Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszny deser dla malucha. Będzie to domowa galaretka z malinowym akcentem. Palce lizać ?
Pyszności
29.07.2019 | aktual.: 19.03.2024 10:56
Składniki:
500 g maliny mrożone
230 ml woda
30 g żelatyna
1,5 szkl. cukier
2 łyżeczki sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Umieść maliny w garnku i ustaw na palniku. Gotuj je ok. 15 minut.
2. Następnie przy pomocy sitka i łyżki uzyskaj puree malinowe.
3. W drugim garnku zalej żelatynę wodą. Odstaw do napęcznienia.
4. Następnie umieść garnek na palniku. Po chwili dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj mieszankę na małym ogniu ok. 15 minut.
5. Zdejmij garnek z palnika i usuń powstały kożuch na wierzchu. Dodaj malinowy mus. Przelej mieszankę do formy, którą wcześniej powinnaś wyłożyć folią spożywczą.
6. Kiedy mieszanka ostygnie, wstaw ją do lodówki na kilka godzin.