To najszybsze krokiety, jakie tylko można zrobić. Sprawdzą się idealnie na święta

Krokiety są obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Jedzenie ich jest świetną przygodą kulinarną, ale przygotowywanie często spędza nam sen z powiek. Najgorsze jest żmudne smażenie naleśników (które nie zawsze chcą wyjść) oraz składanie. Na szczęście możemy przyspieszyć cały proces i przygotować krokiety z zupełnie innym składnikiem.

KrokietyKrokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nasze rodzime potrawy wigilijne są zazwyczaj mało skomplikowane, ale czas ich przygotowania jest często bardzo długi. Mowa tu szczególnie o krokietach, pierogach lub uszkach do barszczu. Nie potrzebujemy do nich wielu składników, ale zawsze musimy uzbroić się w cierpliwość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Przygotowanie krokietów może nam zająć całe popołudnie. Najpierw trzeba usmażyć wiele naleśników, do tego przygotować farsz. Potem musimy je złożyć placki z farszem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a na końcu dopiero usmażyć. Na szczęście istnieje przepis, dzięki któremu tę wigilijną potrawę przygotujesz w ekspresowym tempie.

Przepis na szybkie krokiety

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 kg pieczarek (lub leśnych grzybów),
  • wafle tortowe,
  • cebula,
  • pół płaskiej łyżki kminku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
Krokiety
Krokiety © flickr

Sposób wykonania:

  1. Kapustę kiszoną możesz wcześniej odsączyć z nadmiaru kwaśnego soku. Wrzuć ją na patelnię lub do garnka i podlej odrobiną wody. Podgrzej. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie zmięknie.
  2. Na oddzielnej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki (lub leśne grzyby). Jeżeli używasz grzybów suszonych, musisz je wcześniej wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny.
  3. Kiedy kapusta będzie gotowa, posiekaj ją na mniejsze kawałki. Dodaj do niej grzyby z cebulą oraz łyżkę bułki tartej.
  4. Teraz zacznij robić krokiety. Wafle ułóż na blacie i posmaruj je farszem. Poczekaj, aż zaczną być miękkie. Wtedy możesz je zawijać. Pokrój danie na mniejsze kawałki.
  5. Pokrojone krokiety obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser