NewsyTa dziewczyna pokazała, jak oszczędza na jedzeniu. Jej mąż: "obrzydliwe"

Ta dziewczyna pokazała, jak oszczędza na jedzeniu. Jej mąż: "obrzydliwe"

Dziewczyna pokazała, jak przerabia jedzenie - Pyszności; Fot. TikTok: athomewithbecca (screenshot)
Dziewczyna pokazała, jak przerabia jedzenie - Pyszności; Fot. TikTok: athomewithbecca (screenshot)
19.05.2023 17:44

Lawinę komentarzy wywołała dziewczyna, która opublikowała na Tik Toku krótki filmik, ukazujący, jak przerabia jedzenie. Młoda mama postanowiła zrobić użytek z nietkniętego przez malucha dania. Komentujący podzielili się na dwa obozy: dla jednych to genialne rozwiązanie, dla innych obrzydliwość. 

Tiktokerka posługująca się nickiem Becca wywołała niemałe poruszenie na popularnej platformie. Publikując nagranie, w którym pokazuje, jak nie marnować jedzenia, wywołała lawinę komentarzy: od tych zachwalających metodę dziewczyny, po krytykujących taki sposób wykorzystywania resztek. O co to całe zamieszanie? Becca przygotowała makaron z sosem na obiad dla swojego dziecka, a że maluch go nie tknął, dziewczyna postanowiła nie wyrzucać posiłku, a go przerobić.

Ta dziewczyna tak wykorzystuje resztki jedzenia

Dziewczyna opowiada w opublikowanym wideo, że miała ochotę na inny makaron niż ten, który przyrządziła dla malucha. Internatów podzieliło to, że nie ugotowała świeżej pasty, a wypłukała z sosu tę, która została z obiadu dla dziecka. Komentujący wytykają dziewczynie, że skoro nie chciała marnować jedzenia, mogła po prostu zjeść, to co zostało. Inni zachwalają metodę młodej mamy na przerabianie resztek jedzenia. "Wspaniałe", "Genialne" - komentują.

Nie brakuje głosów sugerujących, że taki sposób traktowania jedzenia to "obrzydliwość". Niektórzy wskazują, że pomysł wydaje się w porządku, ale jest "dziwny". Tym samym stwierdzeniem patent młodej mamy określił jej mąż. Warto wskazać, że dojadanie po dziecku to codzienność wielu mam. Nikogo to ani nie dziwi, ani nie obrzydza. Również często praktykuje się płukanie makaronu pod bieżącą wodą po ugotowaniu (co nie jest zalecane, ponieważ pasta traci wtedy skrobię i walory smakowe). Zatem czy patent, który pokazała Becca, faktycznie zasługuje na miano "obrzydliwego"?

Jak nie marnować jedzenia, czyli kuchnia zero waste

Dobrze zaplanuj swoje posiłki na tydzień. Zrób listę, aby kupować tylko potrzebne produkty. Przygotuj się do zakupów, zabierając ze sobą własne torby wielokrotnego użytku, siatki na owoce i warzywa, a także pojemniki np. na wędliny. Wybieraj świeże produkty spożywcze, takie jak owoce, warzywa i chleb, które można kupić bez plastikowych opakowań. Szukaj sklepów, które oferują produkty luzem.

Jeśli masz dostęp do ogrodu lub kompostownika, przekształć resztki organiczne, takie jak obierki warzywne czy fusy z kawy w wartościowy kompost. Gdy nie unikniesz całkowicie generowania odpadów, upewnij się, że segregujesz i recyklingujesz je w odpowiednich pojemnikach. Wykorzystuj wszystkie części produktów spożywczych, np. korzenie i łodygi warzyw, które często są wyrzucane. Możesz z nich przygotować buliony lub dodatki do potraw. Staraj się gotować samodzielnie i unikać jedzenia na wynos.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także