W gołąbkach bez zawijania Karola Okrasy znajdziesz aż 2 rodzaje kapusty. Dzięki temu są pyszniejsze niż tradycyjne

Gołąbki to flagowe danie w naszym kraju. Często przygotowujemy je z mięsem i sosem pomidorowym w towarzystwie kapusty. Charakteryzują się one ogromnym źródłem witamin i są bardzo pożywne. Dziś przychodzimy z nietypowym przepisem od Karola Okrasy na gołąbki bez zawijania. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 

Obrazek
Paulina

Gołąbki bez zawijania Karola Okrasy

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Sos:

  • pół cebuli
  • 1 łyża koncentratu pomidorowego
  • 600 g pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki wody
  • suszony majeranek
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy

Gołąbki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g białej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pół cebuli
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy

Dodatkowo:

  • świeży rozmaryn – kilka gałązek
Obrazek
Gołąbkowy tort- Pyszności

Sposób przygotowania: 

Przygotuj duży garnek i wlej do niego odrobinę oleju. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i tak samo potraktuj kapustę. Nie będziemy wkładać kapusty do garnka w całości. Dzięki temu zaoszczędzimy dużą ilość czasu. Aby gołąbki bez zawijania miały mocny smak, do farszu dodaj kiszoną kapustę. Kapusty nie obgotowujemy. Następnie zobacz czy cebula się podsmażyła i dokładnie zeszkliła.

Następnie drobno posiekaj kiszoną kapustę, to ten dodatek podniesie walory smakowe naszego farszu. Cebulę dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do przesmażonej, zblanszowanej kapusty dodaj świeżą kapustę i wszystko ponownie podsmaż. Dodaj olej i gorącą cebulę. Następnie wlej odrobinę wody, aby kapusta mogła zmięknąć.

Teraz zajmiemy się sosem. Do połowy cebuli dodajemy łyżkę koncentratu i razem przesmażamy, żeby zniwelować surowy smak pomidorów. Kolejno wlejmy pomidory z puszki i odrobinę wody. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cukru. Taka mieszanka sprawi, że gołąbki bez zawijania będą niezwykle aromatyczne.

Sprawdzamy naszą wcześniej gotowaną kapustę, przekładamy do miski, aby trochę ostygła. Do gotującego się sosu dodajemy odrobinę masła i energicznie mieszamy, aby nadać mu idealną gęstość.. Do przestudzonej kapusty dodajemy kiszoną oraz mięso wołowo-wieprzowe. Aby wszystko spulchnić, dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną i jedno jajko.

Oczywiście na sam koniec przyprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy gołąbki. Przekładamy wszystko do naczynia. Na sam początek polewamy odrobiną sosu, układamy kawałki mięsa wymieszanego z kapustą i znowu zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach przez około 45 minut, aby wykończyć gołąbki bez zawijania.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇