WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Dodaj do ciasta na naleśniki. Sprawi, że krokiety będą idealne

Nie wyobrażam sobie świąt bez krokietów. Szczególnie takich, jakie zawsze robi moja mama - z grzybami i świeżą kapustą. Dla mnie ta wersja zawsze była najlepsza i najbardziej smaczna. Zawsze były idealne, a naleśniki nigdy się nie rozrywały. Ten efekt uzyskasz, jeśli dodasz pewien składnik do ciasta.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Naleśniki to ta potrawa, która nigdy się nie nudzi. Ja mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Pamiętam sytuację podczas pobytu u prababci - smażyłam sobie naleśniki o... 3 w nocy. Pierwsze próby były naprawdę opłakane, jednak z czasem człowiek nabrał wprawy. To danie można wypełnić najróżniejszymi nadzieniami - możliwości są nieograniczone, co możemy zauważyć w menu różnych naleśnikarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Przepisów na placki jest bardzo dużo, jednak nie wszystkie nadają się do krokietów. Takie ciasto potrzebuje specjalnego traktowania i dodatkowego składnika, czyli masła klarowanego. Trzeba też przestrzegać kilku ważnych zasad, szczególnie tych dotyczących tego, w jakiej kolejności będziesz dodawać składniki.

Naleśniki do krokietów - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 50 g roztopionego klarowanego masła,
  • woda.
Naleśniki
Naleśniki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Składniki na naleśniki wyciągnij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, dolej mleko. Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie wbij jajka. Ponownie wymieszaj.
  3. W tym momencie dolej wodę, dzięki której uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj jej tyle, żeby masa pozostawała na namoczonym nożu.
  4. Roztop masło klarowane i dolej je do ciasta na naleśniki. Po raz kolejny wszystko zmiksuj.
  5. Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po obu stronach powinny mieć złocisty kolor. Pamiętaj, by nie próbować przekręcać ich zbyt szybko. W razie potrzeby możesz nałożyć odrobinę tłuszczu na naczynie.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser