W gołąbkach bez zawijania Karola Okrasy znajdziesz aż 2 rodzaje kapusty. Dzięki temu są pyszniejsze niż tradycyjne
Gołąbki to flagowe danie w naszym kraju. Często przygotowujemy je z mięsem i sosem pomidorowym w towarzystwie kapusty. Charakteryzują się one ogromnym źródłem witamin i są bardzo pożywne. Dziś przychodzimy z nietypowym przepisem od Karola Okrasy na gołąbki bez zawijania. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
20.09.2022 | aktual.: 15.09.2023 12:29
Gołąbki bez zawijania Karola Okrasy
Składniki:
Sos:
- pół cebuli
- 1 łyża koncentratu pomidorowego
- 600 g pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki wody
- suszony majeranek
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
Gołąbki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200 g białej kapusty
- 200 g kiszonej kapusty
- 100 g kaszy jęczmiennej
- pół cebuli
- pół szklanki wody
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
Dodatkowo:
- świeży rozmaryn – kilka gałązek
Sposób przygotowania:
Przygotuj duży garnek i wlej do niego odrobinę oleju. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i tak samo potraktuj kapustę. Nie będziemy wkładać kapusty do garnka w całości. Dzięki temu zaoszczędzimy dużą ilość czasu. Aby gołąbki bez zawijania miały mocny smak, do farszu dodaj kiszoną kapustę. Kapusty nie obgotowujemy. Następnie zobacz czy cebula się podsmażyła i dokładnie zeszkliła.
Następnie drobno posiekaj kiszoną kapustę, to ten dodatek podniesie walory smakowe naszego farszu. Cebulę dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do przesmażonej, zblanszowanej kapusty dodaj świeżą kapustę i wszystko ponownie podsmaż. Dodaj olej i gorącą cebulę. Następnie wlej odrobinę wody, aby kapusta mogła zmięknąć.
Teraz zajmiemy się sosem. Do połowy cebuli dodajemy łyżkę koncentratu i razem przesmażamy, żeby zniwelować surowy smak pomidorów. Kolejno wlejmy pomidory z puszki i odrobinę wody. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cukru. Taka mieszanka sprawi, że gołąbki bez zawijania będą niezwykle aromatyczne.
Sprawdzamy naszą wcześniej gotowaną kapustę, przekładamy do miski, aby trochę ostygła. Do gotującego się sosu dodajemy odrobinę masła i energicznie mieszamy, aby nadać mu idealną gęstość.. Do przestudzonej kapusty dodajemy kiszoną oraz mięso wołowo-wieprzowe. Aby wszystko spulchnić, dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną i jedno jajko.
Oczywiście na sam koniec przyprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy gołąbki. Przekładamy wszystko do naczynia. Na sam początek polewamy odrobiną sosu, układamy kawałki mięsa wymieszanego z kapustą i znowu zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach przez około 45 minut, aby wykończyć gołąbki bez zawijania.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.