Weź serek wiejski i 2 jajka. W kilka minut będziesz mieć pyszne placuszki z patelni

Kiedy zabraknie ci pomysłu na śniadanie, a zwykłe kanapki zdążyły ci się już przejeść, sięgnij do lodówki po serek wiejski. Błyskawicznie wyczarujesz mięciutkie i delikatne placuszki. Skuszą się na nie nawet największe niejadki.

Pyszne placuszki śniadaniowe dla dzieci i dorosłychPyszne placuszki śniadaniowe dla dzieci i dorosłych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placuszki z serka wiejskiego cieszą się ogromną popularnością dzięki prostocie i szybkości przygotowania. To doskonała propozycja na pożywne śniadanie, które nie tylko syci, ale również zaspokaja podniebienia domowników. Dzięki zawartości białka, placuszki te są nie tylko smacznym, ale również wartościowym śniadaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach

Szybkie placuszki z serka wiejskiego

Choć amerykańskie pancakes mają swoje urok, to placuszki z serka wiejskiego to prawdziwa bomba witaminowa i minerałów. Są przy tym równie smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Serek wiejski to bogate źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Dzięki temu placuszki z serka wiejskiego są bardziej sycące i odżywcze niż tradycyjne pancakes. To śniadanie, na które skuszą się zarówno dzieci, jak i dorośli.

Placuszki z serka - Pyszności
Placuszki z serka - Pyszności © Canva | loooby

Przepis możesz też modyfikować, dodając do masy cynamon, kardamon, kawałki gorzkiej czekolady czy też pokrojone owoce.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Serek wiejski przełóż do miski - wybierz naturalny bez dodatków.
  3. Dodaj żółtka, cukier biały, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i dodaj do wcześniej przygotowanej masy z żółtkami.
  5. Ostrożnie wymieszaj szpatułką, by nie stracić puszystości.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
  7. Wyłóż porcje masy i smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.

Gotowe placuszki podaj z dodatkami takimi jak cukier puder, konfitura, świeże owoce czy krem czekoladowy. Placuszki te są idealne do zabrania do pracy czy szkoły, można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efektem końcowym jest danie pełne smaku i wartości odżywczych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne