Weź serek wiejski i 2 jajka. W kilka minut będziesz mieć pyszne placuszki z patelni
Kiedy zabraknie ci pomysłu na śniadanie, a zwykłe kanapki zdążyły ci się już przejeść, sięgnij do lodówki po serek wiejski. Błyskawicznie wyczarujesz mięciutkie i delikatne placuszki. Skuszą się na nie nawet największe niejadki.
Placuszki z serka wiejskiego cieszą się ogromną popularnością dzięki prostocie i szybkości przygotowania. To doskonała propozycja na pożywne śniadanie, które nie tylko syci, ale również zaspokaja podniebienia domowników. Dzięki zawartości białka, placuszki te są nie tylko smacznym, ale również wartościowym śniadaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie placuszki z serka wiejskiego
Choć amerykańskie pancakes mają swoje urok, to placuszki z serka wiejskiego to prawdziwa bomba witaminowa i minerałów. Są przy tym równie smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Serek wiejski to bogate źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Dzięki temu placuszki z serka wiejskiego są bardziej sycące i odżywcze niż tradycyjne pancakes. To śniadanie, na które skuszą się zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis możesz też modyfikować, dodając do masy cynamon, kardamon, kawałki gorzkiej czekolady czy też pokrojone owoce.
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego,
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek.
- Serek wiejski przełóż do miski - wybierz naturalny bez dodatków.
- Dodaj żółtka, cukier biały, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i dodaj do wcześniej przygotowanej masy z żółtkami.
- Ostrożnie wymieszaj szpatułką, by nie stracić puszystości.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
- Wyłóż porcje masy i smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Gotowe placuszki podaj z dodatkami takimi jak cukier puder, konfitura, świeże owoce czy krem czekoladowy. Placuszki te są idealne do zabrania do pracy czy szkoły, można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efektem końcowym jest danie pełne smaku i wartości odżywczych. Smacznego!