Dodaj łyżeczkę do wody. Jajka nie popękają podczas gotowania
Jajka na twardo to częsty element śniadań i składnik sałatek, w tym uwielbianej jarzynowej. Chociaż mogłoby się wydawać, że w ich gotowaniu większej filozofii nie ma, to potrafi to przysporzyć nerwów.
Jajka już w garnku, zalewasz je wodą, wstawiasz na palnik i po chwili widzisz, jak skorupki pękają. Chociaż nie ma w tym nic złego, to niepożądana reakcja może napsuć trochę krwi i zepsuć wygląd potrawy. Łatwo można temu zapobiec, sięgając do kuchennej szafki po ocet.
Dlaczego jajka pękają w czasie gotowania?
Głównym winowajcom jest tutaj temperatura. Gdy wkładamy zimne jajka do wrzącej wody, doznają szoku termicznego. Wewnątrz skorupki znajduje się pęcherzyk powietrza, który zaczyna się gwałtownie rozszerzać. Gdy zabraknie już miejsca, skorupka po prostu pęka. Na dodatek gotowanie jajek na zbyt dużym ogniu powoduje, że woda gwałtownie wrze i obija się o skorupkę, zwiększając ryzyko pęknięcia.
Innym powodem mogą być z kolei mikropęknięcia. Na pierwszy rzut oka do garnka wrzucamy jajka bez pęknięć, ale w rzeczywistości na ich powierzchni znajdują się już drobne rysy. Najczęściej powstają podczas transportu. Pod wpływem temperatury takie pęknięcie może się powiększyć.
Dodaj ocet do jajek
Z pomocą przychodzi wtedy ocet, który większość z nas ma w swojej szafce. Wystarczy dodać łyżeczkę do wody, w której gotują się jajka. Ocet, zakwaszając delikatnie wodę, wpływa na wzmocnienie skorupki jajka. Dzięki temu staje się ona bardziej odporna na pęknięcia, które często zdarzają się podczas gotowania. Ten sposób jest szczególnie polecany, gdy gotujemy jajka o delikatnych skorupkach, które są bardziej podatne na uszkodzenia. Na dodatek jeśli skorupka jajka pęknie podczas gotowania, ocet pomoże w szybszym ścięciu się białka. Dzięki temu białko nie wypłynie z jajka i nie będzie pływać w wodzie.
Poza octem warto też pamiętać o tym, by wcześniej wyjąć jajka z lodówki. Gdy złapią pokojową temperaturę, nie dojdzie do tak mocnego szoku termicznego i ryzyko popękania skorupki będzie jeszcze mniejsze.