PoradyJeśli dodasz ją do śledzi wyjdą gorzkie, twarde i niejadalne. Ten błąd popełniamy nagminnie w czasie Świąt

Jeśli dodasz ją do śledzi wyjdą gorzkie, twarde i niejadalne. Ten błąd popełniamy nagminnie w czasie Świąt

Śledzie - Pyszności; Foto: Canva
Śledzie - Pyszności; Foto: Canva

14.12.2022 10:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śledzie to przysmak, który króluje na świątecznym stole. Podajemy go w formie sałatki, z cebulą, na słodko lub wytrawnie - z wieloma wspaniałymi dodatkami. Zdarza się czasem, że nasze filety śledziowe mają dziwny smak. Zastanawiasz się nad tym, dlaczego śledzie są gorzkie? Zapewne popełniasz ten jeden podstawowy błąd.

Dlaczego śledzie są gorzkie?

Pomimo tego, że filety śledziowe są ulubionym przysmakiem, nie tylko podczas świąt, ale i również podczas różnorodnych imprez, to zdarzają się sytuacje, że ich smak nie do końca nam pasuje. Bywają gorzkie i to mimo tego, że przestrzegaliśmy wszystkich podstawowych receptur. Okazuje się, że przyczyną takiego stanu rzeczy, mogą być nie śledzie, ale zupełnie co innego. Gorzkiego posmaku naszej przekąsce może bowiem nadać cebula. Istnieją jednak pewne sposoby, które pozwolą się pozbyć goryczki z cebuli.

Krojenie cebuli - Pyszności; Foto Canva.com
Krojenie cebuli - Pyszności; Foto Canva.com

I w tym przypadku, nie będziecie musieli się już dłużej zastanawiać nad tym, dlaczego śledzie są gorzkie. Wystarczy, że cebulę zblanszujemy lub sparzymy przed połączeniem jej ze śledziami. W ten sposób złagodzimy jej smak i nadamy jej odpowiedniej miękkości. Mało tego, nadamy naszemu daniu lekko słodkiego smaku i wyrzucimy z niego typowo ostry i gorzki smak.

Jak jeszcze pozbyć się goryczki ze śledzi?

Okazuje się, że blanszowanie i sparzenie to nie jedyne rozwiązania, dzięki którym pozbędziesz się goryczki ze śledzi. Nie będziecie musieli się już więcej zastanawiać nad tym, dlaczego śledzie są gorzkie, jeśli zastosujecie następujące patenty:

  • posolenie posiekanej cebuli - sól po kilku minutach zmiękczy cebulę i zneutralizuje gorzki posmak;
  • włożenie cebuli na 4 minuty do zamrażarki - gorzki smak złagodnieje, a cebula nie straci swojego aromatu;
  • wstawienie cebuli na kilka godzin do lodówki - niska temperatura zahamuje gorzknienie warzywa, a z drugiej strony nie pozbawi go soczystości.
Śledzie z cebulką - Pyszności; Foto Canva.com
Śledzie z cebulką - Pyszności; Foto Canva.com

Dzięki tym rozwiązaniom, możemy być pewni, że nasze śledzie z olejem i cebulą wyjdą wyjątkowe i naprawdę smacznie. Jeśli zamierzasz je podać właśnie w tej formie, to pamiętaj o odpowiednim potraktowaniu cebuli.

A może śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także