Idealny przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu babci Józi. Rośnie jak szalone!

Udało mi się podkraść najlepszy przepis na drożdżowe ciasto mojej babci! Już nigdy nie skorzystasz z innego, obiecuję! ;)

Obrazek
Ewa

Składniki:

  • 10 dkg pokruszonych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 roztrzepane jajka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki układamy warstwowo. Nie rozpuszczamy drożdży, a jedynie wkruszamy do środka.
  2. Składników nie mieszamy.
  3. Wkładamy miskę do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż najlepiej zostawić na całą noc.
  4. Po tym czasie wszystko mieszamy drewnianą łyżką i wyrównujemy na blaszce.
  5. Dodajemy owoce i kruszonkę.
  6. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza
Obrazek

Ciasto babci Józi rośnie jak szalone! Przepyszna drożdżówka podbija serca całej rodziny.
Chociaż i tak najlepiej smakuje u babci ;)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu