W gołąbkach bez zawijania Karola Okrasy znajdziesz aż 2 rodzaje kapusty. Dzięki temu są pyszniejsze niż tradycyjne

Gołąbki to flagowe danie w naszym kraju. Często przygotowujemy je z mięsem i sosem pomidorowym w towarzystwie kapusty. Charakteryzują się one ogromnym źródłem witamin i są bardzo pożywne. Dziś przychodzimy z nietypowym przepisem od Karola Okrasy na gołąbki bez zawijania. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 

Obrazek
Paulina

Gołąbki bez zawijania Karola Okrasy

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Sos:

  • pół cebuli
  • 1 łyża koncentratu pomidorowego
  • 600 g pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki wody
  • suszony majeranek
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy

Gołąbki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g białej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pół cebuli
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy

Dodatkowo:

  • świeży rozmaryn – kilka gałązek
Obrazek
Gołąbkowy tort- Pyszności

Sposób przygotowania: 

Przygotuj duży garnek i wlej do niego odrobinę oleju. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i tak samo potraktuj kapustę. Nie będziemy wkładać kapusty do garnka w całości. Dzięki temu zaoszczędzimy dużą ilość czasu. Aby gołąbki bez zawijania miały mocny smak, do farszu dodaj kiszoną kapustę. Kapusty nie obgotowujemy. Następnie zobacz czy cebula się podsmażyła i dokładnie zeszkliła.

Następnie drobno posiekaj kiszoną kapustę, to ten dodatek podniesie walory smakowe naszego farszu. Cebulę dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do przesmażonej, zblanszowanej kapusty dodaj świeżą kapustę i wszystko ponownie podsmaż. Dodaj olej i gorącą cebulę. Następnie wlej odrobinę wody, aby kapusta mogła zmięknąć.

Teraz zajmiemy się sosem. Do połowy cebuli dodajemy łyżkę koncentratu i razem przesmażamy, żeby zniwelować surowy smak pomidorów. Kolejno wlejmy pomidory z puszki i odrobinę wody. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cukru. Taka mieszanka sprawi, że gołąbki bez zawijania będą niezwykle aromatyczne.

Sprawdzamy naszą wcześniej gotowaną kapustę, przekładamy do miski, aby trochę ostygła. Do gotującego się sosu dodajemy odrobinę masła i energicznie mieszamy, aby nadać mu idealną gęstość.. Do przestudzonej kapusty dodajemy kiszoną oraz mięso wołowo-wieprzowe. Aby wszystko spulchnić, dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną i jedno jajko.

Oczywiście na sam koniec przyprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy gołąbki. Przekładamy wszystko do naczynia. Na sam początek polewamy odrobiną sosu, układamy kawałki mięsa wymieszanego z kapustą i znowu zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach przez około 45 minut, aby wykończyć gołąbki bez zawijania.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej