Babcia Zosia ma sekretny pomysł na gołąbki w słoiku. Biją na głowę tradycyjny polski specjał
Gołąbki to flagowe danie w naszym kraju. Często przygotowujemy je z mięsem i sosem pomidorowym w towarzystwie kapusty. Charakteryzują się one ogromnym źródłem witamin i są bardzo pożywne. Dlatego tak bardzo je lubimy. Co powiecie na warzywne gołąbki w słoiku? Będą idealnym rozwiązaniem na zimowy obiad.
31.08.2022 17:17
Sierpień to czas, w którym przygotowujemy zapasy na zimę. Często kisimy ogórki lub inne warzywa. Tym razem przedstawiamy przepis na warzywne gołąbki z dodatkiem buraka i marchewki oraz aromatycznych przypraw. Koniecznie zapisz listę potrzebnych składników i sposób przygotowania tego dania.
Gołąbki warzywne w słoiku
Składniki:
- 1 duża kapusta
- 1 cebula
- 2 papryki
- 1 burak ćwikłowy
- 0,5 kg marchewki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 100 ml octu
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Kapustę umieść w mikrofalówce na ok. 10 min i ustaw urządzenie na niską moc, aby ją zmiękczyć. Po tym czasie wyjmij kapustę i oddziel liście od główki. Z każdego liścia wykrój grube i twarde części, aby nie przeszkadzały podczas zawijania i jedzenia.
Przejdź do przygotowania farszu. Zacznij od posiekania cebuli, następnie zetrzyj marchewkę na tarce na średnich oczkach. Paprykę pokrój w paseczki, a papryczkę chilli w cienkie plasterki. Zacznij od podsmażenia cebuli na oleju roślinnym, aby ją skarmelizować. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Do cebuli dodaj czosnek, wcześniej przeciskając go przez praskę. Na koniec dodaj marchewkę, paprykę i papryczkę chilli.
Wszystkie składniki smaż tak długo, aż będą miękkie, od czasu do czasu je mieszając, żeby mieć pewność, że nic się nie przypali. Tak przygotowane warzywa zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygną.
Przygotuj liście kapusty i nakładaj do nich 1-2 łyżkach farszu. Nie może go być za dużo, gdyż zacznie on wypływać z naszych gołąbków. Zawiń dokładnie farsz w liść i przełóż do wysterylizowanych słoików. Pamiętaj, aby naczynie było dobrze umyte i wysuszone, dzięki temu w słoiku nie będą namnażać się drobnoustroje i bakterie, które mogą popsuć gołąbki.
Na koniec sporządź zalewę. Wodę połącz z octem i przyprawami. Wszystko razem zagotuj w garnku. Tak przygotowaną zalewą, zalej warzywne gołąbki i pasteryzuj przez 25 minut. Na koniec przykryj kocykiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Jeśli natomiast lubisz gołąbki z mięsem, to zostawiamy nasz sprawdzony przepisna to danie: