Dodaj do ciasta na naleśniki. Sprawi, że krokiety będą idealne
Nie wyobrażam sobie świąt bez krokietów. Szczególnie takich, jakie zawsze robi moja mama - z grzybami i świeżą kapustą. Dla mnie ta wersja zawsze była najlepsza i najbardziej smaczna. Zawsze były idealne, a naleśniki nigdy się nie rozrywały. Ten efekt uzyskasz, jeśli dodasz pewien składnik do ciasta.
24.12.2023 08:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naleśniki to ta potrawa, która nigdy się nie nudzi. Ja mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Pamiętam sytuację podczas pobytu u prababci - smażyłam sobie naleśniki o... 3 w nocy. Pierwsze próby były naprawdę opłakane, jednak z czasem człowiek nabrał wprawy. To danie można wypełnić najróżniejszymi nadzieniami - możliwości są nieograniczone, co możemy zauważyć w menu różnych naleśnikarni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisów na placki jest bardzo dużo, jednak nie wszystkie nadają się do krokietów. Takie ciasto potrzebuje specjalnego traktowania i dodatkowego składnika, czyli masła klarowanego. Trzeba też przestrzegać kilku ważnych zasad, szczególnie tych dotyczących tego, w jakiej kolejności będziesz dodawać składniki.
Naleśniki do krokietów - przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 50 g roztopionego klarowanego masła,
- woda.
Sposób wykonania:
- Składniki na naleśniki wyciągnij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, dolej mleko. Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie wbij jajka. Ponownie wymieszaj.
- W tym momencie dolej wodę, dzięki której uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj jej tyle, żeby masa pozostawała na namoczonym nożu.
- Roztop masło klarowane i dolej je do ciasta na naleśniki. Po raz kolejny wszystko zmiksuj.
- Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po obu stronach powinny mieć złocisty kolor. Pamiętaj, by nie próbować przekręcać ich zbyt szybko. W razie potrzeby możesz nałożyć odrobinę tłuszczu na naczynie.