Dodaj do ciasta na naleśniki. Sprawi, że krokiety będą idealne

Nie wyobrażam sobie świąt bez krokietów. Szczególnie takich, jakie zawsze robi moja mama - z grzybami i świeżą kapustą. Dla mnie ta wersja zawsze była najlepsza i najbardziej smaczna. Zawsze były idealne, a naleśniki nigdy się nie rozrywały. Ten efekt uzyskasz, jeśli dodasz pewien składnik do ciasta.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Naleśniki to ta potrawa, która nigdy się nie nudzi. Ja mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Pamiętam sytuację podczas pobytu u prababci - smażyłam sobie naleśniki o... 3 w nocy. Pierwsze próby były naprawdę opłakane, jednak z czasem człowiek nabrał wprawy. To danie można wypełnić najróżniejszymi nadzieniami - możliwości są nieograniczone, co możemy zauważyć w menu różnych naleśnikarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Przepisów na placki jest bardzo dużo, jednak nie wszystkie nadają się do krokietów. Takie ciasto potrzebuje specjalnego traktowania i dodatkowego składnika, czyli masła klarowanego. Trzeba też przestrzegać kilku ważnych zasad, szczególnie tych dotyczących tego, w jakiej kolejności będziesz dodawać składniki.

Naleśniki do krokietów - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 50 g roztopionego klarowanego masła,
  • woda.
Naleśniki
Naleśniki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Składniki na naleśniki wyciągnij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, dolej mleko. Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie wbij jajka. Ponownie wymieszaj.
  3. W tym momencie dolej wodę, dzięki której uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj jej tyle, żeby masa pozostawała na namoczonym nożu.
  4. Roztop masło klarowane i dolej je do ciasta na naleśniki. Po raz kolejny wszystko zmiksuj.
  5. Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po obu stronach powinny mieć złocisty kolor. Pamiętaj, by nie próbować przekręcać ich zbyt szybko. W razie potrzeby możesz nałożyć odrobinę tłuszczu na naczynie.

Wybrane dla Ciebie

Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny