Sezon na to warzywo dobiega końca. Pośpiesz się, bo następny dopiero za rok

Wszystko co dobre, szybko się kończy. Jeszcze nie tak dawno, niemal każdy szukał inspiracji na dania z ich wykorzystaniem, a już teraz na ich ponowne pojawienie się, będzie trzeba poczekać niespełna rok. Sezon na szparagi właśnie dobiega końca. Na niektórych targach można jeszcze kupić pęczek tego popularnego warzywa i przygotować z nich coś smacznego na obiad dla całej rodziny. A możliwości jest całkiem sporo.

ObrazekSezon na szparagi - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ma żadnego zaskoczenia w tym, że na ich pojawienie się czeka każdy fan. Z każdym kolejnym rokiem zyskują coraz większą rzeszę miłośników. I dobrze, bo szparagi to naprawdę zdrowe i smaczne warzywa, które można przygotować na kilka ciekawych sposobów. Wszystko wskazywało na to, że sezon szparagowy w tym roku będzie drogi. Oczywiście, tak było na samym początku, ale z każdym kolejnym dniem stawały się coraz tańsze. Jeśli jeszcze chcesz wykorzystać szparagi w swojej kuchni w tym roku, to pospiesz się, bo czasu jest coraz mniej.

Dlaczego warto sięgnąć po szparagi?

Jeśli jeszcze nie miałeś czasu skosztować tegorocznych szparagów, to czas najwyższy, by nadrobić zaległości. Szparagi są bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina K, witamina C, kwas foliowy, żelazo i błonnik. Są także niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię i zdrową dietę. Najlepsze są te, które zakupisz, gdy trwa sezon na szparagi. W porównaniu do szparagów pochodzących spoza sezonu, które mogą być dłużej przechowywane i transportowane, sezonowe szparagi mają intensywny, delikatny smak i chrupiącą teksturę.

Obrazek
Wybieranie świeżych szparagów - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Szparagi mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Zawierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto, szparagi mają właściwości moczopędne i detoksykacyjne, wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi. Są wszechstronnym składnikiem kulinarnym, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Można je gotować, grillować, smażyć, piec lub dodawać do sałatek, makaronów, omletów i wielu innych potraw.

Kiedy kończy się sezon na szparagi?

Jeśli planujesz przygotować coś pysznego ze szparagów, to tak naprawdę zostało ci tylko kilka dni. Sezon na szparagi finiszuje wraz z końcem czerwca. Na ponowne pojawienie się szparagów trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, bo aż do maja 2024. Na szczęście, są inne smaczne i zdrowe warzywa sezonowe, które można przyrządzić w równie fantastyczny sposób.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury