GIS ostrzega: tych produktów pozbądź się jak najszybciej, mogą być niebezpieczne

Mamy dla Ciebie najnowsze ostrzeżenia GISu. Sprawdź swoją lodówkę i kuchenną szafkę, czy nie ma w niej tych produktów.

ObrazekSanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Ewa

Masło Extra, Lumiko, 200 g

Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020  051 13:06

W przebadanych próbkach stwierdzono obecność Salmonelli. Bakteria ta może wywoływać silną biegunkę, bóle brzucha i wymioty.

Obrazek

Tatar wołowy, Sokołów 200 g

Numer partii: 02891 02892K
Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020

Wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga. Chociaż termin ważności teoretycznie już minął, to może okazać się, że wrzuciłeś to mięso do zamrażarki. Pod żadnym pozorem nie jedz go na surowo.

Obrazek

Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi

Wycofane zostają wszystkie partie.

W badanych próbkach wykryto obecność bakterii j Listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę. Wywołuje ona gorączkę, dreszcze, bóle mięśni i dolegliwości pokarmowe, które zwykle ustają po 1-3 dniach od zatrucia.

Obrazek

Produkty Lajkonik

W podanych wyżej produktach o danej dacie minimalnej trwałości zaobserwowano obecność tlenku etylenu w sezamie, który był używany do produkcji przekąsek. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie i wprowadzanie na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie