PrzepisIdealny przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu babci Józi. Rośnie jak szalone!
Idealny przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu babci Józi. Rośnie jak szalone!
Ewa
22.10.2020 14:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Udało mi się podkraść najlepszy przepis na drożdżowe ciasto mojej babci! Już nigdy nie skorzystasz z innego, obiecuję! ;)
Składniki:
- 10 dkg pokruszonych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4 roztrzepane jajka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki układamy warstwowo. Nie rozpuszczamy drożdży, a jedynie wkruszamy do środka.
- Składników nie mieszamy.
- Wkładamy miskę do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż najlepiej zostawić na całą noc.
- Po tym czasie wszystko mieszamy drewnianą łyżką i wyrównujemy na blaszce.
- Dodajemy owoce i kruszonkę.
- Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza
Ciasto babci Józi rośnie jak szalone! Przepyszna drożdżówka podbija serca całej rodziny.
Chociaż i tak najlepiej smakuje u babci ;)