To najszybsze krokiety, jakie tylko można zrobić. Sprawdzą się idealnie na święta
14.12.2023 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krokiety są obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Jedzenie ich jest świetną przygodą kulinarną, ale przygotowywanie często spędza nam sen z powiek. Najgorsze jest żmudne smażenie naleśników (które nie zawsze chcą wyjść) oraz składanie. Na szczęście możemy przyspieszyć cały proces i przygotować krokiety z zupełnie innym składnikiem.
Nasze rodzime potrawy wigilijne są zazwyczaj mało skomplikowane, ale czas ich przygotowania jest często bardzo długi. Mowa tu szczególnie o krokietach, pierogach lub uszkach do barszczu. Nie potrzebujemy do nich wielu składników, ale zawsze musimy uzbroić się w cierpliwość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie krokietów może nam zająć całe popołudnie. Najpierw trzeba usmażyć wiele naleśników, do tego przygotować farsz. Potem musimy je złożyć placki z farszem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a na końcu dopiero usmażyć. Na szczęście istnieje przepis, dzięki któremu tę wigilijną potrawę przygotujesz w ekspresowym tempie.
Przepis na szybkie krokiety
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg pieczarek (lub leśnych grzybów),
- wafle tortowe,
- cebula,
- pół płaskiej łyżki kminku,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Kapustę kiszoną możesz wcześniej odsączyć z nadmiaru kwaśnego soku. Wrzuć ją na patelnię lub do garnka i podlej odrobiną wody. Podgrzej. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie zmięknie.
- Na oddzielnej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki (lub leśne grzyby). Jeżeli używasz grzybów suszonych, musisz je wcześniej wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny.
- Kiedy kapusta będzie gotowa, posiekaj ją na mniejsze kawałki. Dodaj do niej grzyby z cebulą oraz łyżkę bułki tartej.
- Teraz zacznij robić krokiety. Wafle ułóż na blacie i posmaruj je farszem. Poczekaj, aż zaczną być miękkie. Wtedy możesz je zawijać. Pokrój danie na mniejsze kawałki.
- Pokrojone krokiety obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor z obu stron.