Po ciążach schudła 93 kg. Wprowadziła trzy konkretne zmiany w swojej diecie
Odpowiednia dieta po ciąży pozwoli szybko wrócić do sprawności i formy. Dzięki tym trzem produktom Ann Wulff zrzuciła ponad 90 kilogramów.
22.05.2023 15:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciąża to ogromne obciążenie dla organizmu kobiety. Nieodpowiednia dieta w połączeniu z szalejącą burzą hormonów sprawia, że nadprogramowe kilogramy potrafią zostać jeszcze na długi czas po porodzie. Przekonała się o tym Ann Wulff, mama trójki dzieci i nauczycielka. Pomiędzy każdą z trzech ciąż przybyło jej 45 dodatkowych kilogramów, których nie mogła się pozbyć. Ostatecznie kobieta wprowadziła kilka prostych zmian, dzięki którym schudła 90 kilogramów.
Kobieta nie mogła przestać tyć
Ponad 90 ekstra kilogramów na wadze, a wskaźnik cały czas rósł - Ann nie mogła przestać tyć. Nieodpowiednia dieta i brak ruchu sprawiły, że kobieta z niepokojem zaczęła spoglądać w lustro. W pewnym momencie poddała się i porzuciła starania o sylwetkę. Jej codzienny jadłospis budził grozę: dzień rozpoczynała od kanapek i mocno słodzonej kawy, a na kolację jadła dużą pizzę, którą na koniec zagryzała sporą porcją lodów. Waga rosła, a samoocena drastycznie spadała.
Kobieta nie chciała iść do lekarza, bojąc się prawdy, jaka mogłaby paść z jego ust. Wydolność organizmu była niska i podstawowe czynności sprawiały jej ogromną trudność. Ann pojęła, jak groźna jest sytuacja dopiero wtedy, gdy przestała mieścić się w restauracyjnych krzesełkach i nie mogła zapiąć pasów podczas odwożenia dzieci do szkoły. W wieku trzydziestu kilku lat stawała się kaleka i pojęła, że to ostatni dzwonek, aby podjąć walkę.
Dieta w ciąży - jak schudnąć?
Najważniejsza okazała się oczywiście konsekwencja. Do swojej diety Ann dodała warzywa, owoce i chude białko. Już w pierwszym tygodniu udało jej się zrzucić 5 kilogramów. Oczywiście, w przypadku osób z dużą otyłością początkowe liczby są naprawdę duże, a znaczną część stanowi zatrzymana w organizmie woda, jednak to bardzo motywujące zjawisko.
Początkowo Ann opierała się tylko na zdrowej, zbilansowanej diecie. Gdy zrzuciła 58 kg, odzyskała energię i siły, a do swojej rutyny dodała spacerowanie. Przez dwa lata schudła 93 kilogramy. Ze względu na to, że nie jest fanką gotowania, Wulff pozwoliła sobie na powolne wprowadzanie większej ilości domowych posiłków, wypróbowując nowe przepisy raz lub dwa razy w tygodniu. Poza zdrową sylwetką wróciła jej również pewność siebie i radość życia. Jak sama podkreśla, przełożyło się to również na jej karierę zawodową - stała się lepszą nauczycielką.