Drobiowe miseczki z kulką mozzarelli i zielonym pesto. Przepis na piersi indyka z piekarnika
Sakiewki z indyka z mozzarellą to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Dziś przygotowaliśmy je w nieco mniej znanym, bo włoski wydaniu.
07.05.2022 11:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomysł na danie z indykiem
Chociaż to kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością, to warto czasem postawić na coś innego. Prostym i zdrowym rozwiązaniem jest wybór piersi z indyka. Mięso indyka jest chude i zawiera sporo białka.
Jak zrobić sakiewki z indyka? To nic trudnego! Pełnią one dzisiaj rolę "woreczka", który skrywa pyszną mozzarellę, mortadelę i pesto.
W przygotowaniu obiadu pomógł nam dzisiaj Ovi Smart marki Philips.
Sakiewki z indyka- składniki
- 2 plastry z piersi z indyka
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- 2 mozzarelle w zalewie
- 2 plastry mortadeli
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Przygotowanie krok po kroku
Mozzarellę wyjmij z opakowania i usuń zalewę. Odetnij górną część i przy pomocy palców zrób wgłębienie. Włóż w nie zielone pesto. Możesz użyć również czerwonego pesto z suszonych pomidorów- obie wersje będą tutaj pasowały. Przykryj odciętą na początku częścią mozzarelli.
Powstałą kulkę zawiń w plaster szynki. My użyliśmy tutaj włoskiej mortadeli, ale możesz wybrać inną wędlinę. Mortadela we Włoszech nie jest tym samym, co ta, którą znamy w Polsce. Uznaje się ją tam za rarytas i produkuje ze starannie dobranego, wysokiej jakości mięsa mielonego, a widoczne w plasterkach niewielkie kropeczki tłuszczu dodają tej delikatnej wędlinie smaku i charakteru.
Pierś z indyka rozbij na cienki i duży płat. Na środku umieść kulkę z mozzarelli w szynce i zawiń pierś z indyka.
Pieczona pierś z indyka
Z folii aluminiowej stwórz miseczkę. Formą może być kokilka albo inne małe naczynie. Umieść w niej sakiewkę z indyka, polej oliwą z oliwek i posyp włoską przyprawą. W sklepach często dostępne są takie mieszanki, jak włoskie zioła, mieszanka toskańska itp. Ich bazą są najczęściej suszone pomidory, bazylia i czosnek.
Tak przygotowane sakiewki wstaw do Ovi na 20 minut (150 stopni) lub upiecz w piekarniku (2o minut, 180 stopni).
Gotowe
Upieczone sakiewki podawaj na ciepło w towarzystwie ulubionej sałatki. Świetnie smakują też z pieczonymi ziemniakami. Tak obiad to prawdziwe niebo w gębie.