem jest kontakt z ludźmi

Powinniśmy jednak ograniczyć kontakt z osobami, z którymi nie mieszkamy. W restauracjach zapewnione są odpowiednie odległości, które umożliwiają bezpieczne spożywanie posiłków.
Naczynia są dokładnie wyparzane, a kelner powinien nosić maseczkę i dezynfekować ręce.

Unikaj miejsc, które nie wzbudzają zaufania. Okruchy, które dłuższą chwilę leżą na stoliku są dowodem na to, że nikt go nie dezynfekował. Wybierz zawsze czyste miejsce.
Dobrą opcją jest też korzystanie z transakcji bezgotówkowych.

Obrazek

Skorzystaj z opcji dostawy

Najbezpieczniejszą opcją jest skorzystanie z dostawy. Najczęściej możesz wybrać dogodną opcję odbioru, np. dostawca zostawi jedzenie pod drzwiami, więc nawet nie musisz mieć z nim kontaktu.
Niestety, cena dowozu jest czasem wysoka, więc wybieraj lokale, które funkcjonują w Twojej okolicy.

Obrazek

Pamiętaj o maseczce

Ogranicza ona transmisję wirusa, jeśli każdy z nas nosi ją poprawnie. Nowe wytyczne mówią, że możesz zdjąć ją dopiero po zajęciu miejsca.
Dbaj zarówno o siebie, jak i o innych

Obrazek

Wspieraj gastronomię

Bez Twojej pomocy wiele pysznych miejsc może się zamknąć. Nie bój się jedzenia z restauracji. Wybieraj mało zatłoczone miejsca, korzystaj z dostaw i dbaj o siebie!

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka