Dodaj 2 składniki i zmiksuj. Motywuje do pracy bardziej niż podwyżka
Zbliżającą się wiosnę widać nie tylko za oknem, ale także w kuchni. Pożywne śniadania na ciepło zastępują równie pożywne, ale o wiele lżejsze koktajle czy nocne owsianki z owocami, które nie wymagają obróbki termicznej. Jedną z takich propozycji jest gęsty koktajl na maślance. Zmiksowany z kilkoma prostymi dodatkami skutecznie budzi do działania – zarówno ciało, jak i umysł.
Jak dobrze, że ktoś wymyślił blender. Istnieje bardzo niewiele produktów, których nie można nim zmiksować. Zwłaszcza osoby, które dbają o zdrową dietę, cenią sobie ten prosty w działaniu sprzęt kuchenny. Przygotowanie koktajlu na maślance z pomocą blendera zajmuje niecałą minutę. Kluczowy jest dodatek dwóch prostych składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Maślanka i kakao – jak takie połączenie wpływa na organizm?
Koktajl z maślanki i kakao w pełni zaspokaja poranny apetyt. Co więcej, dodaje solidnej porcji energii i motywacji do pracy. Maślanka stanowi bazę do wzmacniania mięśni i kości jako źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Zawiera także probiotyki, które dbają o prawidłową pracę jelit i wspierają odporność organizmu. Z kolei gorzkie kakao, bogate w magnez i żelazo, sprawia, że twój mózg od razu wskakuje na najwyższe obroty.
Po takim koktajlu trudne zadania czy stresujące spotkania okazują się o wiele łatwiejsze. Dba o to teobromina znajdująca się w kakao, która stymuluje produkcję endorfin. Jeśli przed śniadaniem uprawiasz sport, koktajl skutecznie uzupełni elektrolity.
Przepis na koktajl z maślanki i kakao
Ja do koktajlu dodałam miód, ale możesz przygotować także wersję bez cukru lub z dodatkiem daktyli. Koktajl z miodem zawiera ok. 350 kcal. Wmiksowanie ok. 50 g suszonych daktyli zamiast miodu zwiększy wartość energetyczną koktajlu do ok. 420 kcal.
Składniki:
- 400 ml maślanki naturalnej,
- 1 banan,
- 1 łyżka gorzkiego kakao (min. 70 proc.),
- 1 łyżka miodu.
Wykonanie:
- Do wysokiego pojemnika wlej maślankę.
- Dodaj obranego ze skórki banana, kakao i łyżkę miodu.
- Zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego na gładki koktajl.