Dietetyk dodaje do serka wiejskiego. Takie połączenie jest dobre dla serca i mózgu

Serek wiejski większości z nas kojarzy się z klasycznym śniadaniem: pomidor, szczypiorek i pieczywo. Ale czy wiedziałaś, że wystarczy dodać jeden niepozorny składnik, by zyskać potężny zastrzyk zdrowia dla serca i mózgu? Dietetycy mają na to prosty i skuteczny patent.

Serek wiejski
Serek wiejski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć serek wiejski uchodzi za jeden z najbardziej dietetycznych i wartościowych produktów mlecznych, jego potencjał można jeszcze bardziej podkręcić. Według dr. Bartka Kulczyńskiego, dietetyka i popularyzatora wiedzy żywieniowej, warto wzbogacić go o zdrowe tłuszcze roślinne i przyprawy. Najprostszy sposób? Dodać do niego olej lniany – cichy bohater profilaktyki chorób serca, który jednocześnie poprawia funkcje mózgu i wspiera wątrobę. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami serek wiejski staje się pełnowartościową bombą odżywczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Serek wiejski + olej lniany: duet idealny

Olej lniany to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie kwasu alfa-linolenowego (ALA), który ma udowodnione działanie przeciwzapalne i kardioprotekcyjne. Regularne spożywanie oleju lnianego pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, poziom trójglicerydów i tzw. "złego" cholesterolu LDL. W praktyce oznacza to mniejsze ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru. Połączenie oleju lnianego z lekkim, białkowym serkiem wiejskim nie tylko smakuje dobrze, ale też działa jak naturalny suplement wspierający układ krążenia.

Jak to zrobić i czym wzbogacić?

Wystarczy dodać łyżkę oleju lnianego do porcji serka wiejskiego, a następnie doprawić wedle uznania. Świetnie sprawdzą się przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających: czosnek granulowany, pieprz, ostra papryka, kurkuma czy oregano – to właśnie ten ostatni dr Kulczyński wskazuje jako swój ulubiony dodatek. Całość można też urozmaicić suszonymi pomidorami, które dodadzą smaku i kolejnych mikroelementów. Taka miseczka to nie tylko zdrowa przekąska, ale pełnowartościowy posiłek, który syci, odżywia i wspiera organizm na wielu poziomach.

Czym jeszcze można wzbogacić serek wiejski?

Serek wiejski to niezwykle uniwersalny produkt, który można wzbogacić na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W wersji śniadaniowej warto dodać świeże owoce (np. borówki, maliny, truskawki, kiwi), łyżeczkę masła orzechowego, miód lub syrop klonowy, a także odrobinę cynamonu czy wanilii dla naturalnej słodyczy. Taki zestaw dostarcza błonnika, witamin i zdrowych tłuszczów.

W wersji wytrawnej serek świetnie smakuje z warzywami – ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, a nawet z awokado. Można też dodać przyprawy takie jak curry, papryka wędzona, chili, a także oliwki, suszone pomidory czy pestki dyni. Dla podniesienia wartości odżywczej dobrze sprawdzą się nasiona (siemię lniane, chia) lub orzechy. W wersji na ciepło serek wiejski można również dodać do jajecznicy, placków lub zapiekanek – wówczas pełni funkcję lekkiego, ale białkowego wypełnienia.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis