Dodaj do ciasta na naleśniki. Sprawi, że krokiety będą idealne

Nie wyobrażam sobie świąt bez krokietów. Szczególnie takich, jakie zawsze robi moja mama - z grzybami i świeżą kapustą. Dla mnie ta wersja zawsze była najlepsza i najbardziej smaczna. Zawsze były idealne, a naleśniki nigdy się nie rozrywały. Ten efekt uzyskasz, jeśli dodasz pewien składnik do ciasta.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Naleśniki to ta potrawa, która nigdy się nie nudzi. Ja mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Pamiętam sytuację podczas pobytu u prababci - smażyłam sobie naleśniki o... 3 w nocy. Pierwsze próby były naprawdę opłakane, jednak z czasem człowiek nabrał wprawy. To danie można wypełnić najróżniejszymi nadzieniami - możliwości są nieograniczone, co możemy zauważyć w menu różnych naleśnikarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Przepisów na placki jest bardzo dużo, jednak nie wszystkie nadają się do krokietów. Takie ciasto potrzebuje specjalnego traktowania i dodatkowego składnika, czyli masła klarowanego. Trzeba też przestrzegać kilku ważnych zasad, szczególnie tych dotyczących tego, w jakiej kolejności będziesz dodawać składniki.

Naleśniki do krokietów - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 50 g roztopionego klarowanego masła,
  • woda.
Naleśniki
Naleśniki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Składniki na naleśniki wyciągnij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, dolej mleko. Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie wbij jajka. Ponownie wymieszaj.
  3. W tym momencie dolej wodę, dzięki której uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj jej tyle, żeby masa pozostawała na namoczonym nożu.
  4. Roztop masło klarowane i dolej je do ciasta na naleśniki. Po raz kolejny wszystko zmiksuj.
  5. Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po obu stronach powinny mieć złocisty kolor. Pamiętaj, by nie próbować przekręcać ich zbyt szybko. W razie potrzeby możesz nałożyć odrobinę tłuszczu na naczynie.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak