PoradyDlaczego pierogi nie chcą się sklejać? Ważny jest tu jeden szczegół

Dlaczego pierogi nie chcą się sklejać? Ważny jest tu jeden szczegół

Dlaczego pierogi nie chcą się sklejać? - Pyszności; Foto Canva.com
Dlaczego pierogi nie chcą się sklejać? - Pyszności; Foto Canva.com
07.02.2023 13:26, aktualizacja: 07.02.2023 15:28

Niezależnie od tego, czy gotujesz pierogi ruskie, z mięsem, czy ze szpinakiem, to może zdarzyć się taka sytuacja, że nie chcą się sklejać i rozpadają się podczas gotowania. Dlaczego pierogi nie chcą się sklejać? Niezwykle kluczowy może okazać się tu jeden istotny szczegół. Jaki?

Czy wiesz, dlaczego pierogi nie chcą się sklejać?

Jeśli jesteś miłośnikiem pierogów, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że najlepiej smakują te, które zostały przygotowane według tradycyjnej receptury. Jednak i tu mogą zdarzyć się takie sytuacje, że nie chcą się sklejać i po prostu rozpadają się podczas gotowania. Dlaczego pierogi nie chcą się sklejać? Kluczowe jest tu staranne wyrobienie masy na ciasto. Jeśli robisz je szybko, to prawdopodobnie będzie się kruszyć i najlepszy farsz tu nie pomoże. Najlepsze ciasto można poznać po jego miękkości i elastyczności, dzięki którym będzie łatwiej się sklejać.

Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva
Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva

Podczas przygotowania ciasta, należy pamiętać o jednej prostej zasadzie. Niezwykle ważne jest dodanie takiej ilości wody, ile będzie w stanie pochłonąć mąka. Dodanie zbyt dużej ilości wody spowoduje, że otrzymasz zbyt lejące się ciasto i będziesz musiał dodać jeszcze odrobinę mąki. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo przecież zależy ci na tym, aby ciasto było miękkie i elastyczne.

Co zrobić, aby zawsze zlepić pierogi?

Skoro już wiesz, dlaczego pierogi nie chcą się sklejać, to dobrze będzie poznać patent, dzięki któremu uda ci się skleić pierogi bez problemu, za każdym razem. Patent jest banalnie prosty, bo wystarczy, że zwilżysz ciasto na brzegach, co ułatwi ci ich sklejanie. Wtedy, już bez problemu, będziesz mógł je wrzucić do gotującej się wody. W tym wszystkim należy pamiętać o jednej ważnej zasadzie — lepienie pierogów wymaga cierpliwości i dobrze jest je przygotowywać wtedy, kiedy masz do dyspozycji mnóstwo czasu. Wtedy każdy będzie zachwycony ich smakiem.

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także