GIS ostrzega: tych produktów pozbądź się jak najszybciej, mogą być niebezpieczne
02.11.2020 12:22, aktual.: 18.09.2023 12:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mamy dla Ciebie najnowsze ostrzeżenia GISu. Sprawdź swoją lodówkę i kuchenną szafkę, czy nie ma w niej tych produktów.
Masło Extra, Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
W przebadanych próbkach stwierdzono obecność Salmonelli. Bakteria ta może wywoływać silną biegunkę, bóle brzucha i wymioty.
Tatar wołowy, Sokołów 200 g
Numer partii: 02891 02892K
Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
Wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga. Chociaż termin ważności teoretycznie już minął, to może okazać się, że wrzuciłeś to mięso do zamrażarki. Pod żadnym pozorem nie jedz go na surowo.
Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi
Wycofane zostają wszystkie partie.
W badanych próbkach wykryto obecność bakterii j Listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę. Wywołuje ona gorączkę, dreszcze, bóle mięśni i dolegliwości pokarmowe, które zwykle ustają po 1-3 dniach od zatrucia.
Produkty Lajkonik
W podanych wyżej produktach o danej dacie minimalnej trwałości zaobserwowano obecność tlenku etylenu w sezamie, który był używany do produkcji przekąsek. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie i wprowadzanie na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.