Dosyp 1 czubatą łyżkę do garnka z rosołem. Zyska taki aromat, że zapomnisz o sklepowych kostkach

Gdy kartka w kalendarzu pokazuje niedzielę albo w planach jest rodzinna uroczystość, w ruch idzie duży garnek na rosół. To tylko pozornie prosta zupa, bo wydobycie pełni smaku nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Z pomocą przychodzi wtedy naturalny ulepszacz smaku.

Dodaj do rosołuDodaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż nie od dziś wiadomo, że w kostkach rosołowych nie można znaleźć za wiele dobrego, to dla niektórych wciąż pozostają ostatnią deską ratunku, gdy rosół wychodzi mdły i niesmaczny. Tymczasem na półkach z przyprawami znaleźć można aromatyczne zioło, które wspaniale podkręci smak zupy. Nie mowa tutaj o znanym wszystkim lubczyku, a o suszonym czosnku niedźwiedzim. Nie każdy kojarzy go z rosołem, ale to smakowe udoskonalenie, które warto wprowadzić do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Suszony czosnek niedźwiedzi to świetna alternatywa dla świeżego, szczególnie poza sezonem. Choć traci nieco intensywności smaku i aromatu w procesie suszenia, nadal zachowuje wiele cennych właściwości i doskonale sprawdza się w kuchni.

Już wkrótce rusza sezon na czosnek niedźwiedzi
Już wkrótce rusza sezon na czosnek niedźwiedzi © Adobe Stock

Czosnek niedźwiedzi ma delikatniejszy i mniej drażniący niż zwykły czosnek. W trakcie obróbki termicznej traci też swoją ostrość, dzięki czemu nie dominuje później nad innymi smakami rosołu. Długie i wolne gotowanie pozwala stopniowo uwalniać smak do środka zupy. Nawet suszona wersja czosnku niedźwiedziego potrafi wspaniale wzbogacić rosół, nadając mu świeży i wiosenny charakter.

Rosół z czosnkiem niedźwiedzim

Wystarczy łyżka czosnku niedźwiedziego, by odmienić smak rosołu. To zdrowy i smaczny zamiennik dla kostek rosołowych i maggi.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Rosół z czosnkiem niedźwiedzim to aromatyczna i zdrowa zupa, która łączy tradycyjny smak rosołu z wiosenną nutą czosnku niedźwiedziego. Możesz oczywiście samą zupę przygotować według swojego sprawdzonego przepisu, a jedynie na koniec podkręcić jej smak czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:

  • 1 kura rosołowa lub mieszanka kurczaka i wołowiny,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka suszonego czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść mięso i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. W przypadku całej kury rosołowej gotuj przez ok. godzinę.
  2. Zbierz szumowiny i wrzuć obrane marchewki, pietruszki, selera oraz pora.
  3. Dorzuć opaloną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.
  5. Godzinę przed końcem gotowania dodaj suszony czosnek niedźwiedzi.
  6. W razie potrzeby dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Rosół serwuj na gorąco z domowym makaronem, pokrojonymi naleśnikami czy ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat