Dosyp 1 czubatą łyżkę do garnka z rosołem. Zyska taki aromat, że zapomnisz o sklepowych kostkach
Gdy kartka w kalendarzu pokazuje niedzielę albo w planach jest rodzinna uroczystość, w ruch idzie duży garnek na rosół. To tylko pozornie prosta zupa, bo wydobycie pełni smaku nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Z pomocą przychodzi wtedy naturalny ulepszacz smaku.
Chociaż nie od dziś wiadomo, że w kostkach rosołowych nie można znaleźć za wiele dobrego, to dla niektórych wciąż pozostają ostatnią deską ratunku, gdy rosół wychodzi mdły i niesmaczny. Tymczasem na półkach z przyprawami znaleźć można aromatyczne zioło, które wspaniale podkręci smak zupy. Nie mowa tutaj o znanym wszystkim lubczyku, a o suszonym czosnku niedźwiedzim. Nie każdy kojarzy go z rosołem, ale to smakowe udoskonalenie, które warto wprowadzić do domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Czosnek niedźwiedzi w kuchni
Suszony czosnek niedźwiedzi to świetna alternatywa dla świeżego, szczególnie poza sezonem. Choć traci nieco intensywności smaku i aromatu w procesie suszenia, nadal zachowuje wiele cennych właściwości i doskonale sprawdza się w kuchni.
Czosnek niedźwiedzi ma delikatniejszy i mniej drażniący niż zwykły czosnek. W trakcie obróbki termicznej traci też swoją ostrość, dzięki czemu nie dominuje później nad innymi smakami rosołu. Długie i wolne gotowanie pozwala stopniowo uwalniać smak do środka zupy. Nawet suszona wersja czosnku niedźwiedziego potrafi wspaniale wzbogacić rosół, nadając mu świeży i wiosenny charakter.
Rosół z czosnkiem niedźwiedzim
Wystarczy łyżka czosnku niedźwiedziego, by odmienić smak rosołu. To zdrowy i smaczny zamiennik dla kostek rosołowych i maggi.
Rosół z czosnkiem niedźwiedzim to aromatyczna i zdrowa zupa, która łączy tradycyjny smak rosołu z wiosenną nutą czosnku niedźwiedziego. Możesz oczywiście sam ą zupę przygotować według swojego sprawdzonego przepisu, a jedynie na koniec podkręcić jej smak czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki:
- 1 kura rosołowa lub mieszanka kurczaka i wołowiny,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czubata łyżka suszonego czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść mięso i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. W przypadku całej kury rosołowej gotuj przez ok. godzinę.
- Zbierz szumowiny i wrzuć obrane marchewki, pietruszki, selera oraz pora.
- Dorzuć opaloną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.
- Godzinę przed końcem gotowania dodaj suszony czosnek niedźwiedzi.
- W razie potrzeby dopraw zupę solą oraz pieprzem.
Rosół serwuj na gorąco z domowym makaronem, pokrojonymi naleśnikami czy ziemniakami. Smacznego!