PoradyDosyp 1 czubatą łyżkę do garnka z rosołem. Zyska taki aromat, że zapomnisz o sklepowych kostkach

Dosyp 1 czubatą łyżkę do garnka z rosołem. Zyska taki aromat, że zapomnisz o sklepowych kostkach

Gdy kartka w kalendarzu pokazuje niedzielę albo w planach jest rodzinna uroczystość, w ruch idzie duży garnek na rosół. To tylko pozornie prosta zupa, bo wydobycie pełni smaku nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Z pomocą przychodzi wtedy naturalny ulepszacz smaku.

Dodaj do rosołu
Dodaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Pyszności

Chociaż nie od dziś wiadomo, że w kostkach rosołowych nie można znaleźć za wiele dobrego, to dla niektórych wciąż pozostają ostatnią deską ratunku, gdy rosół wychodzi mdły i niesmaczny. Tymczasem na półkach z przyprawami znaleźć można aromatyczne zioło, które wspaniale podkręci smak zupy. Nie mowa tutaj o znanym wszystkim lubczyku, a o suszonym czosnku niedźwiedzim. Nie każdy kojarzy go z rosołem, ale to smakowe udoskonalenie, które warto wprowadzić do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Suszony czosnek niedźwiedzi to świetna alternatywa dla świeżego, szczególnie poza sezonem. Choć traci nieco intensywności smaku i aromatu w procesie suszenia, nadal zachowuje wiele cennych właściwości i doskonale sprawdza się w kuchni.

Już wkrótce rusza sezon na czosnek niedźwiedzi
Już wkrótce rusza sezon na czosnek niedźwiedzi© Adobe Stock

Czosnek niedźwiedzi ma delikatniejszy i mniej drażniący niż zwykły czosnek. W trakcie obróbki termicznej traci też swoją ostrość, dzięki czemu nie dominuje później nad innymi smakami rosołu. Długie i wolne gotowanie pozwala stopniowo uwalniać smak do środka zupy. Nawet suszona wersja czosnku niedźwiedziego potrafi wspaniale wzbogacić rosół, nadając mu świeży i wiosenny charakter.

Rosół z czosnkiem niedźwiedzim

Wystarczy łyżka czosnku niedźwiedziego, by odmienić smak rosołu. To zdrowy i smaczny zamiennik dla kostek rosołowych i maggi.

Klarowny rosół
Klarowny rosół© Pixabay

Rosół z czosnkiem niedźwiedzim to aromatyczna i zdrowa zupa, która łączy tradycyjny smak rosołu z wiosenną nutą czosnku niedźwiedziego. Możesz oczywiście samą zupę przygotować według swojego sprawdzonego przepisu, a jedynie na koniec podkręcić jej smak czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:

  • 1 kura rosołowa lub mieszanka kurczaka i wołowiny,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka suszonego czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść mięso i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. W przypadku całej kury rosołowej gotuj przez ok. godzinę.
  2. Zbierz szumowiny i wrzuć obrane marchewki, pietruszki, selera oraz pora.
  3. Dorzuć opaloną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.
  5. Godzinę przed końcem gotowania dodaj suszony czosnek niedźwiedzi.
  6. W razie potrzeby dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Rosół serwuj na gorąco z domowym makaronem, pokrojonymi naleśnikami czy ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie