Dosyp 1 czubatą łyżkę do garnka z rosołem. Zyska taki aromat, że zapomnisz o sklepowych kostkach

Gdy kartka w kalendarzu pokazuje niedzielę albo w planach jest rodzinna uroczystość, w ruch idzie duży garnek na rosół. To tylko pozornie prosta zupa, bo wydobycie pełni smaku nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Z pomocą przychodzi wtedy naturalny ulepszacz smaku.

Dodaj do rosołuDodaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż nie od dziś wiadomo, że w kostkach rosołowych nie można znaleźć za wiele dobrego, to dla niektórych wciąż pozostają ostatnią deską ratunku, gdy rosół wychodzi mdły i niesmaczny. Tymczasem na półkach z przyprawami znaleźć można aromatyczne zioło, które wspaniale podkręci smak zupy. Nie mowa tutaj o znanym wszystkim lubczyku, a o suszonym czosnku niedźwiedzim. Nie każdy kojarzy go z rosołem, ale to smakowe udoskonalenie, które warto wprowadzić do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Suszony czosnek niedźwiedzi to świetna alternatywa dla świeżego, szczególnie poza sezonem. Choć traci nieco intensywności smaku i aromatu w procesie suszenia, nadal zachowuje wiele cennych właściwości i doskonale sprawdza się w kuchni.

Już wkrótce rusza sezon na czosnek niedźwiedzi
Już wkrótce rusza sezon na czosnek niedźwiedzi © Adobe Stock

Czosnek niedźwiedzi ma delikatniejszy i mniej drażniący niż zwykły czosnek. W trakcie obróbki termicznej traci też swoją ostrość, dzięki czemu nie dominuje później nad innymi smakami rosołu. Długie i wolne gotowanie pozwala stopniowo uwalniać smak do środka zupy. Nawet suszona wersja czosnku niedźwiedziego potrafi wspaniale wzbogacić rosół, nadając mu świeży i wiosenny charakter.

Rosół z czosnkiem niedźwiedzim

Wystarczy łyżka czosnku niedźwiedziego, by odmienić smak rosołu. To zdrowy i smaczny zamiennik dla kostek rosołowych i maggi.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Rosół z czosnkiem niedźwiedzim to aromatyczna i zdrowa zupa, która łączy tradycyjny smak rosołu z wiosenną nutą czosnku niedźwiedziego. Możesz oczywiście samą zupę przygotować według swojego sprawdzonego przepisu, a jedynie na koniec podkręcić jej smak czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:

  • 1 kura rosołowa lub mieszanka kurczaka i wołowiny,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka suszonego czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść mięso i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. W przypadku całej kury rosołowej gotuj przez ok. godzinę.
  2. Zbierz szumowiny i wrzuć obrane marchewki, pietruszki, selera oraz pora.
  3. Dorzuć opaloną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.
  5. Godzinę przed końcem gotowania dodaj suszony czosnek niedźwiedzi.
  6. W razie potrzeby dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Rosół serwuj na gorąco z domowym makaronem, pokrojonymi naleśnikami czy ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀