PrzepisNaleśnikiDodaj do ciasta na naleśniki. Sprawi, że krokiety będą idealne

Dodaj do ciasta na naleśniki. Sprawi, że krokiety będą idealne

Nie wyobrażam sobie świąt bez krokietów. Szczególnie takich, jakie zawsze robi moja mama - z grzybami i świeżą kapustą. Dla mnie ta wersja zawsze była najlepsza i najbardziej smaczna. Zawsze były idealne, a naleśniki nigdy się nie rozrywały. Ten efekt uzyskasz, jeśli dodasz pewien składnik do ciasta.

Naleśniki
Naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.12.2023 08:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to ta potrawa, która nigdy się nie nudzi. Ja mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Pamiętam sytuację podczas pobytu u prababci - smażyłam sobie naleśniki o... 3 w nocy. Pierwsze próby były naprawdę opłakane, jednak z czasem człowiek nabrał wprawy. To danie można wypełnić najróżniejszymi nadzieniami - możliwości są nieograniczone, co możemy zauważyć w menu różnych naleśnikarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisów na placki jest bardzo dużo, jednak nie wszystkie nadają się do krokietów. Takie ciasto potrzebuje specjalnego traktowania i dodatkowego składnika, czyli masła klarowanego. Trzeba też przestrzegać kilku ważnych zasad, szczególnie tych dotyczących tego, w jakiej kolejności będziesz dodawać składniki.

Naleśniki do krokietów - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 50 g roztopionego klarowanego masła,
  • woda.
Naleśniki
Naleśniki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Składniki na naleśniki wyciągnij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, dolej mleko. Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie wbij jajka. Ponownie wymieszaj.
  3. W tym momencie dolej wodę, dzięki której uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj jej tyle, żeby masa pozostawała na namoczonym nożu.
  4. Roztop masło klarowane i dolej je do ciasta na naleśniki. Po raz kolejny wszystko zmiksuj.
  5. Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po obu stronach powinny mieć złocisty kolor. Pamiętaj, by nie próbować przekręcać ich zbyt szybko. W razie potrzeby możesz nałożyć odrobinę tłuszczu na naczynie.