PoradyWrzucam do pojemnika i potrząsam. Jajka same wyskakują ze skorupek

Wrzucam do pojemnika i potrząsam. Jajka same wyskakują ze skorupek

Jajka na twardo często pojawiają się na śniadaniowym stole, są składnikiem sałatek czy pasty jajecznej. O ile w ich gotowaniu większej filozofii nie ma, to obieranie może przysporzyć nieco kłopotów. Jest jednak prosty sposób, który to ułatwi.

Obieranie jajek będzie prostsze
Obieranie jajek będzie prostsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poszarpane białko, drobne kawałki skorupki i cała masa straconych nerwów - obieranie jajek może napsuć trochę krwi. Szkoda jednak tracić czas na takie problemy, gdy rozwiązanie kryje się tuż za rogiem. Wystarczy wyjąć z szafki zwykły pojemnik i przygotować odrobinę zimnej wody. Ten prosty trik raz na zawsze zakończy rodzinne spory o to, kto ma się zabrać za obieranie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Jak ugotować jajka na twardo?

Ugotowanie jajka na twardo nie jest skomplikowane, ale wciąż pojawia się wiele pytań, ile czasu powinny spędzić jajka w garnku. Zbyt długi czas gotowania spowoduje powstanie sinej, nieestetycznej obwódki wokół żółtka, z kolei jeśli będziesz gotować je za krótko, to żółtko pozostanie płynne.

Jajka na twardo - Pyszności
Jajka na twardo - Pyszności© Canva | MeaoFoto

Włóż jajka do garnka, zalej zimną wodą, dodaj sól i zagotuj. Od momentu, gdy zaczną się pojawiać pierwsze pęcherzyki i woda zacznie się intensywnie burzyć, odmierz dokładnie 8 minut. Po tym czasie szybko przelej wrzącą wodę i zastąp ją zimną, aby przerwać proces gotowania.

Sposób na obieranie jajek

Kiedy jajka są już gotowe, przychodzi czas na najmniej lubianą część, czyli obieranie. Zamiast jednak nerwowo skubać kawałki skorupki, wystudź jaja, a następnie sięgnij po szklankę lub pojemnik w przypadku większej liczby jajek.

Obieranie jajek stanie się prostsze
Obieranie jajek stanie się prostsze© Adobe Stock

Na dno pojemnika wlej zimną wodę i energicznie potrząsaj, aż skorupki po bogach zaczną pękać. Dzięki temu do środka dostanie się woda, która zapewni odpowiedni poślizg, oddzielając białko od skorupki. Potem wystarczy wyjąć jajka i obrać je bez większych problemów przy pomocy rąk.

Dzięki potrząsaniu lub obtłukiwaniu powstają mikropęknięcia w skorupce jajka. Na dodatek szybkie schłodzenie jajka w zimnej wodzie powoduje skurczenie się białka, co ułatwia oddzielenie go od skorupki. Jeżeli delikatnie stukniemy ugotowane jajko i odłożymy je do zimnej wody, osiągniemy podobny efekt - skorupka pęknie na drobniejsze kawałki, a różnica temperatur sprawi, że łatwiej będzie ją oddzielić od białka.

poradyjajkaobieranie jajek

Wybrane dla Ciebie