Dodaj 2 składniki i zmiksuj. Motywuje do pracy bardziej niż podwyżka

Zbliżającą się wiosnę widać nie tylko za oknem, ale także w kuchni. Pożywne śniadania na ciepło zastępują równie pożywne, ale o wiele lżejsze koktajle czy nocne owsianki z owocami, które nie wymagają obróbki termicznej. Jedną z takich propozycji jest gęsty koktajl na maślance. Zmiksowany z kilkoma prostymi dodatkami skutecznie budzi do działania – zarówno ciało, jak i umysł.

Po takim koktajlu mózg wskakuje na najwyższe obrotyPo takim koktajlu mózg wskakuje na najwyższe obroty
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Jak dobrze, że ktoś wymyślił blender. Istnieje bardzo niewiele produktów, których nie można nim zmiksować. Zwłaszcza osoby, które dbają o zdrową dietę, cenią sobie ten prosty w działaniu sprzęt kuchenny. Przygotowanie koktajlu na maślance z pomocą blendera zajmuje niecałą minutę. Kluczowy jest dodatek dwóch prostych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Maślanka i kakao – jak takie połączenie wpływa na organizm?

Koktajl z maślanki i kakao w pełni zaspokaja poranny apetyt. Co więcej, dodaje solidnej porcji energii i motywacji do pracy. Maślanka stanowi bazę do wzmacniania mięśni i kości jako źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Zawiera także probiotyki, które dbają o prawidłową pracę jelit i wspierają odporność organizmu. Z kolei gorzkie kakao, bogate w magnez i żelazo, sprawia, że twój mózg od razu wskakuje na najwyższe obroty.

Po takim koktajlu trudne zadania czy stresujące spotkania okazują się o wiele łatwiejsze. Dba o to teobromina znajdująca się w kakao, która stymuluje produkcję endorfin. Jeśli przed śniadaniem uprawiasz sport, koktajl skutecznie uzupełni elektrolity.

Przepis na koktajl z maślanki i kakao

Ja do koktajlu dodałam miód, ale możesz przygotować także wersję bez cukru lub z dodatkiem daktyli. Koktajl z miodem zawiera ok. 350 kcal. Wmiksowanie ok. 50 g suszonych daktyli zamiast miodu zwiększy wartość energetyczną koktajlu do ok. 420 kcal.

Składniki:

  • 400 ml maślanki naturalnej,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao (min. 70 proc.),
  • 1 łyżka miodu.

Wykonanie:

  1. Do wysokiego pojemnika wlej maślankę.
  2. Dodaj obranego ze skórki banana, kakao i łyżkę miodu.
  3. Zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego na gładki koktajl.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej